• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το ράλι των ελληνικών μετοχών μόλις ξεκίνησε – Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν στην ελληνική αγορά

    • Bloomberg


    Το ράλι στην ελληνική αγορά φέτος μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ανάκαμψη των ελληνικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το βελτιωμένο οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας θα οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη.

    Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί φέτος 26%, ξεπερνώντας 93 άλλους δείκτες τους οποίους παρακολουθεί το Bloomberg. καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007 και στοιχηματίζουν στην πολιτική αλλαγή.

    Σημαντικοί παίκτες της αγοράς όπως η Jefferies LLC, η Bienville Capital Management και η Piraeus Securities SA εκτιμούν ότι θα αντληθούν ακόμη περισσότερα κέρδη από τις ελληνικές μετοχές.

    “Θεωρούμε πως το ράλι των ελληνικών μετοχών δεν έχει καν αρχίσει”, δήλωσε ο Cullen Thompson της Bienville Capital Management LLC. “Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έζησε μια δεκαετία ανάπτυξης, ο κύκλος της Ελλάδας μόλις ξεκινά, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Παρά τη ραγδαία βελτίωση του κλίματος, η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών είναι από τις χαμηλότερες παγκόσμια”, πρόσθεσε.

    Οι επενδυτές τοποθετούν αφειδώς χρήματα με ταχύτερο ρυθμό εδώ και 15 μήνες, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι εταιρείες επενδύσεων χάνουν διαρκώς χρήματα αφού το “σορτάρισμα” των ευρωπαϊκών επενδύσεων έχει γίνει το προσφιλέστερο άθλημα στον κόσμο. 

    Παρά την ανάκαμψη από την πτώση του περασμένου έτους, ο Δείκτης του ΧΑ παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα πριν τη χρηματοοικονομική κρίση και οι μετοχές του διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 40% σε σχέση με το υψηλό του 2014.

    Οι ελληνικές μετοχές ενισχύθηκαν από την αισιοδοξία ότι το φιλικό προς τους επενδυτές κόμμα της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία το 2019, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Δαρδάνη, επικεφαλής διεθνών μετοχών στην Piraeus Securities. Εάν η κυβέρνηση αλλάξει και έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, οι μετοχές θα μπορούσαν να ενισχυθούν έως και 10% πριν από το τέλος του έτους, ανέφερε.

    Το ράλι των ελληνικών ομολόγων, που ξεπερνούν σε αποδόσεις τα ομόλογα της ευρωζώνης, ενισχύει τις μετοχές των τραπεζών και των ακινήτων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα τμήμα των δανείων του ΔΝΤ και εξετάζει σχέδια για την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    “Μετά τις περυσινές απώλειες, οι ελληνικές μετοχές αναζωογονήθηκαν καθώς βελτιώνεται το κλίμα για την Ευρώπη”, αναφέρουν οι αναλυτές της Jefferies σε σημείωμα προς τους επενδυτές. “Παραμένουμε ‘bullish’ για τις ελληνικές μετοχές”, πρόσθεσαν.



    ΣΧΟΛΙΑ