• Business

    Ανιέλι: Στα άκρα ο πόλεμος μητέρας και γιου – Η έφοδος στο γραφείο του Mr. Ferrari

    • NewsRoom
    Ο Mr Ferrari, Τζον Έλκαν και η Μαργκερίτα Ανιέλι

    Τζον Έλκαν και Μαργκερίτα Ανιέλι


    Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους επιχειρηματίες είναι να δεχθεί καταγγελία για συνέργεια σε φοροδιαφυγή από την ίδια του τη μητέρα.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του Τζον Έλκαν, του «αγαπημένου εγγονού» του αείμνηστου Τζιάνι Ανιέλι, o οποίος διοικεί μία αυτοκρατορία και είναι στο «τιμόνι» της Ferrari, αναζητώντας στοιχεία για πιθανή συνέργεια σε φοροδιαφυγή της γιαγιάς του, Μαρέλα, η οποία απεβίωσε πριν πέντε χρόνια.

    Καταγγέλλουσα είναι η μητέρα του, Μαργκερίτα, η οποία έχει στραφεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια εναντίον του πρωτότοκου γιου της. Αν και τα δύο πρόσωπα είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαμάχη, η κόντρα έχει διχάσει όλη την οικογένεια, η οποία έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

    Η τελευταία συνάντηση

    Λίγοι από την ιστορική οικογένεια των Ανιέλι είχαν πιστέψει ότι η 19η Φεβρουαρίου του 2019, στη κηδεία της Μαρέλα, θα είναι η τελευταία συνάντηση του συνόλου των μελών της επιχειρηματικής δυναστείας.

    Στην πολυτελή βίλα του 18ου αιώνα έξω από το Τορίνο, τα μέλη της οικογένειας είχαν συγκεντρωθεί να θρηνήσουν το χαμό της Μαρέλα, που στάθηκε για δεκαετίας στο πλάι ενός από τους σημαντικότερους βιομηχάνους του 20ου αιώνα. Ένας μεγάλος καβγάς μεταξύ της Μαργκερίτα και του Τζον εξανέμισε κάθε ελπίδα για συμφιλίωση, με τις δύο πλευρές να «συναντιούνται» μόνο στα δικαστήρια πλέον μέσω των νομικών τους εκπροσώπων.

    Όσα χρόνια ο πατριάρχης Τζιάννι ζούσε, η οικογένεια ήταν δεμένη και αντιμετώπισε ενωμένη τις δυσκολίες στην αυτοκρατορία της.

    Ο Τζιάνι, γνωστός για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, το εκλεπτυσμένο ιταλικό του στυλ και την εντυπωσιακή είσοδο που έκανε στα πάρτι φίλων του – έχει περιγραφεί από θαμώνες να πηδάει σε μικρή απόσταση από το ελικόπτερο του κατευθείαν στις πισίνες που διέθεταν στις βίλες τους- έφυγε από τη ζωή το 2004, αφού πρώτα είχε ξεχωρίσει το επενδυτικό ταλέντο του Τζον Έλκαν, του εκλεκτού διαδόχου του, ο οποίος έμελλε να συνέχιζε τον ρυθμό ανάπτυξης της αυτοκρατορίας.

    Και η αλήθεια είναι ότι ο Έλκαν κατάφερε να γλυτώσει από πολλές «κακοτοπιές» αλλά και σκάνδαλα την επιχείρηση και να διαχειριστεί αρκετές προκλήσεις τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στη διοίκησή του.

    Για κάποιους αυτό το ταλέντο ίσως ήταν και ο λόγος που πυροδότησε μια σφοδρή διαμάχη με την μητέρα του, η οποία μετράει 20 χρόνια.

    Η συμφωνία της Γενεύης

    Ο Τζιάνι Ανιέλι πεθαίνει το 2003, έχοντας ήδη δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Τζον Έλκαν από το 1997. To 2004, υπεγράφη η γνωστή ως «συμφωνία της Γενεύης», κατά την οποία η Μαργκερίτα αποφάσισε να παραχωρήσει το μερίδιό της έναντι 1,2 δισ. ευρώ, σε μία περίοδο που η Fiat βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

    Είκοσι χρόνια μετά ο Έλκαν έχει καταφέρει να  εκτοξεύσει κατά 2.700% τις συμμετοχές του εισηγμένου ομίλου Exor της οικογένειας, θυγατρικός της εταιρείας Dιcembre, της οποία ο πρωτότοκος γιος της Μαργκερίτα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

    Η Μαρέλα και η Μαργκερίτε κληρονόμησαν το 2003 από ένα μερίδιο 37,5% στην Dicembre, καθώς και περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από έργα τέχνης μέχρι ακίνητα στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Ο Έλκαν είχε ήδη λάβει ως δώρο το 25% της εταιρείας. Με την αποχώρηση της Μαργκερίτα από τη συμμετοχή, η Μαρέλα αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό της στα δύο μικρότερα αδέρφια του Ελκάν, τον Λάπο και την Γκινέβρα.

    Η επιστροφή της Μαργκερίτα για τη διεκδίκηση όσων «της ανήκουν» ήταν άμεση. Οι επικριτές της αλλά και τα τρία πρώτα παιδιά της, υπογραμμίζουν ότι ξεκίνησε τη δικαστική διαμάχη, όταν είδε την επιτυχημένη πορεία της οικογενειακής αυτοκρατορίας υπό την ηγεσία του Τζον, με στόχο να πάρει ακόμα περισσότερα χρήματα.

    Η ίδια πάντως ισχυρίζεται ότι ο δικαστικός της αγώνας αφορά αποκλειστικά τη δικαίωση των πέντε παιδιών που απέκτησε στο δεύτερο γάμο της και τα οποία αδικήθηκαν καθώς το μερίδιο της μητέρας της πέρασε μόνο σε δύο παιδιά της ενώ κατηγορεί την υπόλοιπη οικογένεια ότι απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία το 2004.

    Η περιουσία του Έλκαν

    Ο Τζον Έλκαν κατέχει πλέον το 60% της Dicembre και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Exor, έχουν αυξηθεί σε περίπου 33 δισ. ευρώ από περίπου 1,2 δισ. ευρώ όταν πέθανε ο παππούς του.

    Η Μαργκερίτα, η οποία αν κερδίσει την υπόθεση θα διεκδικεί πάνω από 4 δισ. ευρώ, προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του Τζον, υποστηρίζοντας ότι βοήθησε τη μητέρα της να φοροδιαφύγει. Ήδη τέσσερα από τα πέντε παιδιά της έχουν προσχωρήσει στην αγωγή της μητέρας τους, η οποία αμφισβητεί την διαθήκη της γιαγιάς τους.

    Στόχος της είναι πείσει τα δικαστήρια ότι η υπόθεση της διαθήκης της μητέρας της πρέπει να δικαστεί στα ιταλικά και όχι στα ελβετικά δικαστήρια, υπολογίζοντας σε μία πιο «δίκαιη» απόφαση για την κατανομή της περιουσίας.

    Όλα αυτά βέβαια έχουν διχάσει τα παιδιά της με τον Λάπο και τη Γκινέβρα να έχουν κόψει κάθε επαφή με τα ετεροθαλή αδέλφια τους. Η κόντρα μεταξύ του Τζον και της Μαργκερίτα έχει «σπάσει» σε επτά δικαστικές υποθέσεις, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν πολλά χρόνια μέχρι να εκδικαστούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικογένεια Ανιέλι: Διαμάχη μητέρας και παιδιών για εξαφανισμένους πίνακες εκατομμυρίων

    Γιουβέντους: Η οικογένεια Ανιέλι διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί πώλησης της ομάδας

    Τζον Έλκαν: Στα δικαστήρια με τη μητέρα του για τον άγνωστο πλούτο του Ανιέλι το αφεντικό της Ferrari



    ΣΧΟΛΙΑ