• Business

    Alibaba: Ο CEO αντικαθιστά ιστορικό στέλεχος στο πλαίσιο της ολικής αναδιοργάνωσης

    • Bloomberg
    Τζακ Μα, Alibaba

    Τζακ Μα, Alibaba


    Ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της στο τμήμα του ηλεκτρονικού εμπορίου αντικατέστησε η Alibaba, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα επιβλέπει τα επενδυτικά της περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών και αναδιοργάνωσης, που έχει ξεκινήσει  για να ανταγωνιστεί την άνοδο άλλων παρόμοιων εταιρειών.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Eddie Wu θα αντικαταστήσει την Trudy Dai, ένα στέλεχος από τον στενό κύκλο συνεργατών του, η οποία ήταν παρούσα όταν ο Jack Ma ίδρυσε την εταιρεία το 1999, ως επικεφαλής του τμήματος που διαχειρίζεται τις κύριες κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba, Tmall και Taobao.

    Η Dai θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας οντότητας για τη διαχείριση μέρους του τεράστιου χαρτοφυλακίου περιουσιακών της στοιχείων σε όλο τον κόσμο.

    Η Alibaba, της οποίας οι επενδύσεις περιλαμβάνουν μερίδια σε νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και  άλλες επιχειρήσεις, ανέφερε, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ότι η οντότητα αυτή θα επιβλέπει τα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

    Κατόπιν της είδησης, οι μετοχές της Alibaba σημείωσαν άνοδο 2% στο Χονγκ Κονγκ σήμερα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η αιφνιδιαστική απόφαση έρχεται καθώς η Alibaba προσπαθεί να ανανεώσει την εταιρεία, μετά από μια σειρά λανθασμένων βημάτων και ρυθμιστικού ελέγχου που έχουν διαβρώσει την κυριαρχία της στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

    Η αποχώρηση της Dai σηματοδοτεί την τελευταία αλλαγή στην εταιρική εικόνα, η οποία έχει υπομείνει την “αστάθεια” των καταναλωτών μετά τον Covid, μια πολύ αυστηρή κυβερνητική πολιτική και πιο πρόσφατα, την θεαματική άνοδο των αντιπάλων της, συμπεριλαμβανομένων των PDD Holdings και ByteDance.

    Νέοι μάνατζερ με μεγάλη εμπειρία και ηγετικές δεξιότητες

    Ο Wu, ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος την Alibaba πριν από λίγους μήνες, σκοπεύει να τοποθετήσει νέους μάνατζερ για να κατευθύνουν την εταιρεία του μακροπρόθεσμα.

    Οι αποφάσεις προς το παρόν ενδέχεται να αντανακλούν την επιθυμία να αναληφθεί ο άμεσος έλεγχος των τμημάτων με χαμηλή απόδοση, ενώ διερευνώνται οι πωλήσεις επιχειρήσεων που θεωρούνται λιγότερο απαραίτητες για τα κύρια τμήματα cloud, λιανικής και logistics.

    «Η Alibaba θέλει να μπει στη “μάχη” με ένα “ελαφρύ πακέτο” και αυτός είναι ένας τρόπος για να διαχειριστεί πολλές από τις πιο προβληματικές και μη βασικές επιχειρήσεις της», δηλώνει ο Li Chengdong, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Haitun στο Διαδίκτυο με έδρα το Πεκίνο.

    «Αυτά εμποδίζουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία της εταιρείας», συμπληρώνει.

    “Μάχη” με τον ανταγωνισμό

    Υπήρξε η σημαντικότερη εταιρεία στην Κίνα, όμως τώρα βρίσκεται πίσω από την Tencent, με τη βοήθεια της επιτυχημένης εφαρμογής αγορών Temu.

    Ο Μα, αδιαμφησβήτητα ο διασημότερος επιχειρηματίας της Κίνας, τον Νοέμβριο έσπασε χρόνια σιωπής για να απευθύνει κάλεσμα στους υπαλλήλους, μετά από χρόνια βίαιης κυβερνητικής τιμωρίας και μια σειρά ασταθών αποφάσεων το 2023.

    Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο έξι σημείων και στη συνέχεια το εγκατέλειψε, απομακρύνοντας τον πρώην CEO Daniel Zhang.

    Στη συνέχεια, προχώρησε σε απόσχιση του τμήματος cloud 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήθελαν ορισμένοι επενδυτές, δηλώνοντας ότι η εταιρεία χρειαζόταν «αναπροσαρμογή».

    «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν μας και να αλλάξουμε τους εαυτούς μας για το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Alibaba Τζόζεφ Τσάι σε εσωτερικό σημείωμα, ανακοινώνοντας τις νεότερες αλλαγές στους εργαζομένους σήμερα Τετάρτη.

    «Σύντομα, θα στελεχώσουμε μια νέα ομάδα διοικητικών, οι οποίοι διαθέτουν ηγετικές δεξιότητες και μεγάλη εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Στρατηγική συνεργασία Intrakat – ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Πάνω από €1 δις η αξία της επένδυσης

    Αύξηση έως 4% στις ασφαλιστικές εισφορές για 1,3 εκατ. μη μισθωτούς από την 1η Ιανουαρίου

    Safe Bulkers (Πόλυς Β. Χατζηϊωάννου): Παραγγελία για ένα kamsarmax – Συνολικά ναυπηγεί 8 πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ