• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Societe Generale: Mαχαίρι 20% στα bonus της επενδυτικής τράπεζας

    • Bloomberg
    Frederic Oudea, CEO Societe Generale

    Frederic Oudea, CEO Societe Generale


    Ο όμιλος Societe Generale θα μειώσει το bonus στην επενδυτική της τράπεζα κατά περίπου 20%, αφού κατά το 2020 κατέγραψε ζημιές από το trading για πρώτη φορά σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

    Σε ολόκληρη την εταιρεία, οι αμοιβές μειώνονται κατά μέσο όρο 15%, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Στο τμήμα αγορών της SocGen, που παρουσίασε καθαρές ζημιές πέρυσι, σημειώθηκαν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές αμοιβών, με ορισμένους traders παραγώγων μετοχών να λαμβάνουν bonus μειωμένο πάνω από 80%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Οι σαρωτικές περικοπές ήρθαν μετά από μία καταστροφική χρονιά για τον CEO Frederic Oudea, ο οποίος έχει δει τις μετοχές της γαλλικής τράπεζας να χάνουν πάνω από τα 2/3 της αξίας τους από τότε που ανέλαβε τα ηνία το 2008.

    Οι μειώσεις των αμοιβών της SocGen είναι πιθανότατα από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακοινώσει οι επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως.

    Η παραδοσιακά ισχυρή μονάδα διαπραγμάτευσης επί μετοχών της τράπεζας παρουσίασε πτώση εσόδων κατά 49% το 2020. Η διαφοροποίηση στις μειώσεις αποτυπώνει την μικτή εικόνα που παρουσίασαν οι αποδόσεις στην περιοχή. H UBS αύξησε τα bonus του επενδυτικού τμήματος κατά 20% μετά από την αύξηση των εσόδων στις συναλλαγές, ενώ η Credit Suisse μείωσε το συνολικό bonus κατά 7%.

    Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές παρότρυναν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να περιορίσουν την πολιτικής των bonus, μετά από την πρωτοφανή στήριξη που έλαβαν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τον περασμένο μήνα, η Deutsche Bank αναγκάστηκε να μειώσει το πρόγραμμα πληρωμών της αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε την αντίθεση της στα προτεινόμενα από την τράπεζα επίπεδα.

    Συνολικά, οι τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έλαβαν bonus τα οποία δεν συμβαδίζουν απόλυτα με τα απροσδόκητα έσοδα που πέτυχαν αρκετές τράπεζες εν μέσω της πανδημίας. Αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό στο γεγονός ότι ενώ τα κέρδη της αγοράς ενδέχεται να ήταν αυξημένα, άλλα τμήματα των τραπεζών επλήγησαν λόγω των άνευ προηγουμένου οικονομικών αναταράξεων.

    Στην Bank of America, η διατήρηση σταθερού bonus και οι αλλαγές πολιτικής στις αμοιβές επί μετοχών πυροδότησαν οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών. Η Citigroup διατήρησε αμετάβλητο το ποσό για τις μετοχές, ενισχύοντας παράλληλα το bonus των traders ομολόγων κατά 10% τουλάχιστον. Από την άλλη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις που φτάνουν μέχρι το 20%, συζητήθηκαν στις JPMorgan Chase & Co. και Goldman Sachs, όπου το ύψος των αμοιβών ποικίλλει.

    Societe Generale: Ποιες μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν – Οι αγορές που δίνει σύσταση «strong overweight»

    Societe Generale: «Λουκέτο» σε 600 υποκαταστήματα έως το 2025

    HSBC: Επενδύσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Ασία – H νέα στρατηγική της τράπεζας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ