• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    JPMorgan: Γιατί το ελβετικό φράγκο μπορεί να είναι το καλύτερο «στοίχημα» αυτήν τη στιγμή

    • Bloomberg
    ελβετικό φράγκο


    Όσοι πιστεύουν στην ενίσχυση του ελβετικού φράγκου έχουν την Ιστορία στην πλευρό τους, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

    Το ελβετικό φράγκο ήταν το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων κύκλων μείωσης των επιτοκίων, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Και το ελβετικό νόμισμα έχει αρχίσει ήδη να κερδίζει έδαφος καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ένδειξη ότι το συγκεκριμένο μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί.

    Η JPMorgan πιστεύει ότι όντως θα επαναληφθεί, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την πορεία του νομίσματος.

    «Ενδεχόμενη υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών ρίσκου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη και ραγδαία ενίσχυση του ελβετικού φράγκου», ανέφερε σε έκθεσή του ο Paul Meggyesi, υπεύθυνος στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος στην JPMorgan.

    Ο ίδιος βλέπει το ελβετικό φράγκο να ενισχύεται στα 0,95 φράγκα ανά δολάριο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018, λόγω της πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

    Με τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται εν μέσω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και άλλων χωρών, οι επενδυτές στρέφονται πλέον μαζικά στα νομίσματα εκείνα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι τον περασμένο μήνα, το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου.

    Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας, το οποίο ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ της χώρας ή σε επίπεδο τριπλάσιο της Ιαπωνίας, κάνει το ελβετικό φράγκο να είναι ακόμη πιο ασφαλές ως επενδυτικό καταφύγιο, σύμφωνα με την JPMorgan.

    Το ιαπωνικό γιεν αναμένεται να προσελκύσει και αυτό επενδυτές, αλλά το ελβετικό φράγκο είχε σημειώσει καλύτερη μέση επίδοση από το γιεν στους 12 μήνες που ακολούθησαν την πρώτη μείωση επιτοκίων από την Fed σε σημαντικούς κύκλους χαλάρωσης, το 1981, το 1989, το 2001 και το 2007, αναφέρει η JPMorgan. Ήταν επίσης μεταξύ των τριών νομισμάτων με τις καλύτερες επιδόσεις στις τελευταίες πέντε περιόδους ύφεσης στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ