• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Από επικεφαλής online υπηρεσίας γνωριμιών, διαχειριστής του hedge fund με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο, 275%, εν μέσω πανδημίας

    • Bloomberg

    Qian Yongqiang


    Πολύ πριν τεθεί επικεφαλής του hedge fund με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ο Qian Yongqiang ήταν υπεύθυνος για την μεγαλύτερη online υπηρεσία γνωριμιών της Κίνας.

    Ο απόφοιτος του Yale αφιέρωσε αμέτρητες ώρες εντοπίζοντας ελκυστικούς χρήστες με ύποπτα προφίλ, εξετάζοντας εξονυχιστικά λογαριασμούς και διαγράφοντας χιλιάδες απατεώνες για να βελτιώσει την αυθεντικότητα του ιστότοπου και να διασφαλίσει την επιτυχία του.

    Τώρα είναι βέβαιος ότι η ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια και οι ισχυρές αποδόσεις θα τον βοηθήσουν να μετατρέψει την εταιρεία του στη Σιγκαπούρη σε γίγαντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η QQQ Capital Management σημείωσε κέρδη 275%, και αποτελεί το το κορυφαίο hedge fund στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurekahedge. Το QQQ αναφέρει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό διαχείριση αυξήθηκαν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον περασμένο μήνα, με τα περισσότερα χρήματα να προέρχονται από τον Qian.

    Τα κέρδη έχουν προκύψει λαμβάνοντας ρίσκα που πολλοί διαχειριστές δεν θα τολμούσαν να πάρουν: Η QQQ έχει πάνω από το ένα τρίτο των περιουσιακών της στοιχείων επενδυμένα σε κινεζικές εταιρείες εκπαίδευσης. Ενώ αυτές οι μετοχές σημείωσαν τεράστια αύξηση φέτος, επλήγησαν από τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι κατηγορίες για λογιστική απάτη και μία από αυτές σημειώνει βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υποβαθμίσεων από αναλυτές.

    «Όταν επενδύουμε, γνωρίζουμε τα πάντα για έναν κλάδο, τους πέντε κορυφαίους ανθρώπους του, την προσωπικότητά τους, την αδυναμία τους, τα προτερήματα τους, τα πάντα γι ‘αυτούς», δήλωσε ο Qian σε μια συνέντευξη.

    Πολιτιστική επανάσταση

    Η εμπειρία του Qian με το κινεζικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλη. Γεννημένος το 1972 – την ίδια χρονιά που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφθηκε την Κίνα – ο Qian μεγάλωσε εν μέσω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης που ακολούθησε την Πολιτιστική Επανάσταση. Μετά την αποφοίτησή του από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Κίνας, εντάχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο, ειδικευμένο στη παροχή βοήθειας σε φοιτητές που ήθελαν να προετοιμαστούν για πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, πήρε MBA από το Yale School of Management το 2000, όπου τώρα είμαι μέλος της ομάδας των Συμβούλων της Ευρύτερης Κίνας.

    Με την επιστροφή του στην Κίνα, ο Qian ασχολήθηκε και πάλι με το εκπαιδευτικό κέντρο και έγινε συνιδρυτής καθώς αυτό επεκτάθηκε. Αργότερα μετεξελίχθηκε στον όμιλο New Oriental Education & Technology, ένα κολοσσό με κεφαλαιοποίηση περίπου 26 δισ. δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Αφού αποχώρησε από το New Oriental, βοήθησε στην δημιουργία και πώληση του παρόχου περιεχομένου για κινητά Atop Century Ltd. και αγόρασε σημαντικό μερίδιο στην online υπηρεσία γνωριμιών Jiayuan.com. Αλλά καθώς η ομίχλη του Πεκίνου επιδεινώθηκε και τα παιδιά του ανέπτυξαν άσθμα, μετακόμισε στη Σιγκαπούρη το 2013.

    «Ήθελα να ξεκινήσω μια εταιρεία διαδικτύου στη Σιγκαπούρη, αλλά δεν ήταν εφικτό επειδή δεν μπορούσα να βρω ταλαντούχους ανθρώπους του κλάδου τεχνολογίας», είπε. «Έτσι, το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω ήταν να ασχοληθώ με τη χρηματοοικονομική βιομηχανία».

    Μετά από πέντε χρόνια διαχείρισης του λογαριασμού του, ο Qian, 48 ετών, έγινε επαγγελματίας το 2018 -ίδρυσε το QQQ με 100 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα. Εκείνη τη χρονιά, το fund είχε απόδοση σχεδόν 40% παρά το ότι λειτούργησε μόνο τρία τρίμηνα. Το 2019 κέρδισε 31%, ξεπερνώντας τον δείκτη S&P 500 και τις δύο χρονιές.

    Βοτανικοί Κήποι

    Το QQQ επενδύει σχεδόν αποκλειστικά σε μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, οπότε o Qian σηκώνεται το μεσημέρι και τρώει πριν ασκηθεί γύρω από τους Βοτανικούς Κήπους της Σιγκαπούρης. Την υπόλοιπη ημέρα την περνά με τους φίλους και την οικογένεια του, πριν ξεκινήσει τη δουλειά του στις 8 μ.μ., 90 λεπτά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης. Τις επόμενες οκτώ ώρες ζει στο διαδίκτυο, διαβάζοντας ειδήσεις και αναφορές εταιρειών, ενώ κάνει εξονυχιστική έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις μετοχές.

    Όπως και άλλα hedge funds, η ομάδα του, με έξι άτομα, κάνει πολλές εναλλακτικές αναλύσεις δεδομένων.

    Ο Qian λέει ότι το πλεονέκτημά του είναι η επιχειρηματική εμπειρία που έχει από τη διαχείριση εταιρειών, προσθέτοντας ότι σε κάθε επιχείρηση στην οποία έχει επενδύσει το QQQ έχει γίνει πρώτα έρευνα χιλιάδων ωρών. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 55% των περιουσιακών του στοιχείων σε μετρητά εν όψει των εκλογών των ΗΠΑ, στοιχηματίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα τόνωσης δεν θα έχουν αίσιο τέλος και θα επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές. Ο S&P 500 έπεσε σε τέσσερις από τις πέντε συνεδρίες την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο χαμηλό πέντε εβδομάδων.

    Οι πωλήσεις

    Την περασμένη χρονιά, η μετοχή της New Oriental Education σημείωσε άνοδο 31%, ενώ η GSX Techedu Inc. σχεδόν τετραπλασιάστηκε και η TAL Education Group κατέγραψε θεαματικά κέρδη 55%.

    “Σε μεγάλο βαθμό η εκρηκτική απόδοση θα μπορούσε να αποδοθεί στην καλή επιλογή μετοχών στον χώρο της διδασκαλίας μέσω καινοτόμων τεχνολογιών”, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Eurekahedge, Mohammad Hassan σε ένα email, σημειώνοντας ότι το fund έχει απόδοση 444% από τον Ιούνιο του 2019.

    Οι τοποθετήσεις ενέχουν πολλούς κινδύνους. Η TAL τον Απρίλιο παραδέχθηκε ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει πλαστογραφήσει συμβόλαια πώλησης. Η GSX ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι διερευνήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν οικονομικά αρχεία που χρονολογούνται από το 2017 μετά από αναφορές από short sellers. Όταν η Credit Suisse Group AG – μία από τις τράπεζες πoυ είχαν αναλάβει την εισαγωγή των μετοχών της GSX πέρυσι – υποβάθμισε την εταιρεία με σύσταση “sell” στις 21 Οκτωβρίου, τότε αυτή υποχώρησε κατά 31%. Οι πρόσφατες απώλειες θα μπορούσαν να ανατρέψουν την θέση του QQQ από το Νο. 1 μεταξύ των hedge funds.

    «Η διαφοροποίηση μπορεί να είναι αμφίδρομη – αν η επενδυτική επιλογή είναι σωστή θα μπορούσε κάποιος να κερδίσει πολλά χρήματα, αλλά αν κάνει λάθος η πτώση θα είναι μεγάλη”, δήλωσε ο Melvyn Teo, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Διαχείρισης της Σιγκαπούρης. Η συγκέντρωση μπορεί επίσης να αποτρέψει τους επενδυτές των blue-chip να τοποθετήσουν κεφάλαια στην QQQ, καθώς τείνουν να προτιμούν μεγαλύτερη διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο, πρόσθεσε ο Teo.

    Ένας εκπρόσωπος του QQQ δήλωσε ότι υπήρξε πρόσφατα μια «μικρή ανάληψη», αλλά οι θέσεις του fund αντισταθμίστηκαν και εξακολουθεί να πηγαίνει καλά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ