• Business

    «Κλειδί» ρευστότητα και τραπεζικός δανεισμός για την ανάκαμψη της αγοράς και των επιχειρήσεων

    χρηματα


    Ήταν και παραμένει βασικό ζητούμενο για την αγορά. Η έλλειψή της «έκοψε τα φτερά» σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που είχαν δυνατότητες, ενώ οδήγησε μεγάλους ομίλους, μεταξύ των οποίων η Coca Cola, η ΦΑΓΕ και η Βιοχάλκο, στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Η πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση θεωρείται από πολλούς «ακρογωνιαίος λίθος» για την εδραίωση της ανάκαμψης και την επιστροφή στην ανάπτυξη, στην «εποχή μετά τα Μνημόνια».

    «Χωρίς ρευστότητα δεν πάμε πουθενά», λένε σχεδόν μονότονα κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να θέλουμε επενδύσεις και περισσότερες εξαγωγές να μην υπάρχει η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με ανταγωνιστικά επιτόκια». Η κατάσταση βέβαια σήμερα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα, οι πιο εύρωστοι επαγγελματίες εξασφαλίζουν δελεαστικούς όρους δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.

    Όπως αναφέρουν ειδικοί του τραπεζικού κλάδου, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες, εντούτοις οι τράπεζες σήμερα είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Και αυτό γιατί πρώτον παρατηρείται βελτίωση ως προς τα κόκκινα δάνεια, όπου ο όγκος μειώνεται και δίνονται λύσεις, άρα τα επίπεδα των προβλέψεων μειώνονται και αυτό βοηθάει την ρευστότητα και δεύτερον γιατί προχωράει η προσαρμογή των τραπεζών στα νέα δεδομένα, μέσα από την αναδιάρθρωση της παρουσίας τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Το μόνο εμπόδιο», σημειώνουν, «είναι να επαναπαυθούν και να μην συνεχίσουν την προσπάθεια μετασχηματισμού» καθώς με βάση τη διεθνή εμπειρία χρειάζονται περίπου επτά με οκτώ χρόνια επίμονης και συνεχούς προσπάθειας για να φανούν αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, η επανάπαυση είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει για την χώρα μετά το τέλος του Προγράμματος στα τέλη Αυγούστου. Η προσήλωση και η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζουν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ατονήσει καθώς πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε πως είμαστε φερέγγυοι. «Οι διεθνείς αγορές και κυρίως οι επενδυτές, στους οποίους απευθυνόμαστε, μας έχουν στο μικροσκόπιο».

    Η χώρα, λένε, έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιστρέψει δυναμικά και να οικοδομήσει μια βιώσιμη και εξαιρετικά ανταγωνιστική οικονομία. «Αρκεί να σταματήσει να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, όπου το κέρδος και η επιχειρηματικότητα δεν θα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το Nammos πλήρωσε πρόστιμα 4,5 εκατ. ευρώ, τι είπε η Eurobank στον Κουτσολιούτσο και το δάνειο του Γιώργου Προκοπίου!!!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύκονος: Σε εξέλιξη με 56 υπαλλήλους η μεγαλύτερη επιχείρηση σύλληψης φοροδιαφυγής. Τι ειναι η Τρίαινα – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε μονοψήφια ποσοστά οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια – Τι θα προβλέπουν τα νέα πλάνα του Σεπτεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ