• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα επιτόκια γράφουν το τέλος του «bull market» στις αγορές;

    • Bloomberg


    Με απώλειες κινούνται σήμερα, Δευτέρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών, ενώ απώλειες «δείχνουν» και τα αμερικανικά futures, παρατείνοντας το μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων που έχει πλήξει τα παγκόσμια χρηματιστήρια τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 Index υποχωρούσε για έκτη ημέρα στη σειρά, αν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μπορεί να βοηθήσει να περιοριστούν οι απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την ετήσια αναφορά που θα καταθέσει στο ευρωκοινοβούλιο εντός της ημέρας.

    Στην Ιαπωνία, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 μηνών. Ωστόσο, τα futures του δείκτη S&P 500 έχουν καλύψει τις απώλειες που κατέγραφαν, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανότατα ότι δεν θα συνεχιστεί και σήμερα η «άτακτη φυγή» της Παρασκευής.

    Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη περιόρισαν τις απώλειές τους, μετά την έκκληση που απεύθυνε η ρυθμιστική Αρχή της Κίνας στις χρηματιστηριακές να βοηθήσουν να ανακοπεί η πτώση. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Αυστραλία σημείωνε άνοδο, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου πλησίαζε το 2,87%.

    «Είναι πιθανό η υποχώρηση να έχει ακόμη δρόμο, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην προοπτική η σύσφιξη πολιτικής της Fed να είναι μεγαλύτερη από εκείνη που περίμεναν», υποστηρίζει ο Shane Oliver, υπεύθυνος στρατηγικής στην AMP Capital Investors Ltd. στο Σίδνεϊ. Ωστόσο, όπως λέει, η υποχώρηση που παρατηρείται είναι πιθανότερο να είναι μάλλον μια καθυστερημένη διόρθωση, μια διόρθωση της τάξης του 10% περίπου, παρά μια σοβαρή στροφή σε πτωτική κίνηση (bear market). Αυτό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων δεν θα είναι υπερβολικά απότομη και ότι η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται να περάσει σε ύφεση άμεσα, αλλά τα κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

    Ο ίδιος προβλέπει ότι οι μετοχές θα έχουν θετικές αποδόσεις και το 2018, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας.

    Η αύξηση των κερδών των εταιρειών και των καταναλωτικών δαπανών θα διασφαλίσουν ότι η οικονομική μεγέθυνση θα συνεχιστεί, λέει, αρκεί να μη βγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, κάτι που θα αναγκάσει την Federal Reserve να αυξήσει υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκια.

    Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις αγορές είναι ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια ή αν θα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα χρόνια. Ο φόβος είναι ότι αν επαληθευτεί το δεύτερο σενάριο, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί γενικότερα στην οικονομία.

    Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, από 2,40% που ήταν στην αρχή του έτους. Η δε υποχώρηση των διεθνών χρηματιστηρίων την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα χρονιάς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

    Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World Index υποχώρηε κατά 3,4% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Ιανουάριο του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ