• Business

    Aluminco: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ στο Καλοχώρι και 120 νέες θέσεις εργασίας

    • NewsRoom

    Αργύρης Καρράς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ALUMINCO A.E.


    Επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια η βιομηχανία Aluminco ΑΕ στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου εξαγόρασε προ τριών μηνών μέσω πλειστηριασμού, το εργοστάσιο της Doral, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 2013.

    Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αργύρης Καρράς, στο πλαίσιο σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι με την υλοποίηση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 120 νέες θέσεις εργασίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρρά, το κόστος για την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Doral -έκτασης 38.000 τ.μ. ανήλθε σε 7 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν 9 εκατ. ευρώ για τη start-up μονάδα, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο πρώτο τετράμηνο του 2022.

    Με τη νέα μονάδα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης η Aluminco ΑΕ υπολογίζει πως θα πετύχει αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας κατά 25% ή κατά 7.000 τόνους, όταν σήμερα αυτή φτάνει σε 35.000 τόνους.

    «Η νέα μονάδα στο Καλοχώρι θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας, θα βοηθήσει στη διασύνδεση με τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, θα δώσει νέο βιομηχανικό προφίλ στο αλουμίνιο, παράγοντας και καινοτόμα προϊόντα, όπως το “πράσινο αλουμίνιο”, θα είναι πλήρως καθετοποιημένη και θεωρείται για την Aluminco στρατηγικής σημασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρράς, σημειώνοντας ότι «η μονάδα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από την προβλήτα 6 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και εννέα χιλιόμετρα από το Λευκό Πύργο».

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, ο κ. Καρράς επισήμανε ότι η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε την εταιρεία για μικρό χρονικό διάστημα, αφού, όπως είπε, στο δεύτερο τετράμηνο του περσινού έτους επέστρεψε στους φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Για φέτος μάλιστα είπε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αναμένεται στα 56 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 35% σε σχέση με πέρυσι και με τα κέρδη προ τόκων απόσβεσης φόρου και αποσβέσεων (EBITDA), στα 5,5 εκατ. ευρώ. Για τις εξαγωγικές επιδόσεις της εταιρείας ο κ. Καρράς σημείωσε ότι αποτελούν το 55% επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας και μεταξύ των αγορών που κατευθύνονται τα προϊόντα της Aluminco είναι αυτές των Ισραήλ, Ιαπωνίας, Καραϊβικής, Γαλλίας και Ιταλίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των πρώτων υλών και του κόστους της ενέργειας (τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου), ο κ. Καρράς παραδεχόμενος ότι το κόστος τους για την εταιρεία έχει τουλάχιστον υπερδιπλασιαστεί, τόνισε ότι έχει μετακυληθεί μέρος της αύξησης στην αγορά, ενώ «πραγματοποιούμε και νέα επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια και να παραμείνουμε οικονομικά υγιείς σαν εταιρεία, συνεχίζοντας και το επενδυτικό μας πλάνο».

    Η εταιρεία, που συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής, έχει ήδη κυκλοφορήσει νέα σειρά αρχιτεκτονικών συστημάτων Skyline και δίδει έμφαση στο ισχυρό τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της, ενώ η διοίκησή της επανέλαβε τη δέσμευση για παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας, ενώ υπογράμμισε την προσαρμογή που γίνεται στα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance).

    Διαβάστε επίσης:

    Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά της MetLife από την NN Group

    Βασίλης Σταύρου (ΑΒ Βασιλόπουλος): Πώς αντιμετωπίζουμε τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα



    ΣΧΟΛΙΑ