• Business

    Κόκκινα δάνεια: Τo “take it or leave it” των fund και ο ρόλος της Mc Kinsey


    Την χαλάρωση του πλαισίου που αφορά την πώληση δανείων αναμένουν τα funds, που έχουν στήσει τα αρχηγεία τους στην Αθήνα για να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι. Και αυτό, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο, που ψήφισε η κυβέρνηση, έχει τελικώς προσωρινό χαρακτήρα και θα ελαστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνοντας ευρύτερο πεδίο δανείων, αλλά και λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε τα funds προχωρούν στην υποβολή αιτήσεων αδειοδότησης, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει τις αναγκαίες διευκρινιστικές εγκυκλίους. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι funds στο mononews, γιατί να υποβάλλουμε αίτηση στην κεντρική τράπεζα αφού για όσους δραστηριοποιούνται στην ευρωζώνη, δεν χρειάζεται νέα άδεια και ισχύουν οι κοινοτικοί κανόνες;

    Όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση βιάστηκε να θεσπίσει το πλαίσιο με αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δε στέκονται σε μια ενιαία αγορά και πολύ σύντομα θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναζητήσει νέο επικοινωνιακό μανδύα για να ντύσει ακόμη μια υποχώρηση από τις εξαγγελίες της.

    Η έτερη βασική ελαστικοποίηση αφορά στο εύρος των δανείων, καθώς ενώ η κυβέρνηση εξαίρεσε τα στεγαστικά με εγγύηση την πρώτη κατοικία, τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια προς μικρομεσαίες, αυτή η εξαίρεση είναι μόνο χρονική, ως τις 15 Φεβρουαρίου. Στη διαπραγμάτευση, η οποία ήδη γίνεται με τεχνικά κλιμάκια, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μείνει εκτός της δυνατότητας πώλησης μια τόσο ευρεία γκάμα δανείων, επισημαίνει στo mononews, τραπεζίτης.

    Θεσμοί, αλλά και Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν κρίσιμο να ανοίξει η αγορά δανείων και να ανοίξει αποτελεσματικά, ώστε περιορισμοί να προκύπτουν μόνο από την προστασία του καταναλωτή, όπως ισχύει ήδη στις σχέσεις τραπεζών με τους πελάτες τους, αλλά και από τις ίδιες τις συνθήκες της αγοράς. Δηλαδή, η αγοραπωλησία εύλογα θα αφορά δάνεια ή «δεξαμενές» δανείων με ενδιαφέρον από επιχειρηματικής άποψης.

    Τα funds πάντως ήδη «σκανάρουν» την τραπεζική αγορά και βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ευκαιρίες. Ενώ η Μc Kinsey φαίνεται ότι θα είναι η εταιρεία που θα αναλάβει να αποτυπώσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήδη τα «κοράκια» έχουν εντοπίσει κλάδους και εταιρείες με ενδιαφέρον, όπως και pool δανείων προς ιδιώτες που θα μπορούσαν να αγοραστούν.

    Το επιχείρημα που και η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ότι η αγορά δανείου από ένα fund μπορεί να είναι και προς όφελος του δανειολήπτη, δεν είναι πολύ ισχυρό, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι η προσφορά του fund, είναι take it or leave it, σε αντίθεση με τη σχέση με την τράπεζα, η οποία συνυπολογίζει στις κινήσεις της και το κοινωνικό/επικοινωνιακό κομμάτι.

    Αν και παραμένει σωστό ότι οι τράπεζες δεν βιάζονται να πωλήσουν χαρτοφυλάκια δανείων, εξίσου σωστό είναι ότι πιέζονται να λύσουν το πρόβλημα των NPLs, έχοντας να αντιμετωπίσουν ακόμη και «ποινές» αν δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους, ώστε σε μια δεδομένη στιγμή και η πώληση θα πέσει στο τραπέζι.



    ΣΧΟΛΙΑ