• Business

    ΑΚΤΩΡ: Σήμερα παραδίδεται το μεγαλύτερο μέρος του Hub της Pfizer

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Γεράσιμος Σεραφειμίδης
    ΑΚΤΩΡ: Σήμερα παραδίδεται το μεγαλύτερο μέρος του Hub της Pfizer

    Χρήστος Παναγιωτόπουλος


    Η ΑΚΤΩΡ δίνει δυναμικά το παρόν σε ακόμα ένα από τα σημαντικότερα Hub καινοτομίας στη χώρα μας, το οποίο όχι μόνο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αλλά θα βοηθήσει και στη μάχη κατά της πανδημίας.

    Πρόκειται για το Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
    Η ΑΚΤΩΡ με το Χρήστο Παναγιωτόπουλο στο τιμόνι πρωταγωνιστεί και πάλι στον κατασκευαστικό κλάδο, ύστερα από την ανάληψη του Ομίλου από τους Ολλανδούς επενδυτές (Reggeborgh).

    Ήδη η εταιρία έχει υπογράψει ή έχει έτοιμα προς υπογραφή έργα στην Ελλάδα έως τα τέλη του έτους που αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ προχωράει και στην υλοποίηση σημαντικών έργων στη Ρουμανία (Lot2 και Centura) αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου.

    Η ΑΚΤΩΡ είχε αναλάβει τα έργα της πρώτης φάσης από τον Απρίλιο του 2021 και παραδίδονται επισήμως από σήμερα. Ταυτόχρονα η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει και τη Β΄Φάση των έργων, η οποία αφορά κυρίως τα υπόγεια των κτιρίων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2022. Επίσης, διεκδικεί και τις υπόλοιπες δύο φάσεις, οι οποίες τελούν υπό διαγωνιστική διαδικασία, ενώ τα σχετικά έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022.

    Η αξία που θα προσδώσει στη συμπρωτεύουσα εκτιμάται στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, το σημαντικό αυτό project έχει άλλον έναν θετικό αντίκτυπο, ο οποίος είναι ο επαναπατρισμός Ελλήνων Επιστημόνων (rebrain).

    Το Hub της Pfizer

    Προς το παρόν η ΑΚΤΩΡ έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους από τα 4 κτίρια που βρίσκονται στο πρώην εμπορικό κέντρο East Plaza στη Θεσσαλονίκη. Τη μελέτη και τον σχεδιασμό ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο EDJE.

    Τα κτίρια αυτά περιλαμβάνουν σύγχρονα open space γραφεία, αμφιθέατρα, εσωτερικές αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς και χώρους συνεδριάσεων, χαλάρωσης και ξεκούρασης με έμφαση στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Όραμα της ΑΚΤΩΡ είναι τα κτίρια να θυμίζουν μία μικρή πόλη που απαρτίζεται από μικρές γειτονιές αποτελώντας έτσι ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας.

    H πίτα των 788 εκατομμυρίων ευρώ

    Η ΑΚΤΩΡ δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και διεκδικεί δυναμικά και άλλα κτιριακά έργα. Πρόκειται για διαγωνισμούς που αφορούν Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ), συνολικής αξίας 788 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά κύριο λόγο αφορούν στην κατασκευή φοιτητικών εστιών σε πανεπιστήμια, σχολικές μονάδες, ερευνητικά κέντρα και Πολιτείες Καινοτομίας.

    Ένα παρεμφερές project που διεκδικεί η εισηγμένη στη Θεσσαλονίκη είναι η «Πολιτεία Καινοτομίας» που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩ.ΠΕΙ) σε μία έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς.

    Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο συνολικής αξίας 58,5 εκατομμυρίων ευρώ και η ΑΚΤΩΡ θα έρθει αντιμέτωπη με τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Intrakat και Dimand.

    Όσον αφορά τις εστίες σε Πανεπιστήμια η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει σε 3 ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 478 εκατομμυρίων ευρώ σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη.

    Ταυτόχρονα, η εταιρία έχει εκδηλώσει και το ενδιαφέρον της για το διαγωνισμό αξίας 159 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή 17 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία.

    Επίσης, η εταιρία διεκδικεί και το έργο της κατασκευής 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας αξίας 163 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στον κλάδο των Ερευνητικών Κέντρων η ΑΚΤΩΡ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη ΣΔΙΤ αξίας 89 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην κατασκευή του Κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

    Διαβάστε επίσης

    Με την υπογραφή της ΑΚΤΩΡ οι νέες εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

    Cambas Project: Εξετάζονται νέες χρήσεις για την επένδυση real estate – “Ξυπνά” η μετοχή της REDS

    Χρήστος Παναγιωτόπουλος (ΑΚΤΩΡ): Επιστροφή στην κερδοφορία – Tο μήνυμα στους εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ