• Business Of Fashion

    Dior Haute Couture: Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;

    • Μαργαρίτα Οικονόμου


    Ο γαλλικός οίκος μόδας Dior παρουσίασε την Haute Couture συλλογή του για την σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 στο Παρίσι και η Μαρία Γκράτσια Κιούρι (καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου) υποδέχτηκε τους καλεσμένους της σε ένα fashion show που συνδύαζε τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ίδια: Τον φεμινισμό και τη διαχρονικότητα του κλασικού.

    Η επίδειξη μόδας έλαβε χώρα σε ένα κτήριο ειδικά σχεδιασμένο από την Αμερικανίδα καλλιτέχνη Τζούντι Σικάγο στους κήπους του Μουσείου Rodin. Η 80χρονη καλλιτέχνης είναι γνωστή για τις φεμινιστικές της πεποιθήσεις, στις οποίες φυσικά δίνει σάρκα και πνοή μέσω των δημιουργιών της. Τα σχέδια της εστιάζουν στη γέννηση και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Μάλιστα, το άσπρο κτήριο που φιλοξένησε το όραμα της Κιούρι ονομάζεται «The Female Divine» και ήταν μια ιδέα της Σικάγο από το 1970, η οποία  υλοποιήθηκε φέτος και έχει το σχήμα ενός «αισθησιακού γυναικείου κορμιού».

    Κεντρικό θέμα της επίδειξης ήταν πράγματι ο φεμινισμός και πιο συγκεκριμένα η ερώτηση «Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο». Μεγάλα πανό, που έρχονταν από μια άλλη εποχή «κλασικισμού», κρεμόντουσαν από το ταβάνι με την συγκεκριμένη ερώτηση να είναι κεντημένη πάνω τους, κάνοντας πράγματι του θεατές να αναρωτιούνται πως θα ήταν ο κόσμος αν στο «πηδάλιο» κάθε χώρας βρισκόταν μια γυναίκα.

    Στα σχέδια της Κιούρι η γυναίκα και η δύναμη της βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Haute Couture collection της ήταν όμως και μια αναφορά στο κλασικισμό της αρχαίας Ελλάδας, με φορέματα που έμοιαζαν με μια περίτεχνη διασταύρωση μεταξύ γυναικείας ελληνικής θεότητας και πανοπλίας στρατιώτη. Η κομψότητα και η δύναμη παντρεύονται σε ένα «χορό» που αναδεικνύει τη γυναίκεια φιγούρα. Το metallic, το see-through, τα αέρινα υφάσματα και τα περίτεχνα κοσμήματα, που ήταν είτε μέρος του ρούχου είτε κοσμούσαν τα σώματα των μοντέλων, αποτέλεσαν τα βασικά υλικά της συλλογής. Στα αρχαιοελληνικά σχέδια της Κιούρι πρωταγωνιστής ήταν το στάχυ που κοσμούσε τα φορέματα, τις τιάρες, τα κοσμήματα και τις ζώνες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ