• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Stellantis: Εξαγοράζει την αμερικανική First Investors Financial Services έναντι 285 εκατ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Carlos Tavares, CEO Stellantis

    Carlos Tavares, CEO Stellantis


    Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis εξαγοράζει την First Investors Financial Services Group με έδρα το Χιούστον, προκειμένου να δημιουργήσει τη δική της χρηματοδοτική εταιρεία στις ΗΠΑ, κίνηση που αναμένεται να στηρίξει τις πωλήσεις της και να δώσει ώθηση στα κέρδη της.

    Η μόνη μεγάλη παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ χωρίς δική της χρηματοδοτική εταιρεία, συμφώνησε να πληρώσει 285 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τις Gallatin Point Capital και Jacobs Asset Management, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

    Η Stellantis, είναι ένας πολυεθνικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 μέσω της συγχώνευσης του ιταλο-αμερικανικού ομίλου Fiat Chrysler Automobiles και του γαλλικού ομίλου PSA. Έχει την έδρα του στο ‘Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Περιλαμβάνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, Fiat, Peugeot, Citroen, DS, Chrysler και Opel.

    Ο Carlos Tavares, επικεφαλής της PSA που έγινε ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την απόκτηση της First Investors ορόσημο που θα αυξήσει τα κέρδη και θα ενισχύσει το πελατολόγιο της.

    “Η άμεση ιδιοκτησία μιας χρηματοπιστωτικής εταιρείας στις ΗΠΑ είναι μια ευκαιρία που θα επιτρέψει στη Stellantis να παρέχει στους πελάτες και τους εμπόρους μας μια πλήρη γκάμα επιλογών χρηματοδότησης”, δήλωσε ο Tavares.

    Η απόκτηση in-house χρηματοοικονομικής εταιρείας έχει βοηθήσει τις ανταγωνίστριες εταιρείες General Motors και Ford Motor να ενισχύσουν τα κέρδη τους, ειδικά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών που έχει περιορίσει την παραγωγή και τις πωλήσεις.

    Η GM εξαγόρασε την δανείστρια AmeriCredit Corp. το 2010 και την  μετονόμασε σε GM Financial. Η επιχείρηση απέφερε κέρδη 2,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο – περίπου το ένα τρίτο των προσαρμοσμένων κερδών της εταιρείας προ τόκων και φόρων.

    Προβλήματα για την Santander;

    Η εξαγορά της First Investors θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην Chrysler Capital, τη εταιρεία που ίδρυσαν η Santander Consumer USA Holdings και η Chrysler το 2013, πριν η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ολοκληρώσει τη συγχώνευση της με τη Fiat. Σε δήλωσή της, η Santander Consumer δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη Stellantis κατά τη διάρκεια της ισχύουσας συμφωνίας τους.

    Η Santander Consumer θα έχει επίσης «συνεχείς συνομιλίες με τη Stellantis για μακροπρόθεσμες αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες πέραν του 2023», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η καταναλωτική της δραστηριότητα παραμένει ισχυρή και «απέδωσε σταθερά αποτελέσματα για τους μετόχους της». Αυτό, σε συνδυασμό με τη στήριξη της μητρικής εταιρείας, θα επιτρέψει στον δανειστή να «επιδιώξει πρόσθετες ευκαιρίες όταν προκύψουν».

    First Investors Financial Services

    Ο Όμιλος First Investors Financial Services είναι ένας από τους πολλούς μικρούς, μη τραπεζικούς δανειστές αυτοκινήτων που κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στην αγορά των δανείων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Στοχεύει σε πελάτες μέσω εμπόρων και προσφορών που προεγκρίνονται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1995. Έγινε και πάλι ιδιωτική το 2012 από μια εταιρεία που ελέγχεται από το private equity Aquiline Capital Partners, μέσω μίας συμφωνίας 100 εκατ. δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ