Τζον Έλκαν
Περιεχόμενα
Υπάρχει η μητρότητα, υπάρχει και η Μαργαρίτα Ανιέλι (Margherita Agnelli).
Θύτης ή θύμα; Ιφιγένεια ή Μήδεια;
Πρόκειται για τη μοναδική απόγονο του μεγιστάνα της μεταπολεμικής Ιταλίας Τζιάνι Ανιέλι (Gianni Agnelli, 1921-2003), συνεχιστή της δυναστείας Ανιέλι, προέδρου της Fiat από το 1966. Ο πρωτότοκος γιος του Εντοάρντο Ανιέλι (1954 – 2000) αυτοκτόνησε σε ηλικία σαράντα έξι ετών με μια βουτιά στο γκρεμό, μέσα στο Fiat Croma του.
Από τότε που απεβίωσε ο Τζιάνι, η κόρη του διεκδικεί την περιουσία που κληρονόμησαν τα τρία μεγαλύτερα (από τα οκτώ) παιδιά της με αγωγές στα δικαστήρια.
Μάνα και γιος
Και ειδικά την περιουσία του πρωτότοκου γιου της, Τζον Έλκαν (John Elkann), προέδρου της Ferrari, διευθύνοντα συμβούλου της Exor.
Όταν απεβίωσε ο Τζιάνι Ανιέλι, η σύζυγός του Μαρέλα Καράκιολο Ανιέλι (Marella Caracciolo) και η μοναχοκόρη τους Μαργαρίτα Ανιέλι κληρονόμησαν το 37,5% (η καθεμία) από την Dicembre (Δεκέμβριος), καρδιά της ιδιοκτησιακής δομής της Exor.
Η ρίζα του προβλήματος
Αλλά έναν χρόνο αργότερα, το 2004, μαμά και κόρη υπέγραψαν διάφορα συμφωνητικά που ανέστρεψαν τη βούληση του Iταλού μεγαλοβιομηχάνου.
Αυτά τα συμφωνητικά πασχίζει να ακυρώσει η Μαργαρίτα Ανιέλι (και όχι μόνο).
Εάν η 67χρονη κληρονόμος και φιλάνθρωπος Μαργαρίτα Ανιέλι δικαιωθεί από το δικαστήριο στο Τορίνο (γενέτειρα του Ανιέλι) που αυτή τη στιγμή εξετάζει τη διαμάχη, θα αποκτήσει μερίδιο από την περιουσία της μητέρας της (που απεβίωσε το 2019).
Επίσης, θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο στις επιχειρήσεις των Έλκαν.
Ο αδίστακτος δανδής Τζον Έλκαν
«Να εξασφαλίσω την επιθυμία της γιαγιάς μας», επισημαίνει ο βασικός κληρονόμος της αυτοκρατορίας, Τζον Έλκαν. Έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του, Πάολο Σινισκάλι (Paolo Siniscalchi), Φεντερίκο Σετσόνι (Federico Cecconi) και Κάρλο Ρε (Carlo Re).
Διεξάγουν ενδελεχή έρευνα για να καταδείξουν τη συκοφαντική φύση των κατηγοριών της Μαργκερίτα Ανιέλι εναντίον του.
Υπό τη δική του ηγεσία η αξία της μετοχής της Exor αυξήθηκε κατά 2.700 τοις εκατό προσεγγίζοντας τα τριάντα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην εικοσαετία της ηγεσίας του μέχρι σήμερα. Απέκτησε μερίδια σε πολλές γνωστές επιχειρήσεις, εφημερίδες (όπως ο κορυφαίος Economist), τη Philips. Διατήρησε τον ισχυρό ποδοσφαιρικό σύλλογο από το Τορίνο, τη Γιουβέντους.
Φέτος η Exor ανακοίνωσε σχεδόν δέκα εννιά δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη.
Αποκλήρωση
Τα συμφωνητικά που υπέγραψε η Μαργαρίτα Ανιέλι με τη μητέρα της επικυρώθηκαν το 2004 όταν η Fiat βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης.
Πρόκειται για τα λεγόμενα Συμφωνητικά της Γενεύης (Geneva Pact). Παραχωρούσαν στη γιαγιά και τα τρία εγγόνια της, μέρος από την κληρονομιά της Μαργαρίτας.
Σύμφωνα με το πρώτο σύμφωνο, η Μαργαρίτα Ανιέλι διατήρησε τα ακίνητα των δισεκατομμυρίων ευρώ, τα έργα τέχνης (Πικάσο και Μονέ) καθώς και αξιόλογη ρευστή περιουσία, όπως προέβλεπε και η διαθήκη.
Αποποιήθηκε όμως των συμφερόντων της στην εταιρεία Dicembre (Δεκέμβριος) όπως και κάθε μελλοντική ανάμειξή της.
Το πρώτο σύμφωνο εδραίωσε τη θέση του ‘Ελκαν ως εκλεκτού διαδόχου του Τζιάνι Ανιέλι.
Ουσιαστικά η μητέρα αποκληρώθηκε οικεία βουλήσει.
Το δεύτερο χτύπημα
Το δεύτερο σύμφωνο αφορούσε τις ιδιοκτησίες της Μαρέλας Ανιέλι που απεβίωσε το 2019 σε ηλικία 91 ετών.
Η χήρα μεταβίβασε το μερίδιό της από την Dicembre στα τρία πρώτα εγγόνια της, παρακάμπτοντας τα πέντε νεότερα εγγόνια της.
Δηλαδή προίκισε τον πρωτότοκο Τζον Έλκαν, τον αδελφό του Λάπο (Lapo) και την αδερφή τους Τζινέβρα (Ginevra) από τον πρώτο γάμο της Μαργαρίτας με τον δημοσιογράφο Άλαν Έλκαν (Alain Elkann).
Υστεροβουλία
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Έλκαν, «η Μαργαρίτα Ανιέλι προσπαθεί να επωφεληθεί από την πρόσθετη αύξηση του πλούτου που προέκυψε από την επιτυχία του σχεδίου επανεκκίνησης της Fiat, στο οποίο δεν έχει συμβάλει με κανέναν τρόπο.
Ως μητέρα όφειλε να χαίρεται και να περηφανεύεται, που ο γιος της υπήρξε κύριος αρχιτέκτονας της διάσωσης της Fiat. Εκείνη αμφισβητεί τα πάντα φτάνοντας στο σημείο να αποκηρύξει τις συμφωνίες που υπέγραψε, προσβάλλοντας τη βούληση της μητέρας της».
Η απάντηση της Μαργαρίτας
Η Μαργαρίτα Ανιέλι θέλει να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία ώστε να αποκτήσουν και τα υπόλοιπα πέντε παιδιά της πρόσβαση στην περιουσία των παππούδων τους. Πρόκειται για τα παιδιά από το γάμο της με τον γαλλορώσο Σέρζ Ντε Πάλεν (Serge De Pahlen), που υπήρξε στέλεχος της Fiat. Απολύθηκε όμως το 2004, μετά την υπογραφή των συμφώνων. Στην Ιταλία διατηρεί τον τίτλο του κόμη.
Βούλησή της, «να εξασφαλίσει δίκαιη μεταχείριση για όλα τα παιδιά της σύμφωνα με το νόμο», σημειώνει ο δικηγόρος της Ντάριο Ο Τρέβιζαν (Dario Ο Trevisan).
«Η προστασία όλων των παιδιών της μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στα δικαστήρια», υποστηρίζει ο Τρέβιζαν.
Σκευωρία;
«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, την ίδια ημέρα του θανάτου της Μαρέλα Καράκιολο, ο Τζον Έλκαν με τα δύο αδέρφια του, υπέβαλαν μήνυση στην Ελβετία κατά της ίδιας τους της μητέρας. Πριν ακόμη εκείνη εγείρει οποιαδήποτε διαφωνία για την κληρονομιά της γιαγιάς.
Ούτε καν διαθήκη δεν είχε ακόμη δημοσιευτεί εκείνη την ημερομηνία. Εξάλλου, η μόνη άλλη εκκρεμής νομική διαδικασία αφορούσε διαμάχη στην Ελβετία, που ξεκίνησε το 2016 από τη Μαρέλα Καράκιολο κατά της Μαργαρίας Ανιέλι και συνεχίστηκε από τον Τζον Έλκαν», προσθέτει ο δικηγόρος.
«Δεν αναφέρεται σε καμία από τις διαθήκες του Τζιάνι Ανιέλι ότι η μοναχοκόρη του Μαργαρίτα Ανιέλι και οι απόγονοί της επρόκειτο να αποκλειστούν», καταλήγει.
Μεγάλη ανατροπή
Η Μαργαρίτα Ανιέλι καταγγέλει επίσης ότι υπήρξε αδήλωτη περιουσία της μητέρας της. Οι δικηγόροι της αρνούνται ότι το σύμφωνο είχε προβλέψει την πιθανότητα ανέυρεσης κρυφών περιουσιακών στοιχείων. Αν υπήρχε πρόβλεψη τότε θα επωφελούνταν οι Έλκαν.
Αυτό κρίνει το δικαστήριο στο Τορίνο αυτή τη στιγμή και η απόφασή του θα κριθεί από το μέρος όπου ζούσε η χήρα μετά το θάνατο του Τζιάνι.
Εάν πάντως η Μαργαρίτα δικαιωθεί, τότε ο δανδής Τζον Έλκαν χάνει την πλειοψηφία των μετοχών της Exor. Αυτή τη στιγμή διατηρεί το 60%.
Μεγάλη ανατροπή στην βιομηχανική ιστορία της Ιταλίας, και όχι μόνο.
Αλλά ο διάδοχος υποστηρίζει ότι οι χειρισμοί της κυρίας Ντε Πάλεν δεν θα πείσουν κανένα ιταλικό δικαστήριο.