• Business

    Alibaba: Επαναγόρασε μετοχές αξίας 9,5 δισ. το 2023

    • NewsRoom
    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba

    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba πηγή: Bloomberg


    Την επαναγορά συνολικά 897,9 εκατομμυρίων μετοχές της έναντι 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μετοχές αγοράστηκαν τόσο στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ όσο και στο Χονγκ Κονγκ. 

    Το υπόλοιπο ποσό που είχε εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο ισχύει έως τον Μάρτιο του 2025, ήταν 11,7 δισ. δολάρια.

    «Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών μας οδήγησε σε καθαρή μείωση 3,3% των μετοχών μας που βρίσκονται σε κυκλοφορία τους τελευταίους 12 μήνες, μετά τον υπολογισμό των μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του ESOP (employee stock ownership plan)», ανέφερε η εταιρεία.

    Σημειώνεται ότι η Alibaba είχε 20 δισεκατομμύρια μετοχές σε κυκλοφορία στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 29,7 δισεκατομμυρίων στο τέλος του 2022.

    Πρόστιμο $140 εκατ. για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

    Υπενθυμίζεται ότι η Alibaba, μέσα στις γιορτές, ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου γιουάν (140,68 εκατ. δολαρίων) για μονοπωλιακές πρακτικές, καθώς έχασε σε μια δικαστική διαμάχη με τον έτερο κινεζικό γίγαντα διαδικτυακού εμπορίου JD.com.

    Το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου έκρινε ότι η Alibaba Group μαζί με την Zhejiang Tmall Network και την Zhejiang Tmall Technology, είχαν καταχραστεί την κυριαρχία τους στην αγορά, υιοθετώντας μονοπωλιακές πρακτικές γνωστές ως “choosing one from two”, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην JD.com.

    Οι δύο γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, έχουν επικρίνει ο ένας τον άλλον για την συγκεκριμένη πρακτική, αναφέροντας επωνυμίες και εμπόρους στους οποίους φέρεται να είχαν πει ότι εάν ήθελαν να διαφημίσουν τα προς πώληση προϊόντα τους στην πλατφόρμα τους, θα έπρεπε να το τους δώσουν την αποκλειστικότητα.

    Αλλαγή ιστορικού στελέχους

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τα Χριστούγεννα, αντικαταστάθηκε ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της στο τμήμα του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς ο κολοσσός σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα επιβλέπει τα επενδυτικά της περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών και αναδιοργάνωσης, που έχει ξεκινήσει για να ανταγωνιστεί την άνοδο άλλων παρόμοιων εταιρειών.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Eddie Wu πήρε τη θέση της Trudy Dai, ένα στέλεχος από τον στενό κύκλο συνεργατών του, η οποία ήταν παρούσα όταν ο Jack Ma ίδρυσε την εταιρεία το 1999, ως επικεφαλής του τμήματος που διαχειρίζεται τις κύριες κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba, Tmall και Taobao.

    Διαβάστε επίσης: 

    Palantir: Δίπλα στο Ισραήλ ο αμερικανικός κολοσσός – Στο Τελ Αβίβ η πρώτη συνεδρίαση ΔΣ του 2024

    Aegean: Κατέβαλε €85,389 εκατ. και απέκτησε τα warrants του Δημοσίου

    Μικροτσίπ: Μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές του τεχνολογικού κολοσσού ASML στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ