• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Toshiba: Μοιράζει 1,4 δισ. δολάρια στους μετόχους εν μέσω επανεξέτασης της στρατηγικής της

    • Bloomberg

    Nobuaki Kurumatani, πρώην CEO Toshiba


    Η Toshiba σκοπεύει να επιστρέψει 150 δισεκατομμύρια γιεν (1,37 δισεκατομμύρια δολάρια) στους μετόχους και να συστήσει μια επιτροπή επανεξέτασης της στρατηγικής της αναφορικά με τις επιχειρηματικές της επιλογές.

    Ο ιαπωνικός όμιλος ενέργειας δέχεται πιέσεις από την 3D Investment Partners και άλλους επενδυτές, μετά από την πρόταση εξαγοράς που δέχθηκε από την CVC Capital Partners τον Απρίλιο, ύψους 21 δισ. δολαρίων. Aν και η πρόταση αυτή έχει “παγώσει”, η 3D Investment υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba πρέπει να διερευνήσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση υπάρχει για την εταιρεία και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των μετόχων.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει ορίσει την UBS ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο και θα εξετάσει πιθανές προσφορές. Η γνωστοποίηση έγινε παράλληλα με την δημοσίευση των τριμηνιαίων κερδών της Toshiba.

    H μετοχή της έχει σημειώσει αρκετές διακυμάνσεις μετά από την πρόταση της CVC, ενώ έφτασε μέχρι το υψηλό των 4.895 γιεν στις 15 Απριλίου, πριν αρχίσει να υποχωρεί. Μετά την ανακοίνωση της επιστροφής κεφαλαίου σημείωσε οριακή μεταβολή, και διαμορφώθηκε περίπου, στα 4.465 γιεν.

    Δεν είναι σαφές εάν άλλοι αναφερόμενοι αγοραστές θα προχωρήσουν σε μια επίσημη προσφορά. Μετά την αρχική προσέγγιση της CVC, το private equity KKR & Co. και ο καναδικός επενδυτικός κολοσσός Brookfield Asset Management άρχισαν να διερευνούν το ενδεχόμενο προσφοράς, ανέφερε το Bloomberg News.

    Η Bain Capital ξεκίνησε συζητήσεις με ιαπωνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Mizuho Financial Group και Sumitomo Mitsui Financial Group, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια πιθανή προσφορά, ανέφερε το Reuters.

    Ο Satoshi Tsunakawa, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του CEO τον Απρίλιο, διαβεβαίωσε ότι η Toshiba θα παραμείνει μια ισχυρή ιαπωνική εταιρεία και θα επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τα σχόλιά του είχαν σκοπό να καθησυχάσουν τους υπαλλήλους και τους επιχειρηματικούς εταίρους μετά την προσφορά της CVC.

    Στο μεταξύ, η Toshiba διερευνά τον ισχυρισμό της ομάδας χάκερ DarkSide ότι εισήλθε στα συστήματα υπολογιστών του ομίλου. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει κλέψει πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση, τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και προσωπικά στοιχεία.

    Η Toshiba θα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοπεύει να εκτελέσει το σχέδιο επιστροφής στους μετόχους τον Ιούνιο. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει  τη μερισματική της πολιτική για επόμενο έτος, αλλά θα διατηρήσει την βασική της πολιτική και θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε αύξηση, επισήμανε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ