• Business

    Αγωνία για βιομηχανία και νοικοκυριά: Σήμερα τα μαντάτα του Fit for 55 της Κομισιόν για το κόστος του Green Deal

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Ποιος θα πληρώσει το κόστος του φιλόδοξου νέου Green Deal της Ευρώπης, που σήμερα αναμένεται να εξειδικευτεί με μέτρα;

    Ολόκληρη η ευρωπαϊκή αγορά αναμένει με αγωνία τις σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για το πακέτο Fit for 55, που θα περιορίσει τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων, εκτοξεύοντας την τιμή τους και μαζί το κόστος ενέργειας, πρώτων υλών και όλης της αλυσίδας ευρωπαϊκών προϊόντων. Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει και τα νοικοκυριά, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα, αφού για πρώτη φορά αναφέρεται τη δημιουργία αγοράς εκπομπών άνθρακα για τις μεταφορές και τη θέρμανση κτιρίων.

    Το πακέτο που ανακοινώνεται σήμερα θα εμπεριέχει 12 προτάσεις για το πώς θα πρέπει το σύνολο των οικονομικών τομέων, να προσαρμοστεί στο νέο κλιματικό στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 που θα  γίνει επίσημη ευρωπαϊκή νομοθεσία στις 29 Ιουλίου.

    To πακέτο θα περιλαμβάνει μια σειρά πολιτικών, από την αύξηση των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εισαγωγή νέων ορίων CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά, έως τον καθορισμό φόρου άνθρακα CBAM για την προστασία των εταιρειών της ΕΕ.

    Αγωνία της βιομηχανίας για τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων

    Ωστόσο η συζήτηση για το φόρο άνθρακα, αν και ξεκίνησε με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τελικά μελέτες δείχνουν, ότι αν εφαρμοστεί με ταυτόχρονη κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στη βιομηχανία, θα δημιουργήσει πολλαπλάσιο κόστος στην ευρωπαϊκή βιομηχανία από ότι στις βιομηχανίες τρίτων χωρών.

    Γι αυτό και οι βιομηχανικές ενώσεις στην Ευρώπη, ζητούν επιτακτικά το τελευταίο διάστημα να τους χορηγηθεί μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία δεν θα μειωθούν τα δικαιώματα ρύπων, ώστε να γίνει μια ομαλή μετάβαση και να μην πληρώσει αυτή δυσανάλογα, το κόστος των νέων στόχων του Green Deal. Σήμερα λοιπόν με την ανακοίνωση, του νέου πακέτου της Κομισιόν, θα μάθει, η ευρωπαϊκή βιομηχανία, και βέβαια και η ελληνική, πόσο θα της κοστίσει η νέα φιλόδοξη πράσινη πολιτική της Ευρώπης.

    Αγωνία για τα νοικοκυριά και αντιδράσεις

    Στα νέα μέτρα του Fit for 55, αναμένεται να περιλαμβάνουν πρόταση για τη δημιουργία αγοράς εκπομπών άνθρακα για τις μεταφορά και τη θέρμανση κτιρίων κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ορισμένα κράτη-μέλη που φοβούνται κοινωνικές αντιδράσεις από  την  αύξηση που θα φέρει στους  λογαριασμούς οικιακής θέρμανσης  και στο κόστος των καυσίμων.

    Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει και τη σύσταση ενός νέου κοινωνικού ταμείου για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην περίπτωση που το σχέδιό της να διευρύνει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης κτιρίων οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών καυσίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σχεδιάζει να διαθέσει το 20% των αναμενόμενων εσόδων από τη νέα αγορά άνθρακα σε ένα ταμείο για τη στήριξη ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών.

    Ωστόσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ταμείο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια που να δείχνουν  ότι θα διοχετεύσουν τα κονδύλια αυτά σε μέτρα για την ανακαίνιση κτιρίων και την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης μηδενικού άνθρακα για τη μείωση των λογαριασμών οικιακής θέρμανσης ή την διεύρυνση της χρήσης μεταφορών χαμηλών εκπομπών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ