• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Toshiba: Κίνηση ματ από τους ακτιβιστές μετόχους – Πώς εκθρόνισαν τον πρόεδρο της εταιρείας

    • Bloomberg

    Satoshi Tsunakawa, πρόεδρος Toshiba


    Ανατροπή στην ηγεσία της Toshiba έφερε η απόφαση των μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Osamu Nagayama.

    Πρόκειται για έναν σπάνιο θρίαμβο των ακτιβιστών επενδυτών που επιδιώκουν ριζική μεταρρύθμιση στον όμιλο μετά από χρόνια σκανδάλων και ισχυρισμών περί κακοδιαχείρισης.

    Η απόφαση έκπληξη για τον 74χρονο Nagayama, ήρθε μετά από μια συνάντηση με τους μετόχους που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες.

    Η αποχώρησή του αποτελεί την κορύφωση μίας πολύμηνης εκστρατείας που πραγματοποίησε ο μεγαλύτερο μέτοχος της εταιρείας, η Effissimo Capital Management, η οποία διεξήγαγε έρευνα για τον τρόπο διακυβέρνησης της.

    Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε αποκάλυψε φερόμενη συμπαιγνία της Toshiba με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να επηρεάσει την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου το περασμένο έτος. Μεταξύ των αξιωματούχων που κατονομάστηκαν ήταν ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga.

    Η μετοχή της Toshiba υποχωρούσε νωρίτερα το Τόκιο κατά 0,5%, μετά την άνοδο που σημείωσε στο άκουσμα της ψηφοφορίας.

    Η απομάκρυνση του Nagayama είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη εξέλιξη για την τυπικά σταθερή και συντηρητική εταιρική κουλτούρα της Ιαπωνίας. Επί δεκαετίες, εταιρείες όπως η Toshiba λειτουργούν, σύμφωνα με τους επικριτές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων.

    Ωστόσο, οι ακτιβιστές επενδυτές σταμάτησαν να αποτελούν απλούς θεατές και απέκτησαν ισχύ τα τελευταία χρόνια, ενώ η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας θεωρείται νέο ορόσημο.

    Νέα εποχή

    «Ελπίζουμε ότι η σημερινή γενική συνέλευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην Toshiba – που θα εστιάζει στη δημιουργία αξίας, τη διαφάνεια για όλους τους μετόχους και την ανανέωση της δέσμευσης για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους μετόχους»,  δήλωσε η 3D Investment Partners, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας.

    Πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Toshiba, Satoshi Tsunakawa, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τη συγκεκριμένη θέση, έπειτα από την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής Nobuaki Kurumatani, είχε αποτιμήσει θετικά τον χειρισμό της τρέχουσας κρίσης από τον Nagayama και του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ωστόσο, οι μέτοχοι δεν πείστηκαν ότι έγιναν αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον της εταιρείας και αρκετοί από αυτούς υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικοί κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

    Η ψήφος κατά του προέδρου του συμβουλίου δεν ήταν απλά μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για έναν εταιρικό χώρο όπου το management είναι συνηθισμένο στην άκριτη υποστήριξη. Ήταν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς έδειξε την έξοδο σε ένα ευρέως σεβαστό στέλεχος επιχειρήσεων.

    Ο Nagayama, πρώην πρόεδρος της Chugai Pharmaceutical, ο οποίος διετέλεσε επίσης διευθυντής της Sony Group, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η επιθυμία του ήταν να αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση της κρίσης. Η Toshiba θα αρχίσει επίσης να ψάχνει υποψηφίους για να συμπληρώσουν της κενές θέσεις του ΔΣ.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba θα συνέλθει αργότερα την Παρασκευή για να συζητήσει την εκλογή νέου προέδρου.

    «Η απομάκρυνση του Nagayama ήταν αναπόφευκτη επειδή απέτυχε να δείξει τι ακριβώς μπορεί να κάνει ως πρόεδρος για τη βελτίωση της ολοένα και χειρότερης διακυβέρνησης της εταιρείας», δήλωσε ο Hideki Yasuda, αναλυτής στην Ace Research Institute. «Ένας πολύ σκληρός χρόνος είναι μπροστά για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Tsunakawa, επειδή η εξεύρεση ατόμων για την κάλυψη των κενών θέσεων πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ