• ΑΓΟΡΕΣ

    Societe Generale: Ποιες μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν – Οι αγορές που δίνει σύσταση «strong overweight»


    Οι ανανεωμένοι και παρατεταμένοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας είναι πιθανό να επηρεάσουν την πορεία του πρώτου τριμήνου καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

    Για την συνέχεια, όπως σχολιάζει ο Benoît Teutsch, επικεφαλής πωλήσεων, Private Banking της Societe Generale, αναμένεται κυκλική ανάκαμψη της αύξησης του ΑΕΠ, με πρωταγωνίστριες εκείνες τις χώρες που θα ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού, επιτρέποντας τη μείωση των lockdowns.

    Επιπλέον, εκτιμά ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική – το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ θα ξεκινήσει τις εκταμιεύσεις του, ενώ η προεδρία Μπάιντεν θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στα προγράμματα τόνωσης.

    Κεντρικές τράπεζες

    Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κινηθεί υψηλότερα την άνοιξη, καθώς η πτώση των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους θα επηρεάσει τις συγκρίσεις από έτος σε έτος. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες τονίζουν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και σκοπεύουν να διατηρήσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

    Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε… αναμονή και ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και στο άμεσο μέλλον. Στη συνάντηση του Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων και αύξησε την στήριξή της στον τραπεζικό δανεισμό. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, η ανεργία (6,7% το Δεκέμβριο) απέχει πολύ από τον στόχο της «μέγιστης απασχόλησης» της Fed.

    Αγορές

    Οι χρηματιστηριακές αγορές τείνουν να κοιτάζουν μπροστά και όχι να ανησυχούν για τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους και η ταχεία έναρξη της ανάπτυξης εμβολίων «άνοιξε την όρεξη» στους επενδυτές, σχολιάζει η Societe Generale.

    Αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλή καταφύγια – όπως τα κρατικά ομόλογα, το δολάριο ή ο χρυσός – είναι σε πιο μειονεκτική θέση από ότι οι μετοχές.

    Οι αναλυτές της τράπεζας, ξεχωρίζουν τις αναδυόμενες αγορές – ειδικά την Ασία – αλλά και Ευρώπη και Ιαπωνία.

    Λαμβάνοντας υπόψη το υποστηρικτικό μακροοικονομικό πλαίσιο και την ρευστότητα, οι μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τονίζει η  Societe και αναβαθμίζει την σύσταση σε «Strong Overweight».

    Οι παρατεταμένοι περιορισμοί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της COVID-19 σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα επηρεάσουν τις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη. Ωστόσο, οι αναλυτές διατηρούν την σύσταση «overweight» (καλύτερη της αγοράς με περιθώρια ανόδου). Το σκηνικό ρευστότητας είναι υποστηρικτικό χάρη στην ΕΚΤ και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψής θα ξεκινήσει εκταμιεύσεις φέτος. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ.

    Όσον αφορά συγκεκριμένους κλάδους, οι αναλυτές διατηρούν ισορροπία μεταξύ κορυφαίων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και μετοχών εταιρειών που θα επωφεληθούν από την κυκλική άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.

    Τέλος, αναβαθμίζουν το πετρέλαιο τύπου Brent με σύσταση «Ουδέτερη», καθώς οι προοπτικές ζήτησης ενδέχεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται.



    ΣΧΟΛΙΑ