• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στο ραντάρ των αγορών και πάλι η απειλή εμπορικού πολέμου

    • Bloomberg


    Τα assets-καταφύγια κινούνται έντονα ανοδικά στην Ασία, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παίρνουν και πάλι αρνητική τροπή, βάζοντας τέλος σε εβδομάδες αισιοδοξίας ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάρα πολύ κοντά.

    Τα ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών στην περιοχή επέκτειναν τα πρόσφατα κέρδη τους την Τετάρτη, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να σημειώνουν πτώση κατά σχεδόν 20 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στην Αυστραλία έχουν πέσει ακόμη περισσότερο. Το δολάριο της Αυστραλίας, που αποτελεί δείκτη για την οικονομία της Κίνας λόγω των στενών εμπορικών δεσμών των δύο χωρών, έχει υποχωρήσει έναντι όλων των νομισμάτων της «Ομάδας των Δέκα» τον Νοέμβριο, ενώ οι μετοχές έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

    «Οι αγορές είναι ένοχες που για περίπου 20 μήνες υποτιμούσαν τους κινδύνους μιας αποτυχίας επίτευξης εμπορικής συμφωνίας», δήλωσε ο Στίβεν Μίλερ, σύμβουλος στο Σίδνεϊ της GSFM, μιας μονάδας της CI Financial Group του Καναδά. «Είτε πρόκειται για κρατικά ομόλογα είτε για μετοχές ή νομίσματα, οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τώρα τα στοιχήματά τους σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι οι πολιτικές δυσλειτουργίες επιμένουν και φτάνουν σε ένα σημείο καμπής που μεταδίδεται στο εμπόριο».

    Η διακίνηση assets-καταφυγίων στην περιοχή ενισχύθηκε αφού η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο για την υποστήριξη των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ, που έκανε την Κίνα να επαναλάβει μια απειλή για αντίποινα. Θα ήταν δύσκολο για τις ΗΠΑ να υπογράψουν συμφωνία εάν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ αντιμετωπιστούν με βία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Οι επενδυτές το έχουν ξαναδεί αυτό το έργο. Οι ΗΠΑ και η Κίνα πιστευόταν ότι βρίσκονταν κοντά στο να σφραγίσουν μια συμφωνία πριν από περίπου έξι μήνες, μέχρι που οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το ασιατικό κράτος υποχώρησε από προφορικές δεσμεύσεις του όταν ήρθε η ώρα να υπογράψει τη συμφωνία.

    «Η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αρνητική αν συμβεί μια επανάληψη του Μαΐου», δήλωσε ο Eugene Leow, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην DBS Bank στη Σιγκαπούρη. Οι εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ προσθέτουν επίσης «ένα άλλο στοιχείο κινδύνου σε μια εποχή που οι εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ μπαίνουν στο κρίσιμο τελευταίο στάδιο», ανέφερε.

    Ακολουθεί μια σειρά κινήσεων της αγοράς που δείχνουν τη διάθεση αποφυγής κινδύνου των επενδυτών:

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου υποχωρούσε κατά 4 μονάδες βάσης την Τετάρτη σε χαμηλό 2 εβδομάδων, στο 1,74%.

    Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,07%.

    Το γουόν της Νότιας Κορέας, που συχνά θεωρείται δείκτης για το παγκόσμιο εμπόριο, υποχώρησε κατά 0,2%, επεκτείνοντας την πτώση αυτού του μήνα σε 0,6%.

    Ένα δείκτης ζήτησης για νομίσματα αναδυόμενων αγορών της JPMorgan υποχωρεί για δεύτερη εβδομάδα.

    Ο δείκτης VIX, μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας στις μετοχές των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί περισσότερο από 6% αυτή την εβδομάδα.

    «Η διάθεση της αγοράς σίγουρα μετατοπίζεται», δήλωσε ο Prashant Newnaha, ανώτερος αναλυτής της TD Securities στη Σιγκαπούρη. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται αυτή η συμφωνία αυτή τη στιγμή και οι εξελίξεις που είχαμε τον Μάιο δημιουργούν τώρα αμφιβολίες σχετικά με το εάν μια συμφωνία μπορεί εν τέλει να υπογραφεί».



    ΣΧΟΛΙΑ