bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Πρώην επικεφαλής χρηματοπιστωτικού ομίλου στην Κίνα καταδικάστηκε σε θάνατο για… διαφθορά

  • Bloomberg

Lai Xiaomin Photo: Anthony Kwan/Bloomberg


Ο πρώην πρόεδρος της China Huarong Asset Management, καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Lai Xiaomin, ο οποίος ήταν πρόεδρος της εταιρείας, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος, τέθηκε υπό έρευνα το 2018 και καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για δωροδοκία και διγαμία, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ειδικότερα, κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία ύψους 277 εκατομμυρίων δολαρίων (1,79 δισ. γιουάν) την περίοδο 2008 έως 2018, ενώ όλα του τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία θα κατασχεθούν, με βάση την απόφαση.

Η θανατική ποινή είναι ασυνήθιστη για τη διαφθορά στην Κίνα, αν και ένας πρώην αντιδήμαρχος στην επαρχία Shanxi καταδικάστηκε σε θάνατο το 2018. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την ολοένα και πιο σκληρή στάση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντι στη διαφθορά μεταξύ κυβερνητικών και εταιρικών στελεχών. Το 2016, η Κίνα αύξησε το όριο για τη θανατική ποινή που σχετίζεται με τη διαφθορά σε 3 εκατομμύρια γιουάν από 100.000 γιουάν, αλλά η ποινή σπάνια έχει επιβληθεί στο παρελθόν.

Ο Μο Σαόπινγκ, δικηγόρος που εδρεύει στο Πεκίνο, δήλωσε ότι σπάνια υποθέσεις δωροδοκίας καταλήγουν σε θανατική ποινή, ενώ πολλές από αυτές έχουν καταλήξει σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση «το ποσό της δωροδοκίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο, πιθανότατα το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Μο. «Η υπόθεση προκάλεσε επίσης τη λαϊκή οργή. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια θανατική ποινή σίγουρα στέλνει μια προειδοποίηση – και κυρίως – δείχνει ότι η διαφθορά μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο».

Πολλοί αξιωματούχοι έχουν πέσει στα δίχτυα του νέου νόμου του προέδρου της Κίνας Xi Jinping, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του Yang Jiacai, πρώην αντιπροέδρου της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών. Σχεδόν όλοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τουλάχιστον 16 ετών.

Ο Lai ομολόγησε στις αρχές του περασμένου έτους σε κρατικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ότι προτιμούσε τις πληρωμές σε μετρητά και ανέφερε λεπτομερώς πώς μετέφερε τεράστια ποσά σε ένα διαμέρισμα στο Πεκίνο. Μάλιστα, η αστυνομία είπε ότι ανακάλυψε περισσότερα από 200 εκατομμύρια γιουάν στο διαμέρισμα. Μετά την κράτησή του το 2018, βρέθηκε να διαθέτει μεγάλο αριθμό ακινήτων, πολυτελών ρολογιών, αυτοκινήτων, χρυσού και μιας συλλογής έργων τέχνης.

Το στέλεχος υπήρξε επικεφαλής της Huarong από το 2012 μέχρι το 2018. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το 1999 με στόχο να βοηθήσουν στην εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος από τα επισφαλή δάνεια.

Ο Lai, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης, ενδιαφέρονταν μόνο για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και πραγματοποιούσε επενδύσεις σε υψηλού ρίσκου περιουσιακά στοιχεία, όπως η αγορά ακινήτων και οι μετοχές. Επίσης, είχε καλλιεργήσει μία νοοτροπία νεποτισμού προσλαμβάνοντας ανθρώπους από την επαρχία του, το Τσιανγκσί, προσλαμβάνοντας ακόμη και τον σεφ της Huarong από την περιοχή του.

Κατά το παρελθόν ο Lai είχε εργαστεί στην κεντρική τράπεζα της Κίνας.

O μεγαλοεπενδυτής που τίναξε την μπάνκα στο αέρα, με απόδοση 70% το 2020

Netflix: Ο Ριντ Χέιστινγκς μόλις έβγαλε $225 εκατ. και έγινε ο 120ος πιο πλούσιος στις ΗΠΑ

Ο παίκτης του κρίκετ που ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο, άλλαξε καριέρα και απέκτησε περιουσία 16 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ