• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η ιταλική μαφία έβαλε στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    • Bloomberg

    Maurizio Vallone πηγή:Bloomberg


    Οι επιχειρήσεις των εγκληματικών οργανώσεων – όπως και οι υπόλοιπες, νόμιμες επιχειρήσεις- έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, η ιταλική μαφία έχει ήδη βάλει τα θεμέλια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να εξασφαλίσει μεγάλα ποσά.

    Πέρυσι, όταν οι χώρες άρχισαν να επιβάλουν τα lockdowns, η μαφία άρχισε να διεισδύει σε εταιρείες που είχαν στερέψει από μετρητά, σε μια προσπάθεια να εισπράξει στη συνέχεια χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) που σταδιακά θα αρχίσουν να εισρέουν σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αργότερα μέσα στο 2021, σύμφωνα με τον Maurizio Vallone, τον κορυφαίο ερευνητή της Ιταλίας για το οργανωμένο έγκλημα.

    Εγκληματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ndrangheta στην περιοχή της Νότιας Καλαβρίας και της Cosa Nostra στη Σικελία, προσπάθησαν να εισχωρήσουν σε νόμιμες επιχειρήσεις που θα έχουν το προβάδισμα στη λήψη βοήθειας από την ΕΕ, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον και στον ψηφιακό τομέα, εξήγησε ο Vallone.

    «Η μαφία έχει επιλέξει τις εταιρείες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να υποβάλουν αιτήσεις για την λήψη κεφαλαίων, ειδικά στους τομείς της υγείας και των υποδομών όπου θα δαπανηθούν πολλά χρήματα», δήλωσε ο  ίδιος στο Bloomberg. «Θα προσπαθήσει να πάρει τα πάντα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ”.

    Covid Impact to Mafia

    Και η Ιταλία είναι πρωταρχικός στόχος για τους εγκληματίες, καθώς είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κεφαλαίων επιδότησης της ΕΕ.

    Italy's Mafia Ready to Seize EU’s Recovery Fund Opportunity provided
    Maurizio Vallone

    Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι εκπονεί ένα σχέδιο δαπανών για το μερίδιο των 209 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει από τα κονδύλια της ΕΕ, καθώς η χώρα παλεύει να ξεπεράσει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιταλικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς ένα σύστημα τραπεζικών δανείων με εγγύηση από το κράτος που εφαρμόστηκε ήταν πολύ περίπλοκο και περιορισμένο και άρα αναποτελεσματικό, δήλωσε ο Vallone.

    Ως εκ τούτου, εταιρείες που έχουν κακή πιστοληπτική ικανότητα έχουν ελάχιστο όφελος από την κρατική βοήθεια, είπε.

    Οι συμμορίες της μαφίας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, με τα περιφερειακά και τα εθνική lockdowns, και προσέγγισαν  μικρές και μεσαίες εταιρείες που ήταν απελπισμένες για ρευστότητα, σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 8,9% πέρυσι.

    Είναι σύνηθες οι μαφιόζοι να επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών και να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση μέσω τοκογλυφίας ή προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν όντας κρυφοί συνεργάτες τους, δήλωσε ο Vallone. Ο αριθμός των ύποπτων χρηματοοικονομικών κινήσεων που ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 7% πέρυσι σε 113.000. «Αυτό μας κάνει να υποπτευόμαστε έντονα ότι υπάρχει ενδιαφέρον του οργανωμένου εγκλήματος», είπε.

    Νέοι έλεγχοι

    Ο Vallone θέλει αυστηρότερους ελέγχους κατά της μαφίας στα δημόσια έργα. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι αστυνομικές δυνάμεις αξιολογούν τον νικητή ενός διαγωνισμού πριν ξεκινήσει ένα έργο. Σύμφωνα με πρόταση του Vallone, την οποία θα στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών αργότερα αυτό το μήνα, οι ερευνητές για τα θέματα της μαφίας θα παρακολουθούν αυτόματα τις μεταφορές χρημάτων, καθώς και τους υπεργολάβους και τους προμηθευτές κατά τη διάρκεια του έργου.

    «Το ταμείο ανάκαμψης είναι η προτεραιότητα, αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να ισχύει για όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων», δήλωσε ο Vallone.

    Απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες και λόγω της πίεσης των Βρυξελλών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα περιμένει μεγάλα χρονικά διαστήματα για την απορρόφηση των κεφαλαίων όπως ισχύει παραδοσιακά στους δημόσιους διαγωνισμούς, αλλά επιθυμεί να δώσει τα κεφάλαια και να δει αποτελέσματα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα”, εξήγησε ο Vallone.

    Ωστόσο, υπάρχει μία δυσκολία στην πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχων κατά της μαφίας. Η Ιταλία, που πλήττεται από τη γραφειοκρατία, αποτυγχάνει ήδη να δαπανήσει μεγάλο μέρος των διαρθρωτικών κεφαλαίων που λαμβάνει από την ΕΕ.

    Η χώρα είχε χρησιμοποιήσει μόνο το 30,7% των κονδυλίων που είχε στη διάθεση της μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, σε σύγκριση με το 66,2% που αξιοποίησε η ηγέτιδα στην απορρόφηση κονδυλίων Φινλανδία, και το 39,6% που ήταν ο μέσος όρος των χωρών του μπλοκ. Η διεξαγωγή περισσότερων ελέγχων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και την απορρόφηση των κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης.

    «Τρελό και υποκριτικό»

    Στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, πολλοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη επιλογή, σύμφωνα με την Patrizia Di Dio, επικεφαλής του τοπικού τμήματος του επιχειρηματικού λόμπι Confcommercio.

    «Όταν ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί πλέον να στηρίξει ούτε την οικογένειά του, θα βρει το οργανωμένο έγκλημα με τις πόρτες του ανοιχτές», είπε. «Εάν το κράτος θέλει να προστατεύσει την νόμιμη οικονομία, θα πρέπει να καταστήσει τα δάνεια πιο προσιτά και να αναστείλει τους φόρους. Είναι τρελό και υποκριτικό να μην βοηθούν και ταυτόχρονα να απειλούν με φόρους”.

    Δημοσιονομική ευελιξία έως το 2023 προτείνει η Κομισιόν

    Εθνική Τράπεζα: Ρευστότητα 16 δισ. χρειάζονται οι ελληνικές εταιρείες το 2021

    Χατζηνικολάου: Οι τράπεζες θα διοχετεύσουν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ