• Business

    Ναυάγησε το deal των 39 δισ. δολ.: Γιατί η Anglo American απέρριψε την πρόταση της BHP

    • Bloomberg
    Mike Henry, Διευθύνων Σύμβουλος της BHP

    Mike Henry, Διευθύνων Σύμβουλος της BHP


    Η Anglo American απέρριψε την πρόταση εξαγοράς των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την BHP Group, δηλώνοντας ότι υποτιμά σημαντικά την εταιρεία.

    Η απόρριψη της πρότασης από την Anglo ήταν αναμενόμενη. Αναλυτές και ορισμένοι επενδυτές της εταιρείας εξορύξεων που λειτουργεί 107 χρόνια, θεώρησαν την πρόταση της BHP πολύ χαμηλότερη από την τιμή που θα πετύχαιναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η BHP θα πρέπει τώρα να βελτιώσει την προσφορά της εάν θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

    «Η πρόταση της BHP είναι καιροσκοπική και δεν αποτιμά τις προοπτικές της Anglo American», δήλωσε ο Πρόεδρος της , Stuart Chambers.

    Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Anglo διαπραγματευόταν σχεδόν 43 λίρες ανά μετοχή, αλλά έχει πληγεί από σημαντικές επιχειρησιακές και χρηματιστηριακές δυσχέρειες. Η μετοχή της εταιρείας παρέμενε σταθερή στο Λονδίνο, αφού σημείωσε άνοδο 16% την Πέμπτη.

    Οι μετοχές της Anglo παρέμειναν σταθερές στο Λονδίνο, αφού σημείωσαν άνοδο 16% την Πέμπτη.

    Η συγχώνευση με την Anglo θα έδινε στην BHP περίπου 10% του παγκόσμιου εφοδιασμού ορυχείων χαλκού, εν όψει της αναμενόμενης έλλειψης που πολλοί παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι θα εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

    Η Anglo American θεωρείται από καιρό πιθανός στόχος εξαγοράς μεταξύ των μεγαλύτερων εξορυκτικών εταιρειών, κυρίως επειδή διαθέτει ελκυστικές δραστηριότητες εξόρυξης χαλκού στη Νότια Αμερική, σε μία περίοδο που ο κλάδος εν γένει επιθυμεί διακαώς να αυξήσει τα αποθέματά του και την παραγωγή.

    Ωστόσο, οι υποψήφιοι μνηστήρες αποθαρρύνονταν από την περίπλοκη δομή της εταιρείας και το μείγμα των άλλων εμπορευμάτων της, από πλατίνα έως διαμάντια, και ειδικά από την έντονη παρουσία της στη Νότια Αφρική.

    Η BHP προκειμένου να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση έθεσε ως προϋπόθεση της εξαγοράς να διαχωρίσει η Anglo τις δύο μονάδες της στη Νότια Αφρική.

    «Η προτεινόμενη δομή είναι δεν είναι ελκυστική, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα και κίνδυνο εκτέλεσης της, που βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την Anglo American, τους μετόχους της και τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της», δήλωσε ο Chambers.

    Το κρατικό ταμείο συντάξεων της Νότιας Αφρικής είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Anglo και χθες ο υπουργός ορυχείων της χώρας εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Big deal στον κλάδο εξόρυξης: Η BHP Group υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της Anglo American με αποτίμηση 39 δισ. δολ.

    CVC Capital Partners: Πρεμιέρα με κέρδη έως 29% στο Άμστερνταμ – Συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ από την IPO

    Kering (Gucci): Πώς η περιουσία του Pinault μειώθηκε σχεδόν 50% σε λιγότερο από τρία χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ