• Bons Vivants

    Ουίνστον Τσόρτσιλ: Σε δημοπρασία σπάνια και ιστορικά αντικείμενα από τη συλλογή του Steve Forbes

    • Bloomberg

    Σπάνιο πορτρέτο του Τσόρτσιλ, του Άρθουρ Παν (Πηγή: Peter Harrington Rare Books)


    Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δημοπρασία του οίκου Christie’s, της πιο σημαντικής και ολοκληρωμένης ιδιωτικής συλλογής του Steve Forbes, η οποία αποτελούνταν από επιστολές και βιβλία σχετικά με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, αξίας σχεδόν 850.000 δολαρίων, ο Forbes κάνει δυναμικό “comeback” με νέα εξίσου σημαντικά αντικείμενα του αειμνήστου μεγάλου πολιτικού του 20ου αιώνα.

    Αυτή την εβδομάδα, ο εκδοτικός οίκος σπάνιων συγγραμμάτων, Peter Harrington, θα παρουσιάσει περισσότερα από 25 αντικείμενα με θέμα τον Τσόρτσιλ, από τη συλλογή του Forbes στο Winter Show της Νέας Υόρκης.

    Σημειώνεται ότι το “Winter Show” είναι μια έκθεση έργων τέχνης, με αντίκες και διάφορες δημιουργίες, η οποία πραγματοποιείται στο Park Avenue Armory. Φέτος, οι ημέρες που θα μπορεί το κοινό να επισκεφτεί την έκθεση είναι από 19-28 Ιανουαρίου.

    Ο Forbes, ο πρόεδρος και αρχισυντάκτης του Forbes Media και υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 1996 και το 2000, απέκτησε τα συγκεκριμένα έργα, σε ένα διάστημα πολλών δεκαετιών.

    «Ο Steve υπήρξε συλλέκτης έργων του Τσόρτσιλ μεταξύ 1980 και 1990», σημειώνει ο Harrington, συμπληρώνοντας ότι «Όταν βγήκαν σε δημοπρασία, αγόρασε τα καλύτερα αντικείμενα».

    Μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής «είχε κρυφτεί κάπου, μακριά από τα μάτια του κόσμου», εξηγεί ο Harrington και αυτός είναι ένας από τους λόγους που την δημοπρατεί αυτή τη στιγμή: «δεν την απολάμβανε».

    Αντίγραφα με διορθώσεις των πολεμικών απομνημονευμάτων του Τσόρτσιλ (Πηγή: Peter Harrington Rare Book)

    Σημειώνεται ότι ο Forbes έχει δώσει εκατοντάδες κομμάτια του Τσόρτσιλ στον Harrington με έδρα το Λονδίνο, ωστόσο τα έργα που φέρνει στο Winter Show «είναι τα καλύτερα», λέει ο Harrington.

    Επιπλέον κομμάτια από τη συλλογή του Forbes, πρόκειται να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

    Κορυφαία κομμάτια

    Παρόλο που Harrington εμπορεύεται σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αρκετά από τα πιο ακριβά κομμάτια στο περίπτερό του θα αποτελούνται από υψηλής ποιότητας έργα τέχνης και όμορφα αντικείμενα.

    Ένα από αυτά είναι και το γραφείο του Τσόρτσιλ από το σπίτι του στο Χάιντ Παρκ Γκέιτ, στο οποίο έγραψε τα έξι τόμων απομνημονεύματά του από τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο θα προσφερθεί με αρχική τιμή τα 450.000 δολάρια.

    “Η Κλημεντίνη Τσώρτσιλ, παρήγγειλε αυτό το γραφείο όταν έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ”, σημειώνει  ο Harrington, αναφερόμενος στη σύζυγο του Τσόρτσιλ.

    “Είναι ένα γραφείο εργασίας, αλλά και το πιο σημαντικό, καθώς ήταν το γραφείο της οικίας του. Όταν πια ήταν πολύ αδύναμος για να ανέβει στον επάνω όροφο, όπου αρχικά τοποθετήθηκε, το μετέφεραν κάτω στο ισόγειο”, προσθέτει.

    Πίνακας με τη είσοδο των φαραγγιών Todgha στο Μαρόκο του Τσόρτσιλ από το1935-36 (Πηγή: Peter Harrington Rare Books)

    “Εκεί”, συνεχίζει ο Harrington, “έγραψε όλες τις ομιλίες του και τα συγγράμματά του της μεταπολεμικής περιόδου”.

    Ένα ακόμη πολύτιμο αντικείμενο προς δημοπρασία, είναι ένας πίνακας του Τσόρτσιλ, που απεικονίζει την είσοδο των φαραγγιών Todgha στο Μαρόκο, τον οποίο δημιούργησε το 1935-36.

    Η τιμή του είναι 395.000 δολάρια, ποσό «πολύ χαμηλότερο από τις τιμές που κυμαίνονται οι πίνακές του», σύμφωνα με τον Harrington.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ρεκόρ σε σχέση με πίνακες του Τσόρτσιλ σημειώθηκε το 2021, όταν ο Πύργος του Τζαμιού Κουτούμπια του Μαρακές, που χρονολογείται από το 1943, πουλήθηκε για 11,5 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s.

    Επίσης, 15 πίνακες του Τσόρτσιλ έχουν πουληθεί για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια έκαστος, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών Artnet.

    Στο περίπτερο του Winter Show, θα υπάρχει επίσης ένα μεγάλο πορτρέτο του Τσόρτσιλ από το 1943, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ελάχιστα γνωστό καλλιτέχνη πορτρέτων, ονόματι Άρθουρ Παν, με τιμή 125.000 δολάρια.

    Παρόλο που ο Παν δεν θεωρούνταν διάσημος καλλιτέχνης, η σύζυγος του Τσόρτσιλ παρήγγειλε το πορτρέτο του συζύγου της στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έφτιαξε λιθογραφίες του πίνακα.

    Αντίγραφο του Into Battle, μια συλλογή από ομιλίες του Τσόρτσιλ που έγραψε στη φίλη του Πάμελα Πλόουντεν, μαζί με μια επιστολή (Πηγή: Peter Harrington Rare Books)

    Στη συνέχεια, πούλησε τις λιθογραφίες, προκειμένου να βοηθήσει τον Ερυθρό Σταυρό στη Ρωσία, του οποίου υπήρξε πρόεδρος.

    «Δεν είμαστε σίγουροι εάν τα 125.000 δολάρια είναι πολύ χαμηλή τιμή για αυτόν τον πίνακα», τονίζει ο Harrington.

    «Ως ζωγράφος, ο Παν δεν είναι και τόσο πολύτιμος, ωστόσο, ο πίνακας είναι αρκετά εντυπωσιακός».

    Σπάνια συλλεκτικά βιβλία

    Προς δημοπρασία θα βρεθεί επίσης και ένας θησαυρός βιβλίων του Τσόρτσιλ, πολλά αφιερωμένα σε ένθερμους υποστηρικτές του.

    “Ο Τσόρτσιλ συνέγραψε πολλά βιβλία. Ήταν πραγματικά παραγωγικός”, υπογραμμίζει ο Harrington, συμπληρώνοντας ότι “Ωστόσο, αυτά που αφορούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, είναι πολύ σπάνια στην αγορά”.

    Το μυθιστόρημα του Τσόρτσιλ Savrola, το οποίο δημοσίευσε το 1900, είναι αφιερωμένο στον στρατιωτικό μέντορά του Ian Hamilton.

    Το βιβλίο, με τιμή 47.500 δολάρια, υπογράφηκε «μία μέρα μετά την πολιορκία του Ladysmith», σημειώνει ο Harrington, αναφερόμενος στον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμος στις 11 Οκτωβρίου 1899, όταν οι Μπόερς, εισέβαλαν στο βρετανικό έδαφος και πολιόρκησαν τις πόλεις Λέιντισμιθ, Κίμπερλεϊ και Μάχεκινγκ.

    Ένα αντίγραφο του “Ο Πρίγκιπας του Μακιαβέλι”, αφιερωμένο στον Λόρδο Μπίβερμπρουκ (Πηγή: Peter Harrington Rare Books)

    Ένα αντίγραφο του Πρίγκιπα του Μακιαβέλι, το οποίο αφορά τον διαβόητο Λόρδο Μπίβερμπρουκ, γνωστό για τη μάχη της Μόσχας δημοπρατείται με τιμή 32.500 δολάρια, ενώ η πρώτη έκδοση του The Story of the Malakand Field Force, ενός πεζογραφήματος του 1898 του Τσόρτσιλ, το οποίο αφορά τον σοφέρ του, δημοπρατείται για 47.500 δολάρια.

    Όμως, το πολυτιμότερο αντικείμενο στο περίπτερο του Harrington, είναι μια σειρά από αναθεωρημένα αντίγραφα εγγράφων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τα οποία περιλαμβάνουν εκτενείς διορθώσεις δια χειρός Τσόρτσιλ, μαζί με ερευνητικό υλικό.

    Η τιμή της συλλογής ξεκινά από τα 750.000 δολάρια.

    Μεγάλο ενδιαφέρον

    Γενικά το ενδιαφέρον για την αγορά αντικειμένων του Τσόρτσιλ είναι μεγάλο, σύμφωνα με τον Harrington, παρόλο που η πρώτη απόπειρα του Forbes πριν από 14 χρόνια απέφερε μικτή απόδοση, καθώς από τα 143 αντικείμενα που βρέθηκαν σε δημοπρασία, μόνο τα 84 πωλήθηκαν.

    Με άλλα λόγια, μόνο το 59% των αντικειμένων βρήκαν αγοραστή.

    Μια από τις αρχικές εκδόσεις του Savrola, το μυθιστόρημα του Τσόρτσιλ αφιερωμένο στον φίλο του Ian Hamilton (Πηγή: Peter Harrington Rare Books)

    “Υπήρχαν τόσα πολλά εκεί, που η αγορά, ειλικρινά, δεν μπορούσε να τα απορροφήσει όλα μονομιάς”, εξηγεί ο Harrington.

    “Αγοράζουμε και πουλάμε τόσα πολλά αντικείμενα με θέμα τον Τσόρτσιλ κάθε χρόνο. Και σε αυτή τη βάση, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο υλικό, είναι τόσο καλής ποιότητας. Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που το έχουμε” δηλώνει με ενθουσιασμό ο Harrington.



    ΣΧΟΛΙΑ