• Business

    Άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ για τη νέα μονάδας φυσικού αερίου της ΤΕΡΝΑ


    Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η άδεια παραγωγής για την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.  Με τη  δημοσίευση της σχετικής απόφασης από την ανεξάρτητη αρχή, δίνεται το πράσινο φως, για την έναρξη κατασκευής της μονάδας, που όταν θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2023, θα αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες του ελληνικού συστήματος, με ονομαστική ισχύ στα 665 MW.

    Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τους όρους της άδειας, σε 12 μήνες από σήμερα θα πρέπει να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και να έχει δοθεί η άδεια εγκατάστασης.Ακολούθως σε 36 μήνες από την χορήγηση της άδειας εγκατάστασης θα πρέπει να έχει γίνει η προμήθεια και παραλαβή του εξοπλισμού, η κατασκευή του έργου, και οι εξωτερικές διασυνδέσεις. Τέλος, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και των διασυνδέσεων με το σύστημα, θα πρέπει η μονάδα να έχει μπει σε δοκιμαστική λειτουργία, με στόχο η κανονική της λειτουργία να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου του 2023.

    Η ΤΕΡΝΑ δεσμεύεται να διασφαλίσει μέγιστο βαθμό απόδοσης 63,5% (στην καθαρή ισχύ 660 Μεγαβάτ) και μέσο βαθμό απόδοσης 62,5% για τον σταθμό. Επίσης για τη διασφάλιση λειτουργίας της μονάδας σε περίπτωση μη προγραμματισμένης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, η εταιρεία υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου αυτή να λειτουργεί τουλάχιστον πέντε ημέρες σε πλήρες φορτίο.

    Η άδεια παραγωγής θα έχει διάρκεια 35 χρόνια, και ο σταθμός που θα κατασκευασθεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και από μία ατμοστροβιλική 220 MW.



    ΣΧΟΛΙΑ