• Business

    Alibaba: Έχασε τη διαμάχη με την JD.com – Πρόστιμο $140 εκατ. για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

    • NewsRoom
    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba

    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba πηγή: Bloomberg


    Νέο πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου γιουάν (140,68 εκατ. δολαρίων) για μονοπωλιακές πρακτικές καλείται να πληρώσει η Alibaba, καθώς έχασε σε μια δικαστική διαμάχη με τον έτερο κινεζικό γίγαντα διαδικτυακού εμπορίου JD.com.

    Το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου έκρινε ότι η Alibaba Group μαζί με την Zhejiang Tmall Network και την Zhejiang Tmall Technology, είχαν καταχραστεί την κυριαρχία τους στην αγορά, υιοθετώντας μονοπωλιακές πρακτικές γνωστές ως “choosing one from two”, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην JD.com.

    Σημειώνεται ότι οι δύο γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, έχουν επικρίνει ο ένας τον άλλον για την συγκεκριμένη πρακτική, αναφέροντας επωνυμίες και εμπόρους στους οποίους φέρεται να είχαν πει ότι εάν ήθελαν να διαφημίσουν τα προς πώληση προϊόντα τους στην πλατφόρμα τους, θα έπρεπε να το τους δώσουν την αποκλειστικότητα.

    Η JD.com αρκέστηκε στο παρακάτω σχόλιο:

    «Αυτή η απόφαση δεν είναι μόνο μια δίκαιη απόφαση για την αντίσταση της JD.com ενάντια στο μονοπώλιο, αλλά μια στιγμή-ορόσημο για τη διατήρηση της δικαιοσύνης στην αγορά και της τάξης ανταγωνισμού, μέσω ενός κράτους δικαίου. Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στη νομική διαδικασία της Κίνας κατά του μονοπωλίου».

    Η Alibaba δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Alibaba επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων  από τις ρυθμιστικές Αρχές της Κίνας το 2021, μετά από έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι είχε καταχραστεί την κυριαρχία της στην αγορά.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι  JD.com και Alibaba βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας των 500 κορυφαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κίνα με τα περισσότερα έσοδα για το 2023, σύμφωνα με την ομοσπονδία All-China Federation of Industry and Commerce.

    Η JD.Com βρέθηκε στην κορυφή για δεύτερη συνεχή χρονιά με έσοδα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (143,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι, σύμφωνα με τη λίστα, ενώ η Alibaba βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ετήσια έσοδα ύψους 864,5 δισεκατομμυρίων γιουάν (118,5 δισεκατομμυρίων).

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Google: Διευθετεί ομαδική αγωγή $5 δισ. για παραβίαση της ιδιωτικότητας

    Απροσδόκητα κέρδη 100 δισ. ευρώ για της ευρωπαϊκές τράπεζες

    Ken Hu (Huawei): Αναμένουμε έσοδα σχεδόν $100 δισ. το 2023 – Τα σχέδια για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ