• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    HSBC: Επενδύσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Ασία – H νέα στρατηγική της τράπεζας

    • Bloomberg

    Ewen Stevenson, CFO HSBC


    Η HSBC Holdings προχωρά στην μεταφορά επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ανεπτυγμένες αγορές στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, με στόχο να προσελκύσει τα πλούσια χαρτοφυλάκια της περιοχής.

    Μετά την ανακοίνωση ετήσιων κερδών καλύτερων από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης δήλωσε ότι θα δαπανήσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Ασία, κυρίως στο σκέλος της διαχείρισης πλούτου. Παράλληλα, θα περιορίσει λειτουργίες της επενδυτικής της τράπεζας.

    Το προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν κατά 50% στα 2,2 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο έναντι εκτιμήσεων για 1,8 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Η HSBC θα συνεχίσει την πληρωμή μερίσματος 0,15 δολάρια ανά μετοχή, μετά την χαλάρωση των απαγορεύσεων των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας που είχαν στόχο την διατήρηση κεφαλαίου πέρυσι, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας.

    Η τράπεζα αναμένει ότι το μερίδιο των εργασιών της Ασίας στα κεφάλαια του ομίλου θα αυξηθεί από περίπου 42% σε περισσότερο από το ήμισυ στα επόμενα χρόνια, μια κίνηση που πιθανότατα θα συνοδευτεί από τη μετεγκατάσταση αρκετών εκ των ανώτερων στελεχών της από το Λονδίνο στο Χονγκ Κονγκ.

    «Είναι λογικό να έχουμε μεγαλύτερη ομάδα διαχείρισης εκεί κάτω», δήλωσε ο CFO της τράπεζας Ewen Stevenson σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. “Το 50% των εσόδων μας και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών μας, προέρχονται τώρα από την Ασία”.

    Οι αλλαγές ήταν λιγότερο δραματικές από ό, τι περίμεναν ορισμένοι αναλυτές, με την τράπεζα να επιμένει σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια μείωσης του κόστους που περιλαμβάνουν τη περικοπή 35.000 θέσεων εργασίας. Η HSBC δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις πληρωμές μερισμάτων, αν και όχι στο ίδιο επίπεδο με το παρελθόν, λόγω των επενδυτικών της σχεδίων και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας.

     Η μετοχή της υποχωρούσε νωρίτερα στο Λονδίνο κατά 2%, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ενισχύονταν κατά 6%.

    Shares have rallied in Hong Kong the past few months

    Η τράπεζα παρουσίασε την Τρίτη τα σχέδια της για επενδύσεις περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο αναμένεται να προσλάβει περισσότερους από 5.000 νέους διαχειριστές κατά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

    «Μειώνουμε ουσιαστικά το ποσό του κεφαλαίου που έχουμε επενδύσει στις τραπεζικές και εμπορικές μας επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και επανεπενδύουμε αυτό το κεφάλαιο στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και στις δραστηριότητες εμπορικής τραπεζικής», δήλωσε ο Quinn, μιλώντας σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

    «Μεγάλο μέρος των τραπεζικών εργασιών μας και των δραστηριοτήτων μας στις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν χαμηλής απόδοσης, οπότε όπως μπορείτε να υποθέσετε αυτά τα κεφάλαια θα φύγουν από αυτές τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επένδυση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στις δραστηριότητες εμπορικής τραπεζικής, κυρίως στην Ασία, αλλά και στη Μέση Ανατολή”.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, η επαναδιατύπωση των εκτιμήσεων της HSBC με ένα πιο φιλόδοξο στόχο εξοικονόμησης κόστους ύψους 5-5,5 δισ. δολαρίων σε συνδυασμό με τα ισχυρά αποτελέσματα του 4ου τριμήνου, σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδα τη τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές αναβαθμίσεις από τους αναλυτές, ακόμα και μετά το ράλι 50% των μετοχών της από τα χαμηλά του 2020.

    HSBC: «Λουκέτο» σε 82 καταστήματα στη Βρετανία εντός του 2021

    HSBC: Εισηγήσεις για έξοδο της τράπεζας από την αγορά λιανικής των ΗΠΑ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ