• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το στοίχημα του Warren Buffett στην Κίνα που απέφερε 1,3 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Warren Buffett

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Πώς τα έχει καταφέρει ο βασιλιάς των επενδύσεων μακράς διάρκειας στην Κίνα; Όχι κι άσχημα, αν κρίνει κανείς από ένα στοίχημα που έβαλε ο Warren Buffett πριν από μία δεκαετία.

    Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008, η Berkshire Hathaway συμφώνησε να αγοράσει αυτό που σήμερα ισοδυναμεί με το 24,59% της εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ μετοχής της BYD. Αυτές οι μετοχές της εταιρείας που σήμερα είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια οχημάτων με εναλλακτικές μορφές ενέργειας είδαν την αξία τους να εκτοξεύεται σε ποσοστό πάνω από 500% έκτοτε, μετατρέποντας μία επένδυση 232 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μερίδιο αξίας περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σημερινές τιμές. Οι μετοχές της Berkshire έχουν ανέβει μόνο κατά 144% στην ίδια 10ετή περίοδο.

    Το στοίχημα του Bufffett, που έγινε δύο χρόνια πριν την είσοδο της Tesla και πολύ πριν από τη μετακίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα, μετέτρεψε την BYD στο πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του δισεκατομμυριούχου επενδυτή σε εισηγμένη εταιρεία με έδρα εκτός των ΗΠΑ. Η κινεζική εταιρεία έχει αντέξει τις απότομες μεταβολές της τιμής της μετοχής της και έχει μετασχηματιστεί από μία κατασκευάστρια μπαταριών για κινητά τηλέφωνα σε μία κατασκευάστρια αυτοκινήτων και τραμ, καθώς οι μεταφορικές ανάγκες της Κίνας εξελίχθηκαν.

    Η BYD έχει καταγράψει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία”, ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία με έδρα τη Shenzhen. “Η ακαταμάχητη γοητεία και η πρακτική δράση του κ. Warren Buffett έχουν παράσχει ισχυρή υποστήριξη στην ανάπτυξη της BYD”.

    Τα κέρδη που παρουσίασε η BYD την τελευταία δεκαετία είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα σε όρους δολαρίων μεταξύ των 27 εταιρειών στον δείκτη Bloomberg World Auto Manufacturers Index, πίσω από την κινεζική Geely Automobile Holdings, την Tesla και τη Maruti Suzuki India.

    Και η BYD δεν είναι η μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία του Buffett στην Κίνα, όπου θαυμάζεται για την ικανότητά του στις επενδύσεις και τα τοπικά ΜΜΕ τον αποκαλούν “Θεό των Μετοχών”.

    Η Berkshire αποκόμισε κέρδος ύψους 3,5 δισ. δολαρίων το 2007 από την εκποίηση των μετοχών του στην PetroChina, έχοντας πρώτα αποκαλύψει επενδύσεις στην ενεργειακή εταιρεία ύψους 488 εκατομμυρίων δολαρίων το 2003.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραμένουν οι διαφωνίες κυβέρνησης και Cosco για το master plan του ΟΛΠ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε εκλογική ετοιμότητα θέτει τον «γαλάζιο» μηχανισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγανάκτηση στη φαρμακοβιομηχανία από τις ατασθαλίες που αποκάλυψε ο ΕΟΠΥΥ



    ΣΧΟΛΙΑ