• Business

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη τάση στην αγορά των hedge funds


    Οι άνθρωποι χάνουν, τα κομπιούτερ κερδίζουν και το παιχνίδι των hedge funds αλλάζει δραματικά. Η νέα μεγάλη τάση αυτή τη στιγμή στην αγορά των hedge funds είναι η άνοδος των ηλεκτρονικών επενδύσεων (επενδύσεις μέσα από τον υπολογιστή) ή των funds τα οποία χρησιμοποιούν περίπλοκους μαθηματικούς τύπους για τις τοποθετήσεις τους στις αγορές.

    Φαίνεται πως αυτή είναι η νέα μόδα, τη στιγμή που πολλά παραδοσιακά hedge funds καταποντίζονται. Και υπάρχουν κάποιοι δείκτες που φαίνεται να παίρνουν χρήματα επενδυτών χρησιμοποιώντας άλλου τύπου στρατηγικές.

    Μια έρευνα της Goldman Sachs, για παράδειγμα, έδειξε ότι ένας στους πέντε επενδυτές στις ΗΠΑ έψαχνε για συστηματική στρατηγική, κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό είναι μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν μόνο το 13% των επενδυτών έδειχνε αντίστοιχο ενδιαφέρον.

    Και σε μια άλλη έρευνα που έγινε αυτό το μήνα, αυτή τη φορά από τη Barclays, έδειξε ότι οι επενδυτές δείχνουν πιο πολύ ενδιαφέρον για τα συστηματικά/CTA funds και τα quant equity funds (πρόκειται για funds που επενδύουν σε μετοχές) αυτή την περίοδο. Τα CTAs ελέγχονται κατά κύριο λόγο από υπολογιστές και διαπραγματεύονται σε futures και options εμπορευμάτων. Από την άλλη τα quant equity funds, λαμβάνουν υπόψη τις αριθμητικές μεθόδους για να επιλέξουν τις τοποθετήσεις τους.

    Στην έρευνα της Barclays πήραν μέρος 340 επενδυτές που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια ύψους 8 τρισ. δολαρίων.

    Παράλληλα, έχουν λανσαριστεί καινούρια funds υψηλών προδιαγραφών. Το Schonfeld Strategic Advisors, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και hedge fund που διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών δισ. δολαρίων και πρόσφατα παρείχε τη στήριξή του σε μια καινούρια εταιρεία. Κάποιοι πιο μικροί managers ισχυρίζονται ότι επωφελούνται από αυτή την αλλαγή στις τάσεις της αγοράς, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να τους εμπιστεύονται μεγαλύτερα κεφάλαια.

    Το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις συστηματικές στρατηγικές εδώ και αρκετό καιρό και κυριαρχείται εν μέρει από τις αποδόσεις των funds. Για παράδειγμα, ένα από τα funds που διαχειρίζεται ο Milind Sharma, επικεφαλής της QuantZ Capital, κατέγραψε αύξηση της τάξεως 19,1% και του 9,9% το 2015 και το 2014. Το 2016 κινείται πτωτικά σε ποσοστό 7%, όμως η εταιρεία του Sharma εξακολουθεί να κερδίζει προμήθεια.

    Αυτό το περιβάλλον ανοίγει την πόρτα σε νέους traders και απειλεί την κυριαρχία των παλαιών και κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς των hedge funds θα πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν.

    Ο Paul Tudor Jones, ο οποίος κάνει περικοπές της τάξεως του 15% στην εταιρεία του λόγω των χαμηλών αποδόσεων και των αποχωρήσεων κάποιων επενδυτών, επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επικεντρωθεί στις ηλεκτρονικές επενδύσεις. Όμως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι  Laurence Fletcher και Gregory Zuckerman από τη Wall Street Journal, στην ουσία ο Jones προσπάθησε να προετοιμάσει το προσωπικό του για το ηλεκτρονικό μέλλον των επενδύσεων.

    Βέβαια, το παρακάτω tweet του Dennis Berman, επιχειρηματικού συντάκτη της Wall Street Journal, τα λέει όλα (“Καμιά μηχανή δεν είναι καλύτερη από έναν άνθρωπο όπως και καμιά μηχανή δεν είναι καλύτερη από έναν άνθρωπο με μηχανή”):

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ta-nea-schedia-tis-aegean-air-stis-diethnis-agores/68018



    ΣΧΟΛΙΑ