• Business

    Μύκονος: Σε εξέλιξη με 56 υπαλλήλους η μεγαλύτερη επιχείρηση σύλληψης φοροδιαφυγής. Τι ειναι η Τρίαινα – Όλο το παρασκήνιο 


    Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και 24 ώρες η μεγαλύτερη επιχείρηση σύλληψης φοροδιαφυγής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την κωδική ονομασία Τρίαινα.  Τουλάχιστον 56 υπάλληλοι της ΑΑΔΕ βρίσκονται στην Μύκονο χωρισμένοι σε 10 εως 12 ομάδες και για τις επόμενες 4 ημέρες θα “σαρώνουν” το νησί των ανέμων. Μάλιστα μετά απο εντολή του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή υπάρχουν και επιπλέον 10 κρυφοί ελεγκτές στην περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα με την βασική ομάδα των 56. Πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση που όμοια της δεν έχει σχεδιαστεί ποτέ. Πολυτελή εστιατόρια, Clubs, ξενοδοχεία, κοσμηματοπωλεία θα δέχονται για τις επόμενες 96 ώρες τους συνεχείς αιφνιδιαστικούς ελέγχους των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ οι οποίοι θα συνοδεύονται απο χάκερ οι οποίοι εντός ολίγων λεπτών θα βρίσκουν όλα τα κόλπα των φοροφυγάδων. Επίσης θα ελέγχονται υπηρεσίες ιδιωτικών ΤΑΧΙ κα. Στην επιχείρηση Τρίαινα σημαντικός είναι ο ρόλος και της Οικονομικής Αστυνομίας. 

    Για την ακρίβεια θα eλέγχονται τα εξης:

    1. Τα λογισμικά των ταμειακών μηχανών

    2. Εάν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές και 

    3. Ο Όρος Ζ. Εαν η απόκλιση των εισπράξεων της ημέρας του ελέγχου με τις προηγούμενες ημέρες ειναι πάνω απο 40 εως 50% τότε θα γινεται περαιτέρω έλεγχος. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα κατάσχονται όλες οι εισπράξεις της ημέρας. Οσοι γνωρίζουν από τις απλές – μηχανικές μηχανές γνωρίζουν τον όρο «Ζ». 

    Η μηχανή τυπώνει στην άσπρη κορδέλα τις αποδείξεις που παίρνει ο πελάτης και ένα αντίγραφο χρησιμοποιείται για να εκδοθεί το στοιχείο Ζ με το πέρας της λειτουργίας του καταστήματος. 

    Στο στοιχείο αυτό απεικονίζεται ο συνολικός τζίρος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις. Το στοιχείο Ζ εκδίδεται καθημερινά και ενημερώνει τα βιβλία της εφορίας κάθε μήνα. Επίσης από το Ζ προκύπτουν και τα δημοτικά τέλη.

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

    Οι πρώτες επιτυχίες 

    Ηδη τη Κυριακή στον Ορνό έγινε η πρώτη κατάσχεση λογισμικού το οποίο είχε σβήσει άπειρες εισπρακτικές κινήσεις  ενω στην Χώρα της Μυκόνου σε πολυ γνωστό ιταλικό μαγαζί κατασχέθηκαν οι εισπράξεις της ημέρας καθως διαπιστώθηκε μεγάλη απόκλιση απο την προηγούμενη , του ελέγχου , ημέρα.  

    Ιδιώνυμο αδίκημα

    Την κινητοποίηση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά με επιθέσεις (φραστικές, αλλά και σωματικές) κατά εφοριακών από καταστηματάρχες που αντιδρούσαν στους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεών τους. Ηδη με σχετική διάταξη που έχει κατατεθεί στην Βουλή το αδίκημα της επίθεσης σε βάρος ελεγκτών θα μετατραπεί σε ιδιώνυμο.

    Τι σημαίνει πρακτικά “ιδιώνυμο”; Σημαίνει ότι το να επιτίθεται κανείς σε φορολογικό ελεγκτή εν ώρα υπηρεσίας θα ισοδυναμεί νομικά με το να επιτίθεται σε αστυνομικό. Θα επιφέρει δηλαδή αυστηρότερες ποινές, ενώ ο δράστης θα οδηγείται αυτεπάγγελτα στο αυτόφωρο και θα διευκολύνεται η προφυλάκισή του. 

    Και γνωρίζοντάς τα όλα αυτά, θα το σκέφτεται κανείς διπλά και τριπλά πριν τολμήσει να απειλήσει τους ανθρώπους που απλά κάνουν τη δουλειά τους.

    Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των εφοριακών, που συχνά ανησυχούν για τη σωματική τους ακεραιότητα όταν πηγαίνουν για επιτόπιους φορελέγχους, έχοντας γνώση περιστατικών του παρελθόντος, όπως ο “ξεσηκωμός” των καταστηματαρχών της Ύδρας όταν κλιμάκιο φοροελεγκτών… τόλμησε να πατήσει το πόδι του στο νησί. 

    Οι συνδικαλιστές των εφοριακών είχαν “ενοχλήσει” πολλές φορές το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας προστασία και βελτίωση του νομικού πλαισίου, χωρίς αποτέλεσμα. 

    Όμως φαίνεται πως η επίθεση που δέχθηκαν ελεγκτές στην Καστοριά, αλλά και οι απειλές και η μήνυση (προφανώς για λόγους εκφοβισμού) σε βάρος των ελεγκτών που διαπίστωσαν όργιο φοροδιαφυγής σε γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

    Δε γίνεται άλλωστε πάταξη της φοροδιαφυγής με τρομοκρατημένους εφοριακούς που αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στις (όχι σπάνια) επιθετικές διαθέσεις ορισμένων καταστηματαρχών που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε για να αποφύγουν τον φοροέλεγχο – όμως σίγουρα θα είναι πιο διστακτικοί αν ξέρουν ότι κινδυνεύουν να καταλήξουν στη φυλακή. 

    Όπως και να το κάνουμε, και το πρόστιμο και το προσωρινό “λουκέτο” στο κατάστημά τους είναι σίγουρα προτιμότερες εναλλακτικές από το κελί…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί το Nammos πλήρωσε πρόστιμα 4,5 εκατ. ευρώ, τι είπε η Eurobank στον Κουτσολιούτσο και το δάνειο του Γιώργου Προκοπίου!!! 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύκονος: Οι βίλες των 14.000 ευρώ/ημέρα και το δαχτυλίδι των 50.000 ευρώ στον βυθό της θάλασσας

     



    ΣΧΟΛΙΑ