• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σπαζοκεφαλιά για την Lockheed Martin το προεδρικό ελικόπτερο που δεν θα καίει το γκαζόν του Λευκού Οίκου

    • Bloomberg

    Το Marine One στο South Lawn


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να περιμένει λίγους μήνες πριν ξαναμπεί σε νέο ελικόπτερο «Marine One», καθώς αυτό που κατασκευάζεται τώρα από την Lockheed Martin προκαλεί ένα δυσεπίλυτο όσο και αντιαισθητικό πρόβλημα: καταστρέφει το γρασίδι (South Lawn) του Λευκού Οίκου.

    Το Σώμα Πεζοναυτών και η εταιρεία είναι αισιόδοξοι ότι θα έχουν βρει την λύση στο πρόβλημα του καμένου γκαζόν μέχρι τον Ιούνιο, προτείνοντας βελτιώσεις για την λειτουργία των ελίκων και την εξάτμιση του κινητήρα.

    Αν και το πρόβλημα παρέμενε άλυτο, το αμερικανικό Ναυτικό προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου ύψους 5 δισ. δολαρίων για 23 ελικόπτερα Lockheed VH-92A -γνωστά και ως Marine One όταν ο πρόεδρος είναι μέσα σε αυτά. Η συμφωνία προβλέπει παράδοση τον Ιούλιο.

    Αλλά το χρονοδιάγραμμα ίσως δεν τηρηθεί, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του καμένου γκαζόν, που πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και φαίνεται ότι οφείλεται στις εξατμίσεις και στην εκκένωση υγρών στο έδαφος.

    Το «Marine One» αποτελεί εξίσου ισχυρό σύμβολο για τον Λευκό Οίκο όσο το Air Force One. Πλήθη επισκεπτών και δημοσιογράφων συχνά συγκεντρώνονται εκεί για να δουν τον Αμερικανό πρόεδρο να αναχωρεί ή να επιστρέφει με το εμβληματικό ελικόπτερο.

    Όμως η αντικατάσταση των γερασμένων ελικοπτέρων -πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην δεκαετία του 1970- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και στο παρελθόν, το 2009, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ακύρωσε συμφωνία με την Lockheed ύψους 6,1 δισ. δολαρίων για 28 ελικόπτερα, αφού τελικά το κόστος τους εκτοξεύτηκε στα 13 δισ. δολάρια.

    Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει παραδώσει έξι ελικόπτερα από τα 23 που προβλέπονται στην νέα συμφωνία.

    Μέσα στα τεστ που γίνονται στα ελικόπτερα, για να διαπιστωθεί η ασφαλής λειτουργία τους, υπάρχουν και αυτά για την επίπτωση στο… προεδρικό γκαζόν.

    Εκπρόσωπος της Lockheed διαβεβαιώνει πως υπάρχει πρόοδος στο θέμα και δηλώνει ότι όταν παραδοθούν, θα είναι έτοιμα από κάθε άποψη.

    Περιμένουν την αναγγελία πτήσης στον Λευκό Οίκο…

    Διαβάστε ακόμη:

    Πέτρος Παππάς: Νέες εξαγορές για την Star Bulk – Στα 128 bulkers ο στόλος της

    Μητσοτάκης για εμβόλια: Πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα



    ΣΧΟΛΙΑ