• Business

    Νικόλας Φράγκος: η άγνωστη κόρη του μυθικού εφοπλιστή


    Τέσσερα παιδιά απέκτησε ο -προ ολίγων εβδομάδων αποβιώσας- εφοπλιστής Νικόλας Φράγκος με τη σύζυγό του Στέλλα: τον Γιάννη, την Αγγελική, τη Μαρία και την Κατερίνα – η τελευταία πέθανε πρόωρα το 1991. Όμως αυτό που ίσως πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι είχε αποκτήσει και ένα πέμπτο παιδί, από άλλη γυναίκα: την 25χρονη σήμερα Κατερίνα…

    Η γυναίκα με την οποία έκανε εκείνο το “κρυφό” παιδί ήταν η δικηγόρος Ολυμπία Κεχριμπάρη, την οποία ο θρυλικός εφοπλιστής γνώρισε το 1980 ως δικηγόρο της εταιρείας του. Ο Νικόλας Φράγκος την ερωτεύτηκε, την “πολιόρκησε” και τελικά την κατέκτησε, και ο καρπός του έρωτά τους ήρθε το 1991, όταν γεννήθηκε η Κατερίνα – διόλου τυχαία η επιλογή του ονόματός της, καθώς σχετικά πρόσφατα είχε χάσει την κόρη του από τον γάμο του με τη Στέλλα Φράγκου με το ίδιο όνομα.

    Καπετάν Νικόλας Φράγκος (στο μεσον)
    Καπετάν Νικόλας Φράγκος (στο μεσον)

    Πρόκειται μάλιστα για έναν έρωτα που ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ, καθώς μολονότι ο Νικόλας Φράγκος δεν πήρε ποτέ διαζύγιο από τη σύζυγό του, γεγονός που δεν του επέτρεψε να παντρευτεί την Ολυμπία Κεχριμπάρη, και δεν έμενε στο σπίτι της δικηγόρου στη Δροσιά, η παρουσία του εκεί ήταν κάτι παραπάνω από συχνή – ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η 25χρονη σήμερα Κατερίνα δεν ήταν απλώς ένα “ατύχημα”, αλλά ένα παιδί που ο εφοπλιστής ήθελε πολύ να αποκτήσει.

    Ένα παιδί για την ανατροφή του οποίου ο ίδιος φρόντισε προσωπικά: αφού την αναγνώρισε επίσημα το 1997, λίγο πριν ξεκινήσει την Α’ Δημοτικού, επέλεξε για τις σπουδές της το Αρσάκειο της Εκάλης, και στο Λύκειο το Κολλέγιο Αθηνών, και έπειτα κανόνισε τις σπουδές της στο εξωτερικό, με την νεαρή Κατερίνα να επιλέγει το City University of London, όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, παίρνοντας το πτυχίο της με άριστα.

    Στο μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια ο Νικόλας Φράγκος έκανε μαζί της (και με την Ολυμπία Κεχριμπάρη) διακοπές, ενώ την έστελνε σε camp στην Ελβετία τα καλοκαίρια.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δροσιά 

    Η μικρότερη κόρη του Νίκου Φράγκου γεννιέται και μεγαλώνει στη Δροσιά. Χρόνια ευτυχισμένα και ανέμελα, χρόνια λατρεμένα που θα της αφήσουν τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις. Μπαίνοντας στο σαλόνι του σπιτιού της το βλέμμα μου εστιάζει σε μια μεγάλη κορνιζαρισμένη φωτογραφία του πατέρα της πάνω από το τζάκι.

    Στους γύρω τοίχους, αντί για άλλα έργα τέχνης, κυριαρχούν βυζαντινές εικόνες, γεγονός που μαρτυρά βαθιά θρησκευτική σχέση με τον Θεό και την Εκκλησία. «Πιστεύω στον Θεό και νιώθω ότι πάντα με προστατεύει. Ο πατέρας μου μου έχει μεταδώσει την αγάπη για την Εκκλησία και τον Θεό» εξηγεί η ίδια.

    Η νεοφώτιστη Κατερίνα με τον πατέρα της και τη μητέρα της Ολυμπία Κεχριμπάρη 

    Η επιρροή του πατέρα της είναι φανερή σε κάθε γωνιά του σπιτιού, σε κάθε μύχια άκρη της συναισθηματικής συμπεριφοράς της νεαρής Κατερίνας. Μπορεί ο καπετάν Νικόλας να μη ζούσε επίσημα στο ίδιο σπίτι μαζί της, αλλά η παρουσία του ήταν καθημερινή και καθοριστική ώστε να απαλύνει ακόμα και την υποψία για το παιδί ότι είναι παρείσακτο.

    Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν κατάφερε να λύσει όλες εκείνες τις τυπικές εκκρεμότητες που ήταν απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η οικογενειακή ευτυχία με τον γάμο του πατέρα της με τη μητέρα της. Το διαζύγιο του Νίκου Φράγκου με τη νόμιμη σύζυγό του δεν εκδόθηκε ποτέ, γεγονός που εμπόδισε το ζευγάρι να παντρευτεί.

    Η ίδια όπως έχει πει παλαιότερα: «Δυστυχώς, οι συγκυρίες δεν τους το επέτρεψαν. Δεν ήταν καθαρά δική τους απόφαση», μου απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χωρίς υπαινιγμούς, και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου ήθελε να κάνει παιδί με τη μητέρα μου από την αρχή της σχέσης τους. Σχεδόν της το φώναζε. Οταν έμαθε ότι είναι έγκυος, δεν έδειξε απλώς, ήταν πράγματι πολύ ευτυχισμένος. Η μακρόχρονη αναμονή του να ολοκληρώσει τη σχέση του με τη μητέρα μου είχε ευοδωθεί.

    Μάλιστα έχω πάρει το όνομα της ετεροθαλούς αδελφής μου που πέθανε λίγο καιρό προτού γεννηθώ. Ήταν καθαρά επιλογή του πατέρα μου το όνομα Κατερίνα».

    Η επιθυμία του καπετάν Νικόλα υλοποιήθηκε και εγγράφως με την επίσημη πράξη  αναγνώρισης της Κατερίνας ως δικού του παιδιού τον Σεπτέμβριο του 1997 στο σπίτι της Δροσιάς. «Ηταν λίγο πριν πάω στην Α’ Δημοτικού. Ομως σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής μου, από τη βάφτιση και τα γενέθλια μέχρι τις γιορτές και τις διακοπές, ήταν πάντα παρών. Δεν με άφησε λεπτό από δίπλα του. Ερχόταν καθημερινά στο σπίτι . Δεν θα ξεχάσω πως όταν πήγαινα Δημοτικό κάθε βράδυ με εξέταζε στα μαθήματά μου. Ανέκαθεν έδινε προτεραιότητα στη μόρφωσή μου. Η πρώτη του κουβέντα ήταν αν είμαι καλά και η δεύτερη πώς τα πάω με τα μαθήματά μου».  Η Κατερίνα τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στο Αρσάκειο της Εκάλης.

    Τα καλοκαίρια ο πατέρας την έστελνε σε camp στην Ελβετία. Ακόμα, έκαναν μαζί διακοπές στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, στον Ωρωπό, αλλά και στη Χίο, την ιδιαίτερη πατρίδα του εφοπλιστή. «Ακόμα πηγαίνω πολύ συχνά διακοπές στη Χίο. Την αγάπη που είχε για το νησί του μου τη μετέδωσε και νιώθω ότι είναι ο τόπος μου».

    Ο Νίκος Φράγκος επέλεξε η κόρη του να συνεχίσει το Λύκειο στο Κολλέγιο Αθηνών επειδή ήθελε να τη στείλει για σπουδές στην Αμερική. «Είχε διαλέξει κάποια πανεπιστήμια σε Αμερική και Αγγλία. Μου είχε κανονίσει τα ραντεβού και πήγα να τα επισκεφτώ από κοντά μαζί με τη μητέρα μου. Τελικά, κατέληξα στο City University of London, όπου και σπούδασα Διεθνείς Σχέσεις.

    Τελείωσα με άριστα στο πτυχίο, όπως και στο master που έκανα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο UCL». Εξαιτίας της δεύτερης διάκρισης δέχτηκε πρόσκληση από το Global Young Leaders Conference (GYLC) για να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Στους φοιτητές που είχαν επιλέξει από διάφορα πανεπιστήμια έδωσαν τα βιογραφικά όλων των ομιλητών και κάναμε μια λίστα με ερωτήσεις.

    Ύστερα από αξιολόγηση οι τρεις καλύτεροι θα είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τους ομιλητές. Επειδή με επέλεξαν ανάμεσα στους τρεις καλύτερους, γνώρισα τον κυβερνήτη της Φλόριντα και αδελφό του Τζορτζ Μπους, Τζεφ.

    Ηδη έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις σπουδές της ξεκινώντας τους προσεχείς μήνες το διδακτορικό της στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν στη Σκοτία. Αν και μόλις 22 χρόνων, διερευνά τις πιθανότητες για το μέλλον της, προσανατολισμένη ήδη από τώρα στον εκπαιδευτικό τομέα και μάλλον αποκλείει να εργαστεί στο εξωτερικό; «Εχω γυρίσει αρκετές χώρες και σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη χώρα. Είμαι Ελληνίδα και θέλω να ζήσω και να παλέψω εδώ».

    Η Κατερίνα είναι ένα ήρεμο και πολιτισμένο κορίτσι που δείχνει πιο ώριμη από την ηλικία της. Είναι συγκροτημένη, με όρεξη αλλά και αγάπη για τη ζωή. Βγαίνει με τις φίλες της, αλλά χωρίς υπερβολές. Αρκετά συνειδητοποιημένη, θέλει να πετύχει στους στόχους της, με αποτέλεσμα η διασκέδαση να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
    Της αρέσει να διαβάζει βιβλία που σχετίζονται κυρίως με τη φιλοσοφία της πολιτικής και την ψυχολογία. Η άλλη μεγάλη αγάπη στην οποία -και πάλι- τη μύησε ο πατέρας της είναι τα σπορ, με πιο αγαπημένα της το snowboard τον χειμώνα και το θαλάσσιο σκι το καλοκαίρι.

    Όπως είπαμε, ο Νικόλας Φράγκος έχει αναγνωρίσει επίσημα ως κόρη του την Κατερίνα Φράγκου, η οποία όμως δεν “ακούγεται” τόσο στα ΜΜΕ, καθώς είναι χαμηλών τόνων και δε συνηθίζει να τραβά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Αντίθετα, τα τρία ετεροθαλή της αδέλφια είναι πιο γνωστά: η Αγγελική Φράγκου είναι μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματίες στον κλάδο της παγκόσμιας ναυτιλίας, με την αυτοκρατορία της Navios, ο Γιάννης Φράγκος έχει αναλάβει την Irika Shipping, ενώ η Μαρία Φράγκου είναι επιστήμονας και συγγραφέας.

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc
    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc

    Όσο για τη σχέση της Κατερίνας με τα ετεροθαλή της αδέλφια, αυτή είναι αναμενόμενα προβληματική, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις: ανέκαθεν οι σχέσεις τους ήταν τυπικές, και αυτό μάλλον δεν θα αλλάξει ποτέ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καπετάν Νικόλας Φράγκος: Η ιστορία του μυθικού εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόφαση σοκ: Παράνομη η διάθεση στοιχείων οφειλετών σε εισπρακτικές εταιρείες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Sanofi: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Actelion

     



    ΣΧΟΛΙΑ