• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μεγιστάνας έκανε μήνυση στη UBS ζητώντας 500 εκατ. δολάρια

    • Bloomberg

    Guo Wengui και Steve Bannon


    Ο Guo Wengui, ένας πολύ πλούσιος Κινέζος επιχειρηματίας που έχει στενούς δεσμούς με τον Steve Bannon, προσέφυγε στο δικαστήριο διεκδικώντας  500 εκατομμύρια δολάρια από την UBS Group AG, χρήματα που έχασε όταν η τράπεζα του ζήτησε να πουλήσει μετοχές που συνδέονταν με ένα δάνειο περιθωρίου (margin loan).

    Ο Guo, ο οποίος έζησε στη Νέα Υόρκη για περισσότερα από πέντε χρόνια, μήνυσε την UBS στο Λονδίνο, λέγοντας ότι η τράπεζα τον πίεσε να συμφωνήσει να δανειστεί χρήματα που συνδέονταν με την αγορά μετοχών στην κινεζική χρηματιστηριακή εταιρεία Haitong Securities Co. Ο Guo ισχυρίστηκε ότι η UBS τον ανάγκασε να πουλήσει τις μετοχές εν μέσω αρνητικού κλίματος στην αγορά και ενώ οι μετοχές της Haitong στο Χονγκ Κονγκ κατέγραφαν απώλειες 45% το 2015, με αποτέλεσμα να χάσει τα χρήματα που επένδυσε.

    Η UBS υποστήριξε σε δήλωση της ότι «διαφωνεί πλήρως με την αξίωση και θα υπερασπιστεί με σθένος τη θέση της».

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Guo άσκησε τέτοια αγωγή, αφού αρχικά απέτυχε να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι δεν γνώριζε αρχικά ότι η UBS είχε συμπεριλάβει στα συμβόλαια συμφωνίες για margin calls.

    Η UBS συμβούλεψε τον Guo να εξετάσει τη συμφωνία με τη βοήθεια ενός διαμεσολαβητή για να αποφευχθεί η παραβίαση των ορίων, είπε σε κατάθεση στο δικαστήριο. Ο επιχειρηματίας συμφώνησε ότι οι μετοχές της Haitong θα εξαγοράζονταν πρώτα από ένα επενδυτικό κρατικό fund της Κίνας. Αλλά μετά την πώληση των μετοχών, η εταιρεία μεταβίβασε τις απώλειες στο Guo.

    Ο μεγιστάνας χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκτοξεύσει κατηγορίες κατά των ηγετών της κινεζικής κυβέρνησης, από μακριά. Ο Guo έχει συνάψει σχέσεις με τον Bannon, λέγοντας ότι του αρέσει ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επειδή λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς του ότι η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει αναταραχή στις ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι ο Bannon βρισκόταν στο γιοτ του Guo στα ανοικτά των ακτών του Κοννέκτικατ όταν συνελήφθη τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε  εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που προορίζονταν για το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

    Η εσωτερική πολιτική της UBS προβλέπει να μην πραγματοποιεί margin calls σε «πελάτες υψηλής αξίας», όπως ο Guo, εάν οι τιμές που συνδέονται με το δάνειο κινούνται βραχυπρόθεσμα, δήλωσε δικηγόρος του επιχειρηματία στην κατάθεση. Σε μια άλλη συναλλαγή υψηλής αξίας, στην οποία συμμετείχε η κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Ping An Insurance Group Co., η UBS συμφώνησε επίσης να μην πραγματοποιήσει margin calls, δήλωσε ο δικηγόρος.

    Σέρτζιο Ερμότι (UBS): Ο τραπεζίτης που εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει ποδοσφαιριστής κι έφτασε να διοικεί έναν κολοσσό

    Women in Economics: Η UBS φέρνει στο προσκήνιο τις οικονομολόγους που ταράζουν τον ανδροκρατούμενο τομέα τους

    UBS – Credit Suisse: Στα σκαριά deal μεγατόνων στην τραπεζική αγορά

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ