• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σύζυγος τραπεζίτη έχασε την έφεση για την πολυτελή κατοικία δίπλα στο Harrods – Οριστικό το “πάγωμα” των περιουσιακών της στοιχείων

    • Bloomberg

    Zamira Hajiyeva


    Η σύζυγος ενός φυλακισμένου Αζέρου τραπεζίτη καλείται να δώσει στις βρετανικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών της στοιχείων, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικαλέστηκε την κατηγορία του «ανεξήγητου πλούτου» και “πάγωσε” την περιουσία της στο Λονδίνο.

    Η Zamira Hajiyeva, στο πλαίσιο της λήψης σκληρών μέτρων για υπόθεση που σχετίζεται με διαφθορά στο εξωτερικό, δεν έχει το δικαίωμα να πουλήσει ή να μεταβιβάσει ένα κλαμπ γκολφ που έχει στην κατοχή της έξω από το Λονδίνο, καθώς και το σπίτι της, που βρίσκεται κοντά στο πολυκατάστημα Harrods, το οποίο σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA), έχει αξία άνω των 22 εκατ. στερλινών (29 εκατ. δολάρια).

    Η Hajiyeva τράβηξε την προσοχή των βρετανικών αρχών αφού ξόδεψε 16 εκατομμύρια στερλίνες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκαταστήματος στην περιοχή Knonybridge του Λονδίνου.

    Η απόφαση του δικαστηρίου «κρίνεται σημαντική για τη θέσπιση των αποφάσεων κατά του ανεξήγητου πλούτου, ως ισχυρού εργαλείου για χρηματοοικονομικές έρευνες» και «θα δημιουργήσει ένα χρήσιμο προηγούμενο» για μελλοντικές υποθέσεις, δήλωσε ο Graeme Biggar, γενικός διευθυντής της NCA.

    Ο δικηγόρος της δεν σχολίασε την απόφαση.

    Ο σύζυγος της, Jahangir Hajiyev, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν, εκτίει ποινή φυλάκισης 16 ετών για κατάχρηση κεφαλαίων. Παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα του ως κρατικού υπαλλήλου δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 70.000 δολάρια, η σύζυγος του είχε τα παραπάνω ακίνητα στο όνομα της.

    Πέρυσι, δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να εκδώσει τη σύζυγό του λόγω ανησυχιών ότι δεν θα είχε δίκαιη δίκη στη χώρα καταγωγής της. Το Αζερμπαϊτζάν έκτοτε δεν επανήλθε με το αίτημα.

    Η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε τις διατάξεις για τον “ανεξήγητο πλούτο” πριν από τρία χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα περιστατικά εγκληματιών που χρησιμοποιούσαν την χώρα για να κρύψουν την περιουσία τους. Πρόκειται για ένα χρήσιμο “εργαλείο” για τις υποθέσεις αστικού δικαίου, καθώς αναγκάζει άτομα με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50.000 στερλινών να αποδείξουν ότι τα χρήματά τους προέρχονται από νόμιμες πηγές. Η μη συμμόρφωση με τη διαταγή μπορεί να επιτρέψει στο δικαστήριο να “παγώσει” τα περιουσιακά στοιχεία.

    Νωρίτερα φέτος, η NCA ολοκλήρωσε με επιτυχία για πρώτη φορά δίκη στην οποία έγινε χρήση της νέας διάταξης, εναντίον ενός επιχειρηματία από την πόλη Leeds. Μεταξύ άλλων είχε ακίνητα στο Knightsbridge και κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 9,8 εκατομμυρίων λιρών με την NCA.

    Ο παίκτης του κρίκετ που ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο, άλλαξε καριέρα και απέκτησε περιουσία 16 δισ. δολαρίων

    Οι Τσέχοι επιχειρηματίες που έγιναν δισεκατομμυριούχοι χωρίς την βοήθεια των επενδυτικών funds

    MacKenzie Scott: Η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos δωρίζει την περιουσία της

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ