• Business

    Αυτό το είδος πετρελαίου πρέπει να σε… πληρώσουν για να το πάρεις!


    Εντάξει, είπαμε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει για τα καλά την κατηφόρα, υποχωρώντας κάτω από τα 30 δολάρια – αλλά να… πληρώνει κιόλας ο παραγωγός για να δώσει το πετρέλαιο που παράγει; Αυτό είναι πραγματικά ανήκουστο!

    Κι όμως: όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εταιρεία διύλισης Flint Hill Resources, που ανήκει στους αδελφούς Koch, ανακοίνωσε πως θα αγοράσει «ξινό» αργό πετρέλαιο (δηλαδή πετρέλαιο με υψηλή συγκέντρωση θείου) από τη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ έναντι… μείον μισού δολαρίου ανά βαρέλι!

    Ναι, -0,50 δολάρια, αρνητική τιμή! Που σημαίνει ότι οι παραγωγοί ουσιαστικά πληρώνουν τους αγοραστές για να… ξεφορτωθούν το πετρέλαιό τους.

    Πώς εξηγείται αυτό; Μάλλον από τα πολλά άσχημα νέα που έχουν συσσωρευθεί το τελευταίο διάστημα και αφορούν το συγκεκριμένο είδος πετρελαίου. Δεν είναι μόνο η «βουτιά» του δείκτη WTI στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια: Το «ξινό» πετρέλαιο που αγοράζει η Flint Hills απαιτεί μία διαφορετική διαδικασία διύλισης και επομένως η τιμή του είναι χαμηλότερη. Και, το σημαντικότερο, είναι πολύ περιορισμένη η δυνατότητα μεταφοράς του σε αγωγούς, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί στη Βόρεια Ντακότα να αναγκάζονται να το μεταφέρουν με «ακριβούς» τρόπους, όπως σιδηροδρομικώς ή με φορτηγά. Αυτό καθιστά το πετρέλαιό τους ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικό.

    Και πράγματι, το «ξινό» πετρέλαιο της Βόρειας Ντακότα αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της πολιτείας – μόλις 15.000 βαρέλια τη μέρα.

    Ωστόσο, η κατάρρευση του δείκτη WTI ώθησε την ήδη χαμηλή τιμή του «ξινού» πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος.

    «Το να λες στους παραγωγούς ότι πρέπει να σε πληρώσουν για να πάρεις το πετρέλαιό τους οπωσδήποτε δίνει στους παραγωγούς ένα σοβαρό κίνητρο να κλείσουν τις πετρελαιοπηγές τους», σχολίασε με νόημα στο Bloomberg ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC.



    ΣΧΟΛΙΑ