• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Το σορτάρισμα αποτελεί το πιο «hot» trade αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη

    • NewsRoom


    Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών είναι το πιο “φορτωμένο” trade (crowded).

    Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Bank of America Merrill Lynch (BofA), 187 μεγάλοι διεθνείς επενδυτές με 547 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, υπογραμμίζουν πως οι αρνητικές θέσεις τους στις μετοχές της Ευρώπης αποτελούν το μεγαλύτερο «στοίχημα» αυτή τη στιγμή.

    Ο εμπορικός πόλεμος και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους αυτή τη στιγμή για τους διεθνείς επενδυτές.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τράπεζα, το 66% των επενδυτικών ταμείων (funds) εκτιμούν πως οι αγορές μπαίνουν σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού.

    Αν και η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικάνικων ομολόγων οδήγησε πολλούς αναλυτές και επενδυτές στην εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ύφεσης το επόμενο διάστημα είναι μεγάλος, η έρευνα της BofA κατέληξε στο ότι το 70% των funds αναμένουν πως η παγκόσμια ύφεση θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

    Την ίδια στιγμή, οι θέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τον κλάδο ο οποίος τείνει να έχει τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις όταν τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα.

    “Οι επενδυτές αναμένουν οικονομική στασιμότητα το επόμενο διάστημα και τηρούν long θέσεις στα assets που υπεραποδίδουν όταν η ανάπτυξη και τα επιτόκια υποχωρούν (θέσεις σε μετρητά, αναδυόμενες αγορές, κλάδος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) και σορτάρουν εκείνα τα assets που για να σημειώνουν άνοδο χρειάζονται ένα περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης και επιτοκίων (μετοχές, ευρωζώνης, τράπεζες)”, σημειώνει η τράπεζα.



    ΣΧΟΛΙΑ