• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έπιασε ναδίρ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης

    • Bloomberg


    Στο χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ από την ώρα που δημιουργήθηκε, το 1991, υποχώρησε σήμερα ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 Banks, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 αυξάνει και την ανησυχία για την ευρωστία της οικονομίας της περιοχής.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Banks Index έφτασε να υποχωρεί έως και 1,7%, με τη βρετανική HSBC Holdings, τη γαλλική BNP Paribas και την ιταλική Intesa Sanpaolo να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές παίζουν… κυνηγητό με τις αντίστοιχες βρετανικές που υποαποδίδουν εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, ανέφερε ο αναλυτής της Goodbody Τζον Κρόνιν στο Bloomberg. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 350 Banks σημείωνε πτώση 1,3% και αναμένεται να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 1992. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο δείκτης κινείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών, καθώς ο κίνδυνος του Brexit και η ανησυχία για τα αρνητικά επιτόκια ενισχύουν τον φόβο ότι η ανάκαμψη από την πανδημία θα αργήσει να έρθει.

    «Βρισκόμαστε στην επόμενη φάση του ταξιδιού και μπορεί να δούμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να χάνουν κι άλλο σε αξία παρά το γεγονός ότι είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ», δήλωσε ο Κρόνιν, λέγοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το πλήγμα που θα υπάρξει στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ αν ανάκαμψη της οικονομίας αποδειχθεί βραδύτερη αυξάνεται η πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης των επιτοκίων στην Ευρώπη.

    Τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών συνεχίζουν να συμπιέζονται με την πτώση των επιτοκίων, ενώ η προοπτική αύξησης των «κόκκινων» δανείων και οι επανειλημμένες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης επιβαρύνουν τον κλάδο. Την ίδια ώρα, το νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ευρώπη και η δυνητική μερισματική απόδοση δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αναζωογονήσουν τις μετοχές του κλάδου.



    ΣΧΟΛΙΑ