• Business

    Aegean: Κατέβαλε €85,389 εκατ. και απέκτησε τα warrants του Δημοσίου

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    Η Aegean Airlines απέκτησε τα warrants του Δημοσίου, καθώς κατέβαλε το ποσό των 85,389 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προχωρήσει στην ακύρωση των Τίτλων Κτήσης των Μετοχών. Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του Mononews την περασμένη Παρασκευή το οποίο ανέφερε ότι η εξαγορά των warrants θα γινόταν την πρώτη ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    Η Aegean Airlines ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο ότι σε συνέχεια λήψης της από 03.11.2023 δήλωσης πρόθεσης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών της Εταιρείας που ενσωματώνονται στους 10.369.217 τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3 του Ν. 4772/2021, τον όρο 1.3 των Τίτλων Κτήσης Μετοχών και την από 14.12.2023 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας, γνωστοποίησε στην Ελληνική Δημοκρατία την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών και προέβη στην καταβολή της Αγοραίας Αξίας ύψους €85.389.669,82 την 02.01.2024 και απέκτησε τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών, με σκοπό την απόσβεση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από αυτούς.

    Η Εταιρεία θα προβεί ακολούθως στις διαδικαστικές ενέργειες για την ακύρωση των Τίτλων Κτήσης των Μετοχών.

    Πρόκειται για την τελευταία πράξη στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης της αεροπορικής την περίοδο της πανδημίας που είχε σαν αποτέλεσμα να πληγεί ο κλάδος στην Ελλάδα και διεθνώς.

    Η Aegean είχε λάβει κρατική βοήθεια 120 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, δεν είχαν δοθεί στο πλαίσιο κάποιας ανακεφαλαιοποίησης, όπως συνέβη με την γερμανική Lufthansa, αλλά ως μία άμεση επιχορήγηση για να καλυφθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Σημειωτέον, ότι αυτού του είδους οι επιχορηγήσεις επιτρέπονταν από τον προσωρινό κανονισμό για τις κρατικές ενισχύσεις της περιόδου της πανδημίας και μάλιστα εγκρίθηκαν και για άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Alitalia.

    O πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ανέφερε στην γενική συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου ότι «Στόχος είναι να αποφύγουμε την αραίωση των υφιστάμενων μετόχων, να προστατεύσουμε το ποσοστό των μετόχων και να μη μειωθεί κατά 10%, και να διατηρήσουμε την εταιρεία αμιγώς ιδιωτική».

    Επίσης, «με την πορεία της εταιρείας η τιμή της μετοχής έχει ανέβει σημαντικά γι’ αυτό και το Δημόσιο επέλεξε να ασκήσει τώρα το δικαίωμά του».

    Μάλιστα τόνισε ότι το κράτος «στήριξε την εταιρεία, η οποία φέτος έχει επενδύσει 350 εκατ. ευρώ στις υποδομές της χώρας, πέρα από τη συμβολή της στην απασχόληση και στις υπηρεσίες που παρέχει».

    Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η εταιρεία στο ελληνικό Δημόσιο είναι 85.389.669,82 ευρώ, δεδομένου ότι κάθε τίτλος κτήσης αντιστοιχεί σε 8,23 ευρώ, σε συνέχεια της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της AEGEAN με 120 εκατ. ευρώ λόγω των απωλειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης

    BNP Paribas: Απόφαση για αποζημίωση δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

    Mytilineos: Μεγάλη χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για πράσινες επενδύσεις

    Aegean: Στις 2 Ιανουαρίου η εξαγορά των warrants του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ