• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Τσέχοι επιχειρηματίες που έγιναν δισεκατομμυριούχοι χωρίς την βοήθεια των επενδυτικών funds

    • Bloomberg

    Maxim Shafirov, CEO JetBrains


    Αν και τα επενδυτικά funds στη Silicon Valley έχουν μετατρέψει αρκετούς ιδιοκτήτες start up εταιρειών που δεν έχουν ακόμη κέρδη, σε δισεκατομμυριούχους εν μία νυκτί, οι ιδρυτές της JetBrains τα κατάφεραν χωρίς την βοήθεια τους.

    Η νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Πράγα, της οποίας η γλώσσα προγραμματισμού πέρυσι έγινε το καλύτερο εργαλείο ανάπτυξης της Google για Android, έχει αξία περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Αυτή η αποτίμηση αποδεικνύει ότι οι Sergey Dmitriev και Valentin Kipiatkov, δύο από τους τρεις Ρώσους επιχειρηματίες που ίδρυσαν την JetBrains το 2000, είναι δισεκατομμυριούχοι.

    Η εταιρεία, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες προγραμματιστών στην Αγία Πετρούπολη, δεν ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια και να εκμεταλλευτεί την υψηλή ζήτηση που υπάρχει για τις εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με τον CEO της, Maxim Shafirov.

    “Εκπρόσωποι venture capitals μας γράφουν καθημερινά και νιώθω πλέον ως ένα αγενές άτομο, επειδή έχω σταματήσει να τους απαντώ”, δήλωσε ο Shafirov σε συνέντευξη. “Έχουμε αρκετούς πόρους για να πραγματοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας.”

    Η έλλειψη επενδυτών σημαίνει ότι η JetBrains δεν πιέζεται να πουλήσει μετοχές εν μέσω της τρέχουσας έκρηξης των χρηματιστηρίων, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) στις ΗΠΑ. Οι επενδύσεις των venture capital στην χώρα κατέγραψαν υψηλό δύο ετών στο τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας στα 36,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της CB Insights.

    Σε αντίθεση με πολλές εταιρείες που πούλησαν μερίδια φέτος, η JetBrains εμφανίζει ήδη κέρδη. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία της, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων θα σημειώσουν αύξηση άνω του 10%, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον Shafirov.

    Η πρόσφατη επιτυχία της οφείλεται στην γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα Kotlin για το Android της Alphabet. Το 2019, η Google την καθιέρωσε ως την προτιμώμενη γλώσσα για το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για κινητά στον κόσμο. Η Google αναφέρει ότι πάνω από το 60% των επαγγελματιών προγραμματιστών Android χρησιμοποιούν το Kotlin, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας, η οποία το αξιοποίησε για να σχεδιάσει τις εφαρμογές Maps, Home και Play.

    O Dmitriev και ο Kipiatkov διατηρούν τον έλεγχο της εταιρείας, σύμφωνα με τον Shafirov, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα μερίδια τους. Η αποτίμηση του Bloomberg Billionaires Index για την εταιρεία βασίζεται στα αποτελέσματα του 2019 και την αξία των ανταγωνιστών της που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο.

    Το κοινό που στοχεύει η JetBrains είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του IT. Από τις 500 εταιρείες της λίστας του Fortune, οι 430 είναι πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup, Google και Volkswagen, αναφέρει η εταιρεία.

    Το βασικό κέντρο προγραμματισμού της βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, όπου απασχολεί σχεδόν τους μισούς εκ των 1.500 υπαλλήλων της.

    Ένας δισεκατομμυριούχος στο διοικητικό συμβούλιο της Netflix

    Bill Gates και Jeff Bezos: Αυτή είναι η start up στην οποία επενδύουν οι δύο δισεκατομμυριούχοι

    Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, οι κληρονόμοι και η περιουσία των 17,6 δισ. δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ