• Business

    ΑΓΕΤ: Στις 21 Δεκεμβρίου η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τη νομιμότητα των ομαδικών απολύσεων

    Τράπερ


    Την απόφαση για τη νομιμότητα ή μη των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής θα απασχολήσει στις 21 Δεκεμβρίου το ευρωδικαστήριο, έπειτα και από το σχετικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμάχη του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η έγκριση του κράτους στις ομαδικές απολύσεις είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ωστόσο, δεδομένου ότι η απόφαση αναμένεται δυο εβδομάδες μετά το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου,  μένει να φανεί η πραγματική επίπτωση που θα έχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

    Η υπόθεση αφορά προσφυγή της ΑΓΕΤ κατά του υπουργού Εργασίας.

    Τα βασικά ερωτήματα είναι:

    1) Είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οδηγίας 98/59/ΕΚ (1), ειδικότερα, ή των άρθρων 49 και 63 ΣΛΕΕ, γενικότερα, εθνική διάταξη, όπως το άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 1387/1983, η οποία θεσπίζει ως προϋπόθεση για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων σε συγκεκριμένη επιχείρηση την εκ μέρους της Διοικήσεως έγκριση των εν λόγω απολύσεων με κριτήρια α) τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, β) την κατάσταση της επιχείρησης και γ) το συμφέρον της εθνικής οικονομίας;

    2) Σε περίπτωση που η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι αποφατική, εθνική διάταξη με το ανωτέρω περιεχόμενο είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οδηγίας 98/59/ΕΚ, ειδικότερα, ή των άρθρων 49 και 63 ΣΛΕΕ, γενικότερα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, όπως οξεία οικονομική κρίση και ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία;

     



    ΣΧΟΛΙΑ