• Business

    Folli Follie: Τι κρύβει η νέα πρόταση στους ομολογιούχους και τα κόλπα Κουτσολιούτσου για να παραμείνει στα πράγματα

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι μια καλή πρόταση. Οι ομολογιούχοι ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ζητάνε πρόσθετες διευκρινίσεις. Μάλιστα την προσεχή Τετάρτη, αναμένεται και έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να δοθούν πρόσθετες εξηγήσεις προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Το σίγουρο είναι πως η νέα πρόταση που έθεσε η διοίκηση της Folli Follie στους ομολογιούχους έχει αρκετά θολά σημεία, από τον τρόπο που θα κατανεμηθούν τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι τον ρόλο της οικογένειας Κουτσολιούτσου την «επόμενη μέρα».

    Επιπλέον, έχει και μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που ναυάγησε: δεν προβλέπει συνεισφορά κεφαλαίων από τους ομολογιούχους.

    Το mononews.gr επιχειρεί να φωτίσει τα βασικά σημεία της πρότασης, η οποία αποτελεί και τη μοναδική ευκαιρία –όπως παραδέχεται εν πολλοίς και η ίδια διοίκηση-, για τη σωτηρία της αμαρτωλής εταιρείας.

    • Το πρώτο βασικό σημείο της πρότασης κάνει λόγο για τη δημιουργία δυο νέων εταιρειών την OpsCo και την AssetCo ενώ όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει εν λειτουργία και η παλιά εταιρεία.

    Η OpsCo θα παραμείνει στον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των υφιστάμενων μετόχων και θα μεταφερθούν σε αυτήν οι εμπορικές δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις του ομίλου. Μαζί θα μεταφερθούν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις δραστηριότητες που θα μεταβιβασθούν. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που θα πάρει ως προίκα θα είναι το brand, ο τομέας καλλυντικών και μόδας, η Links of London, τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα αποθέματα και ορισμένα ακόμη περιουσιακών στοιχείων.

    Παράλληλα, η OpsCo θα εκδώσει ομόλογο ύψους 20 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υφιστάμενων υποχρεώσεων του ομίλου. Θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα έχει επιτόκιο 9%, εφ’ όσον πληρωθεί με μετρητά. Θα το εγγυηθεί η παλιά εταιρεία, η οποία είναι και ο μοναδικός μέτοχος  της OpsCo. Μπορεί να αποπληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια από την ημερομηνία που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται να εφαρμόζεται η αναδιάρθρωσης, χωρίς κάποιο πέναλτι ενώ θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

    Το διοικητικό συμβούλιο της OpsCo θα αποτελείται από πέντε μέλη, έναν πρόεδρο και έναν CEO που θα οριστούν από την παλιά εταιρεία και τρία μέλη που θα οριστούν από τους ομολογιούχους.

    Η AssetsCo θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στους πιστωτές μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ομολογιούχοι, οι εργαζόμενοι της Folli, και ταυτόχρονα η FF Group Luxembourg II που έχουν συνολικές απαιτήσεις ύψους περίπου 437,66 εκατ. ευρώ.

    Στην AssetsCo θα μεταβιβασθούν συγκεκριμένα ακίνητα θα υπόκεινται σε σύμβαση lease back, ώστε να επιστραφούν πίσω στην παλιά εταιρεία.

    Παράλληλα, η παλιά εταιρεία θα διατηρήσει δικαίωμα προτίμησης (πρώτης άρνησης) για κάποια περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που οι μέτοχοι της AssetsCo θελήσουν να τα πουλήσουν.

    Το διοικητικό συμβούλιο της AssetsCo θα αποτελείται επίσης από πέντε μέλη, έναν μην εκτελεστικό πρόεδρο και έναν CEO που θα οριστούν από τους μετόχους της και τρία μέλη μη εκτελεστικά θα επιλέγουν από τους μετόχους από λίστα που συντάξουν οι ομολογιούχοι.

    • Το δεύτερο βασικό σημείο, και εκείνο που την διαφοροποιεί από την πρώτη είναι πως δεν προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση.

    Σε αντίθεση με την πρώτη πρόταση, η οποία προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 41 εκατ. ευρώ από τους ομολογιούχους αυτή τη φορά, η εταιρεία δεν ζητάει από τους ομολογιούχους να συνεισφέρουν νέα κεφάλαια. Αυτός λέγεται πως ήταν και ο κύριος λόγος που η προηγούμενη συμφωνία ατόνησε και τελικά ναυάγησε.

    • Το τρίτο σημείο είναι πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν τη μετοχική τους θέση.

    Αυτή θεωρείται καλή εξέλιξη για τους μικρομετόχους, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή ζημιά και έχασαν σχεδόν όλα τα χρήματα που επένδυσαν στην εταιρεία.

    Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αρκετοί στην αγορά βλέπουν πίσω από αυτή την κίνηση, το «υπόγειο σχέδιο» της οικογένειας Κουτσολιούτσου που φέρεται να ενορχήστρωσε την απάτη να παραμείνει στα πράγματα. Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί –άλλο ένα από τα θολά σημεία της πρότασης- ποια θα είναι η μετοχική σύνθεση της OpsCo και ποιο ποσοστό θα κατέχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου που σήμερα κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Το μόνο που διευκρινίζεται στην πρόταση είναι θα αποχωρήσει από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie και τα διοικητικά συμβούλια συγκεκριμένων θυγατρικών, προτού υποβληθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης για έγκριση από το αρμόδιο δικαστήριο. Και επομένως δεν θα έχει τις αρμοδιότητες, καθήκοντα και εξουσίες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θέση, κατά την ημερομηνία κατάθεσης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης.

    Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να δεσμευθούν οι μετοχές της οικογένειας Κουτσολιούτσου, προκειμένου αυτές να προσμετρούνται υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας αναδιάρθρωσης σε κάθε γενική συνέλευση που συγκαλείται για αυτό το σκοπό. Με άλλα λόγια, η εταιρεία επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν θα μπλοκάρει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

    Παράγοντες της αγοράς πάντως επισημαίνουν πως σε άλλες χώρες θα είχε απομακρυνθεί από τη διοίκηση από την πρώτη στιγμή και δεν θα παρέμενε μέχρι σήμερα μέλος του δ.σ. ακόμη και ως μη εκτελεστικό και μάλιστα μέλος της steering comitte (μιας κομβικής σημασίας επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων).

    Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου να είχαν επιβληθεί ήδη και οι ποινές που βαραίνουν τέτοιου είδους οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του επενδυτικού κοινού.

    Αξίζει να σημειωθεί ως προς την τιμωρία των ενόχων, με τον νέο ποινικό κώδικα που από τις αρχές του μήνα είναι σε ισχύ και έχει αναδρομική ισχύ για εκκρεμείς υποθέσεις όπως της Folli Follie δύσκολα θα υπάρξουν προφυλακίσεις για τους υπαίτιους του σκανδάλου μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος έπειτα από πολλά χρόνια.

    Θεωρείται δε πολύ πιθανόν να την γλυτώσουν με ποινές που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της απάτης με βάση τους αναμορφωμένους κώδικες της ποινικής δικαιοσύνης, που ήρθαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή από την (όπως όλα δείχνουν) απερχόμενη κυβέρνηση του Τσίπρα, τα οικονομικά εγκλήματα πέφτουν πλέον στα μαλακά ενώ οι όποιες παρεμβάσεις και αλλαγές δρομολογήσει η νέα κυβέρνηση θα αφορά μεταγενέστερες υποθέσεις.

    • Το πέμπτο σημείο αφορά στην έκδοση νέων ομολογιών ύψους 20 εκατ. ευρώ: Ένα μέρος των υφιστάμενων υποχρεώσεων της εταιρείας θα ανταλλαγή με νέα ομόλογα ύψους 20 εκατ. ευρώ τα οποία θα εκδώσει η Opsco. Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις θα ανταλλαγούν με νέες μετοχές τις οποίες θα εκδώσει η AssetsCo.

    Η αναγκαία πλειοψηφία και οι αμφιβολίες

    Το σχέδιο εξυγίανσης και η συμφωνία αναδιάρθρωσης πρέπει να γίνουν αποδεκτά από το 40% των εξασφαλισμένων πιστωτών και του 60% των μη εξασφαλισμένων πιστωτών. Η πρόταση αναδιάρθρωσης και το σχέδιο εξυγίανσης υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο και ως εκ τούτου οποιαδήποτε διαφωνία θα διευθετηθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο.

    Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από τα κεντρικά στον Άγιο Στέφανο, κυρίως γιατί εκτιμάται πως οι ομολογιούχοι θα  πάρουν πίσω ένα το 20-30%% των απαιτήσεών τους, από τη ρευστοποίηση της περιουσίας εντός 2 χρόνων, πολλοί είναι αυτοί στην αγορά που αμφιβάλλουν για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος.

    Γιατί λένε να πετύχει αυτή τη φορά και με ποιες παραδοχές υπολογίζεται η αποπληρωμή των ομολογιούχων. Ποια οικονομικά μοντέλα χρησιμοποιούνται; Τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία παραμένει με την πλάτη στον τοίχο και ο «ξαφνικός θάνατος» ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Κάτι που αποτύπωσε και η PwC στο πόρισμά της, εκφράζοντας αμφιβολίες ακόμη για την ικανότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί.



    ΣΧΟΛΙΑ