• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το αδυσώπητο κυνήγι του χρηματοοικονομικού συμβούλου που καταχράστηκε εκατομμύρια οδηγεί στην έρημο της Καλιφόρνιας

    • Bloomberg

    Πηγή: Bloomberg


    Ο German Lillevali κατάφερε, χάρη στον κορονοϊό, να βγει από το κέντρο μετανάστευσης στην έρημο της Καλιφόρνιας όπου κρατούνταν, αλλά τα προβλήματά του δεν έχουν τελειώσει.

    Ο πρώην χρηματοοικονομικός σύμβουλος άλλαξε το όνομά του και έφυγε από τη Μόσχα πριν από δύο χρόνια, λόγω των οφειλών εκατομμυρίων προς του πελάτες του, πριν τελικά συλληφθεί στις ΗΠΑ καθώς είχε λήξει η βίζα του. Αφού αφέθηκε ελεύθερος με δικαστική απόφαση προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στο κέντρο μετανάστευσης και να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα πρόκληση: να αποφύγει την απέλαση του στην Ευρώπη, όπου διεξάγονται πολλαπλές έρευνες για τη δραστηριότητα του.

    Πολίτης με διπλή υπηκοότητα,  Ρώσος και Εσθονός, τράπηκε σε φυγή το 2019, αφήνοντας τους πελάτες του στο σκοτάδι για την τύχη των επενδύσεών τους και την εταιρεία του, GL Financial. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με απόφαση των ΗΠΑ, αφού ταξίδεψε με διαβατήριο με το όνομα Herman Heinmann.

    Η επανεμφάνιση του πυροδότησε ένα αγώνα των πρώην πελατών του να ανακτήσουν μερικά από τα χαμένα τους χρήματα. Οι πρώην πελάτες του, στους οποίους περιλαμβάνονται διευθυντές της Novartis AG και της Levi Strauss & Co., έμαθαν -λίγο αργά- ότι οι ελβετικές επιχειρήσεις για τις οποίες ο Lillevali καυχιόνταν, ήταν απλά ένα γραμματοκιβώτιο στη Γενεύη με μία ετικέτα με τα αρχικά “GL” κολλημένη πάνω του και ένα κλειστό γραφείο στη Ζυρίχη, χωρίς έπιπλα.

    “Ο Lillevali δεν εκπλήρωσε καμία από τις “επενδυτικές δραστηριότητες που είχε υποσχεθεί την περίοδο 2015-2015”, επισήμανε me μήνυμα του στο Bloomberg ο Tigran Pogosyan, ο οποίος του έκανε αγωγή στις ΗΠΑ ισχυριζόμενος ότι εξαπάτησε τους πελάτες του.

    Ο Pogosyan δεν είναι ο μόνος που στράφηκε δικαστικά εναντίον του χρηματοοικονομικού συμβούλου. Ρωσικό δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψη του και οι εισαγγελείς της Γενεύης ερευνούν ποινικές καταγγελίες κατά του 56χρονου.

    Ο Αμερικανός δικαστής που ασχολείται με την υπόθεση του Pogosyan περιέγραψε το fund του Lillelavi ως «σχέδιο Ponzi». Ελβετοί εισαγγελείς, εξετάζοντας πιο προσεκτικά, ανέφεραν επίσης ότι έφερε τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού σχεδίου Ponzi.

    «Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από τον Lillevali για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπήρχε επιχειρηματική δραστηριότητα (ελλείψει πραγματικής δραστηριότητας) στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες», δήλωσε ο Pogosyan, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς στην αγωγή του.

    Ο Lillevali συνελήφθη πριν από περίπου τρεις μήνες και στάλθηκε στο κέντρο ελέγχου μετανάστευσης (ICE) στην έρημο Mojave της Καλιφόρνιας. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, δεν είχε προγραμματίσει περαιτέρω ακροάσεις και αντιμετώπιζε επικείμενη απέλαση, σύμφωνα με αξιωματούχο του ICE που μίλησε στο Bloomberg. Αλλά πριν απελαθεί, αφέθηκε ελεύθερος στις 19 Οκτωβρίου, καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής προσπάθησε να μειώσει τον υπερπληθυσμό για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

    Έξω από το κέντρο κράτησης προς το παρόν, ο Lillevali παραμένει σε άγνωστη τοποθεσία όπου υπόκειται σε ηλεκτρονική παρακολούθηση, σύμφωνα με τους όρους της απελευθέρωσής του.

    ICE Holds Immigrants At Adelanto Detention Facility
    Το κέντρο όπου κρατούνταν ο Lillevali στην έρημο Mojave της Καλιφόρνιας

    Ο 56χορονος θα συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές εάν εισέλθει στη χώρα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση της Μόσχας. Ο Αμερικανός δικαστής που τον απελευθέρωσε είπε ότι η εγγύησή του εξαρτάται από την τελική απόφαση για την απέλασή του, η οποία θα γίνει στην Εσθονία, καθώς εισήλθε στις ΗΠΑ με διαβατήριο Εσθονίας.

    Πριν από τρία χρόνια, ο Lillevali πλάσαρε την επενδυτική του ως μία εταιρεία με “νέα προσέγγιση”, που βασίζονταν στην τεχνητή νοημοσύνη και σε «περίπλοκους αλγόριθμους”. Μάλιστα, ο φιλόδοξος Μοσχοβίτης έδινε χρεωστικές κάρτες 10.000 ευρώ (11.800 δολαρίων) στους κορυφαίους υπαλλήλους του.

    Μόλις ένα χρόνο αργότερα, ο όμιλος GL Financial Group και εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία πελατών εξαφανίστηκαν μαζί του, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι και Ελβετοί πελάτες του να τον κατηγορήσουν για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Ψεύτικες υποσχέσεις

    Στη Γενεύη, οι εισαγγελείς ερευνούν μια μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν οι πρώην πελάτες του Lillevali. Ένας δικηγόρος, εκπρόσωπος των επενδυτών ζητά από τους εισαγγελείς την έκδοσή του στην Ελβετία. Αυτό το αίτημα «πρέπει να έχει προτεραιότητα» έναντι της πρακτικής των ΗΠΑ να απελάσουν κάποιον στη χώρα καταγωγής του, δήλωσε ο Paul Peyrot, δικηγόρος που εκπροσωπεί μερικούς από τους επενδυτές.

    «Ο Lillevali πρέπει να προσαχθεί στην Ελβετία προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους απατεώνες παγκοσμίως», δήλωσε ο Peyrot.

    Ωστόσο, οι Ελβετοί δεν είναι οι μόνοι που ζητούν την έκδοση του.

    Έξι πρώην πελάτες υπέβαλαν μήνυση εναντίον του τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Εσθονία και ένας άλλος στη Ρωσία ένα μήνα αργότερα.

    Στη Μόσχα, κατηγορήθηκε για απάτη τον Ιανουάριο και βρίσκεται στη διεθνή λίστα με τους καταζητούμενους από τις 28 Μαΐου, σύμφωνα με τοπική δικαστική απόφαση. Αντιμετωπίζει δύο μήνες κράτηση από τη στιγμή που θα εκδοθεί ή θα συλληφθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με απόφαση του Ιουνίου.

    Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το 2017 είχε ήδη ανακαλέσει την άδεια της Ankor Invest, του κύριου οχήματος του Lillevali για την προσέλκυση πελατών, λόγω «πολυάριθμων» παραβιάσεων.

    Ο “εγκέφαλος” του σχήματος Ponzi

    Οι πρώην πελάτες του Lillevali, συμπεριλαμβανομένου του Pogosyan, ικανοποιήθηκαν σε κάποιο βαθμό τον Ιούνιο όταν ο δικαστής Federico Moreno στη Φλόριντα έδωσε σε έξι από αυτούς 32 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους νόμους περί απάτης. Ο Lillevali ήταν ο «εγκέφαλος» ενός σχεδίου Ponzi, δήλωσε ο Moreno λίγες ημέρες νωρίτερα.

    Επρόκειτο για μία ερήμην απόφαση, αφού ούτε ο κατηγορούμενος ούτε οι δικηγόροι του προσήλθαν για να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς.

    «Δεν βρέθηκε στην διεύθυνση του στην Εσθονία εδώ και αρκετά χρόνια, δεν βρέθηκε πρόσφατα στη διεύθυνσή του στην Κύπρο και ούτως ή άλλως κρυβόταν», δήλωσε ο Moreno.

    Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

    Τζορτζ Σόρος: Οι απίστευτες αμοιβές που λαμβάνουν οι διαχειριστές των κεφαλαίων του

    Μεγιστάνας έκανε μήνυση στη UBS ζητώντας 500 εκατ. δολάρια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ