• Business

    Aυτές τις στρατηγικές θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους


    «Ευρωπαικό αέρα» δίνει στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ο Μιχάλης Σάλλας, δείχνοντας το δρόμο της προσαρμογής σε διαδικασίες και πρότυπα που ανταποκρίνονται στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς προανήγγειλε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης την ουσιαστική αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου, δίνοντας τον τόνο των εξελίξεων στον κλάδο που καλείται να εφαρμόσει ένα σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο.

    Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι μεγάλης έκτασης και σε όλα τα επίπεδα, όχι κατ’ απαίτηση των εποπτικών αρχών ή των θεσμών, αλλά ως αναγκαιότητα προκειμένου να εφαρμοστούν τα business plan της επόμενης ημέρας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

    Τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό μοντέλο άλλαξε διεθνώς, αλλά οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν άλλο μέλημα παρά τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης. Μόνο τώρα μπορούν να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό δομών και διαδικασιών προκειμένου να εφαρμόσουν μια στρατηγική, που θα επικεντρώνεται στη διατήρηση μόνιμης κερδοφορίας και στην αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων.

    Μιχάλης Σάλλας, ετών 65. Πρόεδρος Πειραιώς
    Μιχάλης Σάλλας, ετών 65. Πρόεδρος Πειραιώς

    Παράλληλα με την ικανοποίηση των αιτημάτων των εποπτικών αρχών, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν θέσει τους δικούς τους στόχους στο νέο περιβάλλον και προχωρούν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση των δομών.

    Για παράδειγμα, καινοτομία αποτελεί η δημιουργία ομάδων με εξειδικευμένα στελέχη για κάθε ένα από τα νευραλγικά τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ εφαρμόζονται τα ευρωπαϊκά best practices σε όλα τα θέματα, από τις εγκρίσεις για δανειοδοτήσεις ως τον χειρισμό των «κόκκινων» δανείων, τις ρυθμίσεις και τις διαγραφές.

    Στο πλαίσιο του πολύ αυστηρού reporting προς τις εποπτικές αρχές -μεταξύ άλλων, σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Single Supervisory Mechanism, Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- τα περιθώρια κινήσεων είναι άλλωστε πολύ αυστηρά εκτός των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων τραπεζικής.

    Προσαρμογές γίνονται σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών, με τις αλλαγές που επίκεινται όσον αφορά τα πρόσωπα να δείχνουν σαφώς ότι προκρίνεται η συμμετοχή ξένων στελεχών στις τράπεζες σε βάρος Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεισέφεραν ως σήμερα την εμπειρία της αγοράς και είχαν σχέση με την πραγματική οικονομία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/septemvri-oles-allages-stis-trapezes/52762

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/angeliki-chondromatidou-ke-ta-taxidia-sinechizonte-meta-la-sira-echi-las-vegas/52737

     



    ΣΧΟΛΙΑ