• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το επενδυτικό φιάσκο των 3 τρισ. δολαρίων που συγκλόνισε επενδυτές και χρηματιστήρια

    • Bloomberg
    Wall Street


    Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό φιάσκο στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών.

    Η κατάρρευση της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της Ant Group Co. δημιούργησε ένα μπερδεμένο κουβάρι δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτικές εντολές και δάνεια περιθωρίου (margin loans).

    Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές αποκάλυψαν μία σειρά από ελλείψεις, οι οποίες ίσως καταστήσουν αναγκαία την αναδιάρθρωση της Ant, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη διαδικασία της IPO των 34,5 δισ. δολαρίων, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο της χώρας και στην αγορά της Σαγκάης.

    Στο Χονγκ Κονγκ, όπου σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού, κατά μία εκτίμηση, είχε πάρει μέρος στη δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών της εταιρείας, οι σοκαρισμένοι ιδιώτες επενδυτές αρχίζουν να υπολογίζουν τις απώλειές τους.

    “Δεν ξέρω τι να πω. Έχω μείνει άφωνος “, δήλωσε ο Chen Wu, ένας 35χρονος προγραμματιστής λογισμικού, ο οποίος δανείστηκε χρήματα για να αγοράσει μετοχές της Ant. «Χθες, ονειρευόμουν ένα ταξίδι με τη γυναίκα μου το επόμενο έτος με τα έσοδα της IPO. Τώρα υπολογίζω πόσα χρήματα θα χάσω”.

    Οι μεγάλοι επενδυτές έχουν μείνει εξίσου έκπληκτοι, κατακλύζοντας τους τραπεζίτες τους και τα στελέχη της Ant με ερωτήσεις. Κάποιος είπε ότι η είδηση αποτελεί πλήγμα για την αγορά STAR της Σαγκάης, αντίστοιχη με την αγορά Nasdaq, η οποία λειτουργεί με πιο χαλαρούς κανόνες εισαγωγής. Κάποιο άλλοι είπαν ότι τώρα θα δίσταζαν να αγοράσουν μετοχές της Ant εάν επανενεργοποιηθεί η IPO.

    Είναι όλα μέρος της άνευ προηγουμένου κατάρρευσης μιας IPO που θεωρήθηκε ως επανάσταση για τις χρηματοοικονομικές αγορές της Κίνας και θρίαμβος για έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες, τον Τζακ Μα της Alibaba. Αντ ‘αυτού, μετατράπηκε σε φιάσκο.

    Το θετικό για τους επενδυτές είναι ότι γλύτωσαν από μία οδυνηρή εξέλιξη, χάρη στην παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών πριν από την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

    Ο Wu δανείστηκε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ για να συμμετάσχει στη φρενίτιδα της IPO, για την οποία τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες παρείχαν δάνεια περιθωρίου (margin loans) 500 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (64,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με την Hong Kong Economic Journal. Tο επιτόκιο για τα δάνεια ήταν 3% έως 5%, που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα επιβαρύνονταν με τόκους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο πέντε ημερών.

    Αν και ο Wu θα πάρει πίσω τα τέλη της αίτησης που κατέβαλε στην Huatai Securities Co., πρέπει τώρα να πληρώσει περίπου 2.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ σε τόκους.

    «Αυτό είναι άδικο», είπε ο Wu. «Η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε. Γιατί πρέπει να πληρώσω χρήματα στους χρηματιστές; “

    Σε μια χρηματιστηριακή, την Futu Holdings Ltd., στην πλατφόρμα συζήτησης για επενδυτές σχετικά με τη αρχική δημόσια προσφορά της Ant υπήρξαν περισσότερα από 19.000 σχόλια την Τετάρτη.

    Τα περισσότερα σχόλια έλεγαν: “Παρακαλώ επιστρέψτε που τα τέλη εγγραφής” ή “Μπορούμε να ανακτήσουμε τις απώλειές μας μέσω νομικών ενεργειών;” και «Μπορούν οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ να θεσπίσουν μια ειδική περίπτωση για την Ant και να επιτρέψουν στους επενδυτές να μην επιβαρυνθούν με το κόστος για τα δάνεια περιθωρίου;»

    Ένας χρήστης απευθύνθηκε στην Ant επισημαίνοντας: «Θα διαγράψω την εφαρμογή Alipay».

    Διπλή εισαγωγή

    Η διπλή δημόσια εγγραφή της Ant στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη είχε προσελκύσει προσφορές τουλάχιστον 3 τρισ. δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές, ενώ σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό του Χονγκ Κονγκ RTHK, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια επενδυτές πραγματοποίησαν εγγραφή, δηλαδή ένας στους πέντε πολίτες.

    Η χρηματιστηριακή εταιρεία του Wu, Huatai Securities, συμφώνησε να μειώσει το επιτόκιο σε 2,5% από 3,9% για τους ιδιώτες επενδυτές, ενώ η Futu Holdings και η Bright Smart Securities θα παραιτηθούν εξ ολοκλήρου από τους τόκους.

    Η μονάδα της Bank of China Ltd. στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι θα επιστρέψει κεφάλαια μετά την επιβολή επιτοκίου 0,5%.

    Η Ant είναι η fintech της Κίνας με την υψηλότερη αποτίμηση και κατέχει ηγετική θέση στην αγορά για τις πληρωμές μέσω της εφαρμογής Alipay, προσφέροντας τα πάντα, από δάνεια έως ασφάλιση. Οι μετοχές της αναμενόταν να εκτιναχθούν κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης τους στο χρηματιστήριο, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020.

    Πέντε αμοιβαία κεφάλαια δημιουργήθηκαν στην Κίνα για να επενδύσουν στην IPO, και κατέχουν μετρητά ύψους 9 δισ. δολαρίων που επρόκειτο να τοποθετηθούν στην αγορά της Σαγκάης και ακόμη δεν είναι βέβαιοι πως θα αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια, ανέφερε η South China Morning Post.

    «Ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί στις εταιρείες Tencent, Meituan και Alibaba για κυνήγι αποδόσεων, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα να διατεθούν στην IPO της Ant», δήλωσε ο Steven Leung,  διευθυντής στην UOB Kay Hian. “Θα είναι επίσης επωφελές για άλλους υποψηφίους προς εισαγωγή, καθώς οι επενδυτές θα έχουν πλέον μεγαλύτερη διάθεση να εγγραφούν σε IPO του Χονγκ Κονγκ που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αργότερα”.

    Ο Dicky Mao, ένας 33χρονος εργαζόμενος τεχνολογικών μέσων στο Χανγκζού, δανείστηκε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ μέσω δανείων περιθωρίου και σχεδίαζε να παραστεί στην εκδήλωση για την εισαγωγή των μετοχών στη Σαγκάη, την Πέμπτη. Ο Mao εκτιμά ότι το χειρότερο σενάριό είναι να οφείλει τόκους περίπου 3.800 δολαρίων Χονγκ Κονγκ.

    «Αυτό που θα ήταν χειρότερο είναι να προχωρούσε η εισαγωγή και στη συνέχεια οι μετοχές να βυθίζονταν λόγω των συγκεκριμένων ζητημάτων με τις ρυθμιστικές αρχές”, τόνισε.

    Στην ηπειρωτική χώρα, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας δεν έχει επιτρέψει στην Ant να επιστρέψει στους επενδυτές τα κεφάλαια, επειδή η αίτηση της IPO δεν έχει αποσυρθεί, αναφέρουν πηγές. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει η Ant τα χρήματα προτού τα επιστρέψει, είπε η ίδια πηγή.

    Φρενίτιδα στη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά όλων των εποχών: Οι προσφορές ανήλθαν στα 3 τρισ. δολάρια

    Από επικεφαλής online υπηρεσίας γνωριμιών, διαχειριστής του hedge fund με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο, 275%, εν μέσω πανδημίας

    Μυστήριο με την μετακίνηση Bitcoins αξίας 1 δισ. δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ