• Business

    Αλλαγή κορυφής στη Shell: Αποχωρεί ο CEO μετά από σχεδόν 10 χρόνια – Ποιος είναι ο αντικαταστάτης

    • Bloomberg
    Ben van Beurden, CEO Shell

    Ben van Beurden, CEO Shell


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Ben Van Beurden θα αποχωρήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους μετά από περίπου 40 χρόνια στην εταιρεία – εκ των οποίων σχεδόν 10 ως CEO-  και θα αντικατασταθεί από τον επικεφαλής του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας, Wael Sawan.

    Ο Van Beurden, 64 ετών, ήταν στο τιμόνι της εταιρείας σε μερικές από τις πιο ταραχώδεις στιγμές της. Η πρώτη μεγάλη κίνηση της θητείας του ως CEO, που ξεκίνησε το 2014, ήταν η εξαγορά της ανταγωνιστικής BG Group Plc, μια συμφωνία αξίας σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δοκίμασε τα οικονομικά της εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας πτώσης της τιμής του πετρελαίου, αλλά τώρα αποδεικνύεται σωτήρια καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη.

    Η ενεργειακή μετάβαση

    Στην αρχή της πανδημίας ο Van Beurden προχώρησε στην πρώτη περικοπή του μερίσματος της Shell μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια κίνηση που αναστάτωσε τους επενδυτές και υπογράμμισε τη σοβαρότητα της παγκόσμιας κρίσης υγείας για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας του σχεδίου στροφής της εταιρείας από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας για να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

    Ο Van Beurden «ήταν πρωτοπόρος για τη μετάβαση της Shell σε μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών», δήλωσε ο πρόεδρος της Shell, Andrew Mackenzie την Πέμπτη. «Ο Wael Sawan είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης, με όλα τα προσόντα που απαιτούνται για να οδηγήσει τη Shell με ασφάλεια και κερδοφορία στην επόμενη φάση μετάβασης και ανάπτυξής της».

    Ο Van Beurden εντάχθηκε στη Shell το 1983 και εργάστηκε στην Ολλανδία, την Αφρική, τη Μαλαισία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2014, εργάστηκε 10 χρόνια στην επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου της Shell και διηύθυνε τη μονάδα χημικών της εταιρείας.

    Η μεταφορά της έδρας

    Παρά το γεγονός ότι ήταν Ολλανδός υπήκοος που σπούδασε χημικός μηχανικός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft, ο Van Beurden οδήγησε τη Shell σε μια σημαντική αναμόρφωση της νομικής δομής της, μεταφέροντας την έδρα της από την Ολλανδία στο Λονδίνο και αφαίρεσε το “Royal Dutch” από το όνομά της.

    Ο διορισμός του Sawan ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου αντανακλά τη μακροπρόθεσμη αλλαγή στις προτεραιότητες της Shell, μαζί με μεγάλο μέρος των εταιρειών του κλάδου ενέργειας. Η επιχείρηση έχει δεσμευτεί να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο προς το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Αυτή η αλλαγή παρουσιάζει για την εταιρεία πολλές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, είπε ο Sawan.

    Ο Sawan γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1974 και έχει διπλή υπηκοότητα, λιβανέζικη και καναδική. Μεγάλωσε στο Ντουμπάι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη χημική μηχανική από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και MBA από το Harvard Business School.

    Εργάζεται στη Shell 25 χρόνια αναλαμβάνοντας θέσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των θητειών του ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τα βαθιά ύδατα και για τις δραστηριότητες της εταιρείας στο Κατάρ.

    Ο Van Beurden θα συνεχίσει να εργάζεται ως σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο CEO της Shell προειδοποιεί: Η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει πολλούς χειμώνες



    ΣΧΟΛΙΑ