• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σύζυγος τραπεζίτη δεν έπεισε το δικαστήριο και έχασε την πολυτελή κατοικία δίπλα στο Harrods

    • Bloomberg

    Zamira Hajiyeva


    Η σύζυγος ενός φυλακισμένου Αζέρου τραπεζίτη έχασε το δικαστικό αγώνα στο βρετανικό δικαστήριο για να ανατρέψει την κατάσχεση των ακινήτων της με την κατηγορία του “ανεξήγητου πλούτου” – μία διάταξη που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η Zamira Hajiyeva, η ταυτότητα της οποίας αποκαλύφθηκε το 2018 στο πλαίσιο της λήψης αυστηρών μέτρων στη Βρετανία για αλλοδαπούς που συνδέονται με υποθέσεις διαφθοράς στο εξωτερικό, προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη του συζύγου της ήταν “κατάφωρα άδικη”.

    Η Hajiyeva, η οποία δεν έχει δικό της εισόδημα, τράβηξε την προσοχή των βρετανικών αρχών όταν ξόδεψε για αγορές σχεδόν 16 εκατ. λίρες (20,4 εκατ. δολάρια) σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός σπιτιού κοντά στο πολυκατάστημα Harrods.

    Ως εκ τούτου, βρέθηκε στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλημάτων της Βρετανίας, η οποία πήρε τον έλεγχο των δύο ακινήτων που είχε στο όνομα της αξίας 22 εκατομμυρίων λιρών, του σπιτιού και ενός γηπέδου γκολφ έξω από το Λονδίνο.

    Την Τετάρτη, ο δικαστής Ian Burnett αποφάσισε την διατήρηση της εντολής κατάσχεσης των δύο περιουσιακών στοιχείων. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν επιτρέπει στην κατηγορούμενη να πουλήσει ή να μεταβιβάσει τα ακίνητα.

    “Περιμένουμε οριστικά από την Zamira Hajiyeva να συμμορφωθεί με την αρχική διαταγή του Φεβρουαρίου 2018 και να εξηγήσει την πηγή των εσόδων που χρησιμοποίησε για να αγοράσει την περιουσία της”, επισήμανε ο Andy Lewis, στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλημάτων της Βρετανίας (National Crime Agency-NCA).

    Ο σύζυγος της, Jahangir Hajiyev, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν, εκτίει ποινή φυλάκισης 16 ετών για κατάχρηση κεφαλαίων. Παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα του ως κρατικού υπαλλήλου δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 70.000 δολάρια, η σύζυγος του είχε τα παραπάνω ακίνητα στο όνομα της.

    Η Zamira Hajiyeva και ο σύζυγος της πρώην τραπεζίτης του Αζερμπαϊτζάν, Jahangir Hajiyev

     

    Το Εφετείο απέρριψε τα αποδεικτικά στοιχεία του ζευγαριού που υπέβαλε ένας fund manager, ο οποίος προσπάθησε να δείξει ότι ο Hajiyev ήταν ήδη πλούσιος. “Αυτή η έκθεση δημιούργησε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την πηγή του πλούτου του αντί να απαντήσει στα αρχικά ερωτήματα”, ανέφεραν οι δικαστές.

    Η απόφαση αυτή βοηθά στην εδραίωση του νόμου περί ανεξήγητου πλούτου ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ροής παράνομων χρημάτων στη Βρετανία, δήλωσε η NCA.

    “Η NCA και άλλες υπηρεσίες δίσταζαν να κάνουν σε πολλές περιπτώσεις χρήση του νόμου περί ανεξήγητου πλουτισμού μέχρι να ληφθεί αυτή η απόφαση”, ανέφερε ο Ed Smyth, δικηγόρος της εταιρείας Kingsley Napley.

    “Αυτή η έφεση ήταν μία δοκιμασία για το αν μπορούν επιμείνουν και να αντέξουν μια συντονισμένη πρόκληση”, δήλωσε ο Smyth.

     



    ΣΧΟΛΙΑ