• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα «πυρά» του εμπορικού πολέμου βάζουν «φωτιά» στο ελβετικό χρηματιστήριο

    • Bloomberg

    Ελβετία (Gianluca Colla/Bloomberg)


    Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε σήμερα, Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης τιμών του ελβετικού χρηματιστηρίου, καθώς η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και η σταθερή ροή μερισμάτων από εταιρείες όπως η Roche Holding AG και η Nestle SA, λειτουργούν ως πόλος έλξης για τους επενδυτές που αναζητούν καταφύγιο από τα «πυρά» του εμπορικού πολέμου και την αβεβαιότητα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

    Ο Γενικός Δείκτης του ελβετικού «ναού του χρήματος», ο δείκτης SMI, ενισχυόταν κατά 1,1% στη Ζυρίχη, με αιχμή του δόρατος τον κολοσσό των δομικών υλικών LafargeHolcim Ltd., την εταιρεία χημικών Lonza Group AG και την Credit Suisse Group AG.

    Ο SMI καταγράφει κέρδη της τάξης του 17% φέτος, αφήνοντας πίσω τους αντίστοιχους δείκτες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

    Οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο ασφαλές καταφύγιο των ελβετικών μετοχών και του ελβετικού φράγκου προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις που έχει η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων αλλά και την αναταραχή που επικρατεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Ο SMI θεωρείται λιγότερο επισφαλής χάρη στις δεικτοβαρείς Roche, Novartis και Nestle. Η τελευταία, μάλιστα, είναι μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του SMI φέτος.

    «Είμαστε long στην Ελβετία», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γενεύη ο Charles de Boissezon, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Global Asset Allocation και Equity Strategy στη Societe Generale.

    «Μας αρέσουν οι εταιρείες που έχουν μεγάλα, ασφαλή μερίσματα, άρα επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Η μεταβλητότητα είναι πολύ χαμηλή, η τοπική οικονομία τα πάει μια χαρά και δεν έχεις το πολιτικό ρίσκο που έχεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Ελλείψει άλλων εναλλακτικών και φοβούμενοι την επιβράδυνση και έναν εμπορικό πόλεμο», οι επενδυτές στρέφονται σε assets με αμυντικό χαρακτήρα και ρευστότητα και «η ελβετική αγορά είναι γεμάτη από αυτά: αμυντικά αναπτυσσόμενες εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, φαρμακευτικές, εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας, ασφαλιστικές», λέει ο Torsten Sauter, επικεφαλής στην Kepler Cheuvreux για τις ελβετικές μετοχές.

    Σε εποχές που η τάση αποφυγής του ρίσκου αυξάνεται, οι επενδυτές τείνουν επίσης να αγοράζουν και ελβετικά φράγκα.

    Σημειώνεται πως ο δείκτης SMI σημειώνει άνοδο για τέταρτη μέρα στη σειρά, κινούμενος στο επίπεδο των 9.859,57 μονάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ