• Business

    Αυτοκινητοβιομηχανία: Τα τονωτικά μέτρα που σχεδιάζουν οι μεγάλες εταιρείες

    αυτοκινητα

    Αυτοκινητοβιομηχανία


    Προσπάθειες να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να εισάγουν στην αγορά νέα μοντέλα αυτοκινήτων, κάνουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, παρά το δυσμενές συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, του Brexit, του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθώς και άλλων, τοπικών προβλημάτων.

    Τι συμβαίνει σε Honda, Toyota και Ferrari

    • Honda

    Πιο αναλυτικά, ο όμιλος Honda προχωρά στην εφαρμογή ενός ευρέως προγράμματος αναδιάρθρωσης όλων των δραστηριοτήτων της. Μέσα στους όρους του προγράμματος αυτού περιλαμβάνεται και το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2021. Στις προβλέψεις της Honda για το τρέχον οικονομικό έτος περιλαμβάνεται η εκτίμηση για αύξηση 6% των λειτουργικών κερδών, εκτίμηση που βασίζεται κυρίως στις προσπάθειες μείωσης του κόστους και της αναδιάρθρωσης του δικτύου παραγωγής της στην Ευρώπη.

    Επιπροσθέτως, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να μειώσει το παγκόσμιο κόστος παραγωγής κατά 10% μέχρι το 2025, καθώς και τον αριθμό των διαφόρων παραλλαγών των μοντέλων της. Ο όμιλος  επισημαίνει το πλήθος των πιέσεων κόστους που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς ανταγωνίζονται τις εταιρείες τεχνολογίας και την τάση της κοινής χρήσης των οχημάτων.

    • Toyota

    Από την πλευρά της, η Toyota ανακοίνωσε ότι το λειτουργικό κέρδος της έχει σημειώσει άνοδο 2,8% το τελευταίο οικονομικό έτος. Η αύξηση αυτή έχει επιτευχθεί χάρη στην αύξηση των πωλήσεων, τον αυστηρότερο έλεγχο του κόστους και τα χαμηλότερα κίνητρα στην κρίσιμη αμερικανική αγορά.

    Αναφορικά με τα λειτουργικά κέρδη, αυτά αυξήθηκαν 21,66 δισ. δολάρια στο φετινό οικονομικό έτος της αυτοκινητοβιομηχανίας που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Toyota. Αντιθέτως, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 25% στα 16,96 δισ. δολάρια.

    Επιπλέον, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,6%, φθάνοντας τα 10,6 εκατ. οχήματα για ολόκληρο το οικονομικό έτος, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της θυγατρικής της Daihatsu για μικρά αυτοκίνητα και της θυγατρικής Hino.

    • Ferrari

    Η Ferrari ανακοίνωσε αύξηση 14% στα βασικά κέρδη του πρώτου τριμήνου, λόγω των ισχυρών πωλήσεων του μοντέλου Portofino και των αυξημένων πωλήσεων σε πολλές αγορές. Τα προσαρμοσμένα κέρδη πριν από τόκους, φόρους, αποσβέσεις και αποσβέσεις (EBITDA) ανήλθαν σε 311 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν 22% στα 180 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 13% στα 940 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23%, φθάνοντας τα 2.610 αυτοκίνητα. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές, ενώ στην Κίνα καταγράφηκε αύξηση κατά 79%, πουλώντας 328 οχήματα. Μέρος της αύξησης προήλθε από την επιτάχυνση των παραδόσεων στην Κίνα πριν από τους νέους κανονισμούς για τις εκπομπές, δήλωσε η Ferrari.

    Όπως εκτιμά η αυτοκινητοβιομηχανία, για το 2019 αναμένεται ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA θα αυξηθούν κατά 10%, φτάνοντας τα 1,2 δισ. έως 1,25 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν πάνω από 3%, αποφέροντας στα ταμεία της 3,5 δισ. ευρώ.

    Η Ferrari ενημέρωσε ότι ξεκινά τη διάθεση των πρώτων 488 της Pista Spider αυτό το τρίμηνο, ενώ η νέα περιορισμένη σειρά Ferrari Monza θα αποσταλεί στις αγορές το τέταρτο τρίμηνο. Το πρώτο υβριδικό μοντέλο της ιταλικής μάρκας, που κατασκευάζει υπερπολυτελή σπορ αυτοκίνητα, θα παρουσιαστεί στο τέλος αυτού του μήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί ανακαλούνται 1.925 αυτοκίνητα Mercedes-Benz και 524 Ferrari

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H κόκκινη Ferrari του Mr Sex Form και τα δάνεια των 135 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Toyota ετοιμάζει όχημα που θα μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη! (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ