Οικονομία

Fitch: Εμπορικός «πόλεμος» και άτακτο Brexit απειλούν την παγκόσμια οικονομία

  • NewsRoom
οικονομια


Σοβαροί κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας απορρέουν, τόσο από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και από την εντεινόμενη πιθανότητα να αποχωρήσει «άτακτα» η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς συμφωνία, υποστήριξε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Στην περίπτωση του λεγόμενου no-deal Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει, το 2020 βαθιά οικονομική ύφεση, προειδοποιεί ο οίκος, συμπληρώνοντας, ταυτόχρονα, ότι θα περιοριστεί σημαντικά η προοπτική των μελών της Ευρωζώνης να αναπτυχθούν μέσα στο επόμενο έτος, εξαιτίας ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Ο Fitch σχολιάζει επιπλέον ότι ένας ακόμη παράγοντας που εξηγεί τα απογοητευτικά δείγματα ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά στα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, είναι η παράλληλα επιβράδυνση της ανάπτυξης που παρατηρείται στην Κίνα.

Όπως αξιολογεί ο οίκος, ο ρυθμός επέκτασης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2019 και στο 5,7% το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως τώρα, ο Fitch εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα ανερχόταν στο 6,2% και το 6,0% αντιστοίχως.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού θα παραμείνουν σταθερές, εν μέσω των εντεινόμενων κινδύνων για την ανάπτυξη διεθνώς. Μοναδική περίπτωση που απειλείται με αρνητική προοπτική, εκτιμά ο Fitch είναι αυτή του Χονγκ Κονγκ, που υποβαθμίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο αξιολόγησης, έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.

Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, εκτίμηση του οίκου αποτελεί η πεποίθηση ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα βασικά της επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και αναμένεται να τα διατηρήσει σταθερά το 2020.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, αρχίζοντας εκ νέου τις αγορές αξιογράφων τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο, Πέμπτη, με αρκετούς αναλυτές και επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα ανακοινώσει νέο πακέτο νομισματικών μέτρων, για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.


ΣΧΟΛΙΑ