• Business

    Αν. Καλλιτσάντσης: Να επανέλθουν οι επενδύσεις στα προ κρίση επίπεδα

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
    A. Καλλιτσάντσης. Πρόεδρος Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Την ανάγκη να επανέλθουν οι επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές στα προ κρίσης επίπεδα, επεσήμανε στο συνέδριο Economist ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης της Ελλάκτωρ. Η μείωση των επενδύσεων από το 2008 έφτασε το 59% όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, σημείωσε τονίζοντας ότι είναι μεγάλης σημασίας για την οικονομία να επανέλθει το επίπεδο των επενδύσεων.

    Έμφαση έδωσε στο θέμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών και στη στήριξη που πρέπει να δείξει το Κράτος στην επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις που στήριξαν την ελληνική οικονομία στην κρίση. «Για να δείξουν εμπιστοσύνη και να επενδύσουν οι ξένοι επενδυτές πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι ξένοι επενδυτές είναι ήδη μέτοχοι στις ελληνικές επιχειρήσεις και αν κάτι αλλάξει στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον σίγουρα θα το καταλάβουν».

    «Χτίζουμε την Ελλάκτωρ του 21ου αιώνα με στόχο με την προοπτική και το σχεδιασμό της να την καταστήσουμε πόλο έλξης επενδυτών», τόνισε.

    Λάθος η περικοπές δημοσίων επενδύσεων

    Όπως είπε ο κ. Καλλιτσάντσης,  «είναι λάθος να περικόπτουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις δημόσιες επενδύσεις για να δημιουργούν πλεονάσματα και να μοιράζουν 50 ευρώ παραπάνω στις συντάξεις. Το έλλειμμα των συντάξεων θα μπορούσε να καλυφθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αν είχαν γίνει δημόσιες επενδύσεις, που δημιουργούν δόσεις και έχουν πολλαπλασιαστική δύναμη στην αγορά».

    «Καλό είναι να αναμορφώσουν και οι θεσμοί. Το βασικό όμως είναι να επανεκκινήσουν οι δημόσιες επενδύσεις», σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ, τονίζοντας ότι οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν πρόσθετα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα και τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ